Gazete Vatan Logo

CHP için anketler ne diyor?

7 Haziran sonrası kamuoyu araştırmaları paralelinde gerçekçi hedefini yüzde 30 oy ve 150 milletvekili olarak belirleyen CHP’nin seçim sloganı “Önce Türkiye” olacak

CHP için anketler ne diyor?

CHP, 1 Kasım seçimlerine hazırlanırken, 7 Haziran seçim sonuçları, seçim sonrası yürütülen koalisyon süreci ve gelen kamuoyu araştırmaları paralelinde gerçekçi hedefini yüzde 30 oy ve 150 milletvekili olarak belirledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranının yüzde 29 düzeyinde olduğunu açıklamasının ardından kurmaylarına, 29-30 bandının gerçekçi sonuç olarak görüldüğünü anlattığı öğrenildi. CHP, ana seçim sloganını da 7 Haziran sonrası koalisyon müzakerelerinde kullandığı “Önce Türkiye” olarak belirledi. 7 Haziran’da küçük oranda oy kaybeden anamuhalefet partisi CHP, 1 Kasım seçimlerine hızlı bir biçimde hazırlanıyor. Bu doğrultuda, güncellediği seçim bildirgesini yüksek olasılıkla 30 Eylül’de kamuoyuna tanıtmaya hazırlanan CHP’de ana seçim sloganı, koalisyon görüşmeleri sürecinde de sıklıkla kullanılan “Önce Türkiye” oldu. Koalisyon müzakereleri sürecinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti çıkarlarını ve kişisel çıkarları bir kenara bırakarak ülke çıkarlarını hedef alan bir süreci yönetmesinden hareket edilerek belirlenen slogan çerçevesinde, Reklam kampanyası da hazırlanıyor. Bayram sonrası güncellenen bildirgenin ardından reklam kampanyasının Ekim’de görücüye çıkması bekleniyor. Seçim bildirgesinde yapılan güncellemelerin en önemli bölümünün genç seçmenle ilgili olacağı, 7 Haziran’da yeteri kadar ulaşılamayan genç seçmene 1 Kasım’a kadar ulaşılmasının hedeflendiği belirtiliyor.

2011’e dönüş Kılıçdaroğlu, seçim kampanyasında 30 Mart 2014 ve 7 Haziran 2015 sürecinde uyguladığı, günde 3 hatta 4 miting yapmak yerine, 2011 seçimlerinde uyguladığı ilçe turunu ön plana çıkaracağı bir program talimatını verdi. Bu kapsamda mahalle kahvehaneleri ve taksi durakları, CHP liderinin haber vermeden gireceği ve kendisini anlatacağı alanlar olacak. CHP kurmayları, 7 Haziran seçimlerine kıyasla çok düşük oy farklarıyla vekil çıkarılamayan kentler olduğunu, bunların arasında yer alan adıyaman, Ardahan, Niğde, Kahramanmaraş ve Tunceli’de bu kez mitingler organize edileceğine dikkati çekiyor. Kılıçdaroğlu’nun önceki gün bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında, oylarının yüzde 29 bandında olduğu kamuoyu yoklamaları bulunduğuna işaret etmesinin ardından kurmaylarıyla da seçim kampanyasına yönelik görüş alışverişinde bulunduğu öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarına partinin gerçekçi hedefi olarak yüzde 29-30 bandını gösterdiği ve milletvekili sayısının 150’ye çıkabileceği düşüncesini paylaştığı belirtiliyor. Alınan bilgilere göre, Kılıçdaroğlu, vekil artışını iki temel parametreyle karşılanacağına dikkati çekiyor. Sürpriz beklenmiyor 7 Haziran seçimlerinde 10 binden az oy ile kaybedilen kentler bulunduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, bu kentlerde 1 Kasım’da CHP’nin vekil çıkarabileceğine dikkati çekiyor. Adıyaman, Ardahan, Niğde, Kahramanmaraş, Tunceli, Rize, Düzce ve İzmir gibi kentlerde yapılacak lokal çalışmalarla vekil artışı sağlanacağı belirtiliyor. Öte yandan 7 Haziran sonrası koalisyon kurulması sürecinde partinin duruşu nedeniyle CHP’de genel bir oy artışı oy yükselteceği fikrinden hareketle, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Antalya gibi kentlerde bir ya da iki vekil artışının sürpriz olmayacağı değerlendiriliyor.

Onların hataları oy kazandıracak CHP yönetimince yapılan analizlerde, oy oranının yüzde 30’un üzerine çıkması durumunda vekil sayısının 165’i bulabileceği değerlendiriliyor. Kurmaylar, kampanya sürecinde diğer partilerin yapabileceği olası hataların da CHP’ye oy olarak dönebileceğine işaret ediyor.

Haberin Devamı



DİĞER ANKETLER

Haberin Devamı

Metropoll’un 2-5 Eylül tarihleri arasında yaptığı ve 15 Eylül’de kamuoyu ile paylaştığı araştırmaya göre oy oranları Ak Parti yüzde 41.4, CHP yüzde 27.3, MHP yüzde 15.3, HDP yüzde 13 oy alıyor. Bu oy oranlarına göre Ak Parti 260, CHP 139, MHP 71, HDP 80 milletvekili çıkarabiliyor.

SONAR’ın 5-12 Eylül tarihleri arasında yaptığı araştırmaya göre oy oranları Ak Parti yüzde 38.2, CHP yüzde 28, MHP yüzde 18.2, HDP yüzde 13.7 şeklinde.

Haberin Devamı

4 ayrı araştırma şirketi (ANAR-DENGE-GENAR-POLLMARK)

Haberin Devamı