Gazete Vatan Logo

CHP’de sürprizli liste

İlhan Kesici, Zekeriya Temizel, Hilmi Yarayıcı, Utku Çakırözer, Selina Doğan gibi isimler listede süpriz olurken Güldal Mumcu, Umut Oran, Atilla Kart, Rıza Türmen dışarıda kaldı

Geçen haftalarda yapılan ön seçimle 362 milletvekili adayının yerini belirleyen CHP’de 37’si kontenjan olmak üzere toplam 188 aday da kesinleşti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ayrıca listesinde yer vermediği kadar listeye aldığı isimlerde de sürprizler yaptı. Listeye giren sürpriz isimler şunlar:

- İstanbul 2. bölgede 1. sıra kadın kontenjanına Ermeni cemaatinden avukat Selina Özuzun Doğan yerleştirildi. Burada, Prof. Dr. İştar Gözaydın ismi konuşuluyordu. 38 yaşındaki Doğan Notre Dame De Sion Fransız Lisesi ve Galatasaray Hukuk Fakültesi mezunu. Doğan, eski Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Yervant Özuzun’un kızı ve Hrant Dink davası avukatlarından Erdal Doğan’ın da eşi.

İkna edildi

CHP İstanbul 1’inci bölge 1’inci sıraya Kılıçdaroğlu’nun ikna etmesiyle Şafak Pavey yerleşti. in tartışmaların yaşandığı İstanbul 3’üncü bölgenin ilk sıradaki kadın kontenjanı için Bihlun Tamaylıgil’in ismi yazıldı. Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik İstanbul 3. Bölge 7. sıra, Mehmet Bekaroğlu da 3. Bölge 9. sıra adayı yapıldı.

Haberin Devamı

1. sıra verildi

CHP Parti Meclisi üyesi Zeynep Altıok Akatlı, İzmir 1. bölge 1. sıra adayı yapıldı. 47 yaşında. Felsefeci Füsun Akatlı ile Sivas’ta katledilen şair Metin Altıok’un kızı. İstanbul Üniversitesi Sosyal Antropoloji bölümünü bitirdi. 19 yıl çokuluslu reklam ajanslarında müşteri ilişkileri koordinatörlüğü, grup yöneticiliği yaptı.

İstifa etti

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, milletvekili aday listelerinin hazırlanış biçiminin kendisinde rahatsızlık yarattığını, bu nedenle partisinden istifa ederek, seçime bağımsız aday olarak katılmaya karar verdiğini söyledi. Kararında, seçmenlerinden listelere ilişkin gelen tepkilerin de etkili olduğunu ifade eden Eryılmaz, konuya ilişkin yarın bir basın toplantısı düzenlemeyi planladığını bildirdi.

‘Üzüldüm’

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran liste dışı kalmasıyla ilgili, “Genel Başkanımızın takdiridir. Onun üzerine yorum yapmak doğru olmaz. Kimseye kırgın değilim, kararına saygı duyuyorum. Benim için bireysel değil, parti başarısı önemli. Hayat sürprizlerle dolu, bazen sandıktan bazen genel merkezin listesinden sürprizler çıkıyor. Üzüldüm şaşırdım ama moralimi bozmadan çalışmaya devam edeceğim” dedi.

Haberin Devamı

Bu kez yok

CHP sözcüsü Haluk Koç, “Amerika’da tedavi olan Tunceli Milletvekili Kamer Genç ile konuştunuz mu? Aday olacak mı?” sorusu üzerine, “Geçmiş olsun diliyorum. Ciddi, ağır bir rahatsızlık geçiyor. Umarım sağlıklı olarak döner” dedi. Bu sözler üzerine Genç Twitter’dan açıklama yaptı: “Tunceli’de aday adaylığı için başvurdum. Aday gösterilmedim. Bunun için kırgın değilim. Haluk Koç’un ‘ağır hasta, başvurmadı’ demesi yalan” dedi. Tunceli’de Saniye Barut ve Gürsel Erol aday gösterildi.

