Gazete Vatan Logo

CHP’de artık gözler MYK’da!!

3 koltuğa özel önem veriyor

“Örgütler kendi rayında ilerliyor, artık 2 numara yok” diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, MYK’nın yapısını oluştururken 3 koltuğa özel önem verdiği öğrenildi. Yeni dönemde “Seçim İşleri”, “Halkla İlişkiler”, “Parti İçi Eğitim” birimleri en önemli 3 koltuk olacak

İki gün süren kurultayın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hafta sonunu da kurmaylarıyla birlikte MYK’yı belirlemek üzere çalışarak geçirdi. Zira partide gözler, PM’nin ardından Kılıçdaroğlu tarafından belirlenecek MYK’da.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yıllardır partide “2 numaralı” koltuk olarak gösterilen “örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı” makamının artık 2 numara olmadığını söylemesi ve “Örgütler kendi seçimlerini yapıyor. Artık bu makama gelen pek bir iş yapmayacak” açıklaması, dikkatleri diğer önemli koltuklara çevirdi.

Yeni dönemin önemli makamları

Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarına kurultay konuşmasında verdiği “bilgi toplumu”, “sosyal demokrasi”, “üretim” mesajlarını örgütlere ve halka anlatacak birimlere ağırlıklı önem vereceği ifade edildi. Prof. Sencer Ayata başkanlığındaki Ar-Ge biriminin üreteceği politikalar, “halkla ilişkiler” ve “basın” birimi aracılığıyla halka, “parti içi eğitim” birimi aracılığıyla da örgüte anlatılacak. Yaklaşan seçimler öncesi de oluşturulacak “seçim” ve “yerel yönetimler” biriminin de ayrı bir önemi olacak. Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresine, “2 numara tüm MYK koltukları olacak. Seçimler öncesi herkese çok fazla görev düşüyor” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun kadın ve gençlik kollarından sorumlu genel başkan yardımcılıklarına da “Kadın kolları ve gençlik kolları başkanı seçimle geldi. Seçilmiş kişilerin üzerine atanmış insanların gelmesini doğru bulmuyorum” dediği de öğrenilirken, bu koltuklara tüzük gereği atama yapacağı, ancak seçilen isimlerle ortak çalışmasını isteyeceği de ifade ediliyor. CHP’de ikinci adama verilen “06 CHP 02” plakalı makam arabasının örgütlerde mi kalacağı yoksa başka makama mı verileceği de merak konusu oldu. Bu konuda son sözü Kılıçdaroğlu söyleyecek.

MYK için son kulisler

CHP kulislerine göre MYK için adı geçen isimler şöyle:

- Örgütlenme ve Örgüt Yönetimleri: Adnan Keskin ve Engin Altay’ın ismi geçiyor. Kılıçdaroğlu’nun bu makama örgütle ilişkileri iyi olan ve örgüte müdahale etmeyecek bir isim düşündüğü ifade ediliyor.

- İdari ve Mali İşler: Örgütlerle birebir ilişki içerisinde olan bu birime Bülent Kuşoğlu, Faik Öztrak veya Umut Oran’ın getirilmesi bekleniyor.

- Sendikalar ve STK’lar: Yakup Akkaya’nın bu göreve devam etmesi beklenirken, STK ve sendikaların ayrı ayrı genel başkan yardımcılığı şeklinde düzenlenebileceği ve STK’lar ile ilgili alana Gökhan Günaydın veya Prof. Burhan Şenatalar’ın getirilebileceği de konuşuluyor.

- AR-GE ve BYK Platformu: Partinin ideolojik söyleminin oluşturulduğu birimin başında Prof. Sencer Ayata’nın kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.

- Seçim ve Hukuk İşleri: Örgütlerin başına getirilmemesi halinde Adnan Keskin’in bu göreve getirilmesi bekleniyor. Keskin dışındaki en güçlü adayın Prof. Metin Feyzioğlu olduğu belirtiliyor. Kulislerde “sürpriz olmaz” denilen bu makama gelebilecek isimler arasında listeyi delerek PM’ye giren İlhan Cihaner ile Ankara Milletvekili Levent Gök de konuşuluyor.

- Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kolları: Gülsün Bilgehan ve Gülseren Onanç’ın adı geçiyor.

- Gençlik Örgütlenmesi ve Gençlik Kolları: Ekrem Kerem Oktay ve Veli Ağbaba’nın isimleri geçiyor.

- Yerel Yönetimler: Gökhan Günaydın’ın kalabileceği, onun başka bir alana kaydırılması halinde Murat Karayalçın’ın bu koltuğa getirilebileceği ifade ediliyor.

- Bilgi ve İletişim Teknolojileri: Emrehan Halıcı’nın devam etmesi bekleniyor.

- Halkla İlişkiler: Parti içinde yeni dönemde daha ön plana çıkarılması beklenen birimin başına ismi geçenler arasında Erdoğan Toprak, Gülseren Onanç yer alıyor.

- Dış İlişkiler ve Yurt Dışı Örgütlenmeler: Faruk Loğoğlu’nun görevine devam etmesi bekleniyor.

- Ekonomi ve Mali Politika: Faik Öztrak’ın görevine devam etmesi, onun İdari ve Mali İşlere kaydırılması durumunda ise Bülent Kuşoğlu’nun getirilmesi bekleniyor.

- Parti İçi Eğitim: Perihan Sarı’nın bu görevini sürdürmesi bekleniyor.

- İnsan Hakları: Sezgin Tanrıkulu’nun bu görevini sürdürmesi bekleniyor.

- Basın ve Propaganda: Erdoğan Toprak ve Gürsel Tekin’in isimleri güçlü olarak kulislerde konuşuluyor. Halkla İlişkiler’in başına Toprak’ın getirilmesi durumunda, Tekin’in bu koltuğa getirilmesi bekleniyor.

- Genel Sekreter: Bihlun Tamaylıgil’in görevine devam etmesi bekleniyor, ancak Nihat Matkap’ın da adı örgütlerin ardından bu görev için geçiyor.

Koç parti sözcüsü

Kılıçdaroğlu’nun MYK’nın üye sayısını 20’ye çıkarması beklenirken, bu birimlerden ayrı oluşturulacağı ifade edilen Parti Sözcülüğü için Haluk Koç’un adı geçiyor. Koç’un bu göreve getirilmesine kesin gözüyle bakılırken, oluşturulması muhtemel yeni birimler için de Şafak Pavey, Candan Yüceer gibi isimler telaffuz ediliyor. CHP’de Sosyalist Enternasyonel ile ilgili ilişkiler için ayrı bir birim de oluşturulması ihtimali kulislerde dillendiriliyor.

Haberin Devamı