103

CHP’de 103 kadın aday var. 354 üniversite mezunu, 45 yüksek lisans, 28 yüksekokul, 83 lise, 15 ortaokul, 18 de ilkokul mezunu aday bulunuyor. Mesleki dağılım şöyle: 91 avukat, 62 mühendis, 46 işadamı, 45 emekli, 43 doktor.

LİSTE DIŞI ŞOKLARI

- CHP listesinde Güldal Mumcu yer almadı. Mumcu, TBMM Grup Başkanvekilliği yaptı. Mumcu listede yer almamasıyla ilgili sorular üzerine, bu konuda konuşmak istemediğini söyledi.

Haberin Devamı

- Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığını yapan İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ile eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran milletvekili adayı olamadılar.

- Genel Başkan Yardımcıları Burhan Şenatalar ve Yakup Akkaya milletvekili adayı yapılmadılar. Ayrıca CHP’nin bilinen birçok milletvekili listede yer alamadı. Sinan Aygün, Hurşit Güneş, Aydın Ayaydın, Ali Özgündüz, Atilla Kart, İsa Gök, Rıza Türmen, Aşkın Türeli, Mehmet Ali Susam, Faik Tunay, Ali Demirçalı, Seyhan Erdoğadu gibi isimler aday olamadı. Kadın Kolları Başkanı Hilal Dokuzcan ve Gençlik Kolları Başkanı İrfan İnanç Yıldız da aday olamadı.

- Necmettin Erbakan’ın yeğeni Sabri Erbakan listeye giremedi. Erbakan, yerel seçimde Fatih’den belediye başkanı adayı olmuştu. Ayrıca Beyoğlu’ndan aday olan Aylin Kotil de listeye alınmadı.

- Kılıçdaroğlu’nun listesinin ikinci sürprizi DYP kökenli olan ve bir dönem önce CHP milletvekili de olan İlhan Kesici’yle yaptı. Kesici, 1. bölge, 7. sıraya konuldu.

Haberin Devamı

- Eski DSP’li Maliye Bakanı Zekeriya Temizel de CHP liderinin listesine girdi. Temizel, Kılıçdaroğlu’yla birlikte İzmir 2. bölgede. Burada 1. sıraya Selin Sayek Böke yerleştirildi. Kılıçdaroğlu iki, Temizel üçüncü sırada yer aldı.

- Hatay’da ilk sıraya sürpriz bir şekilde, Grup Yorum’un eski solisti Hilmi Yarayıcı yerleştirildi.

- Cumhuriyet gazetesinin önceki genel yayın yönetmeni Utku Çakırözer’in aday gösterilmesi de sürpriz oldu. Çakırözer, memleketi Eskişehir’de 2. sıradan aday gösterildi. Çakırözer, Charlie Hebdo karikatürlerinin yayınlanmasının ardından Cumhuriyet’teki görevinden ayrılmıştı.

- Diyarbakır’da Salih Sümer’in 1. sıradan aday gösterilmesi bekleniyordu ancak listede kendine yer bulamadı. Diyarbakır’da ilk sıra Muhsin Koçyiğit’in oldu.

‘Romanlar çok mutlu’

Yaklaşık 5 milyon Roman, İzmir’de CHP 1’inci bölge 5’inci sıra kontenjan adayı, 1 çocuk babası, 37 yaşındaki Özcan Purçu’nun seçilmesi halinde TBMM’de temsil edilecek. Purçu, Avrupa Romanlar ve Göçebeler Forumu Türkiye Temsilcisi. Adaylığının açıklandığı saatlerde eşi Aydın’da doğum nedeniyle hastaneye kaldırılan Purçu, kız bebeğine ’Müjde’ adını verecek. Purçu, “Geceden beri 300’e yakın dernek arıyor, telefonlarım susmuyor. Hepsi mutluluktan ağlıyor” dedi.

Ekonomi yüzü Böke

CHP’nin ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, İzmir 2. Bölgeden milletvekili adayı oldu. 43 yaşındaki Böke, ODTÜ iktisat mezunu, Duke Üniversitesi’nden doktoralı. Bentley Collage’da yardımcı doçent olarak çalıştı. IMF’nin Washington DC ofisinde görev aldı. Evli ve iki çocuk annesi.