Gazete Vatan Logo

CHP, AKP'li o başkanı istiyor!

Yerel seçimler için adaylar belli oluyor. AK Parti, güvendiği isimlerle CHP ise yeni adaylarla yola çıkmaya hazırlanıyor.

30 Mart 2014 yerel seçimleri için partiler adaylarını tanıtmaya başladı. AK Parti, tüm adaylarını açıkladı ancak CHP'de birkaç isim dışında netleşen aday yok.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Utku Çakırözer, bugün köşesinde partiler ve adayları ile ilgili ilginç bir analize yer verdi.

İşte Çakıözer'in o yazısı:

Sağlam kaleleri koruyacaklar

- Her ikisi de kendi partilerinde olan belediyelerdeki isimleri koruyor. Erdoğan, İstanbul’da Kadir Topbaş, Ankara’da Melih Gökçek’i bir kez daha aday yaptı. Bir ya da iki istisna dışında AKP’nin elindeki illerde belediye başkanları yerlerini koruyacak. Kılıçdaroğlu ise İzmir’de Aziz Kocaoğlu, Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen’i koruma eğiliminde. Mersin’de de anketlerde önde çıkan Macit Özcan ile yoluna devam etme ihtimali çok yüksek.

Erdoğan güvendiği isimlerle

- Erdoğan ve Kılıçdaroğlu kendi ellerinde olmayan şehirlerde ise birbirinden çok farklı iki strateji izliyor. Erdoğan’ın yaklaşımı şu:

AKP’li olmayan ya da AKP’li olup da başarısız bulduğu illere ya en güvendiği bakanlarını (Binali Yıldırım - İzmir, Fatma Şahin - Gaziantep, Sadullah Ergin - Hatay) ya genel başkan yardımcılarını ve milletvekillerini (Enver Yılmaz - Ordu, Menderes Türel - Antalya, Hüseyin Tanrıverdi - Manisa, Galip Ensarioğlu - Diyarbakır, Edip Uğur - Balıkesir ) ya da eski milletvekillerini (Abdullah Torun -Adana, Mehmet Daniş - Çanakkale, Hüsrev Kutlu -Adıyaman) aday gösterdi.

Eskişehir’de aday gösterilen Ticaret Odası Başkanı Harun Karaca dışında 80 ilde AKP adaylarının tablosu, Erdoğan’ın kendi “öz” kadroları dışında toplumda öne çıkan çevrelere, isimlere açılma ihtiyacı duymadığını ortaya koyuyor.

Kılıçdaroğlu sağa açılıyor

- Kılıçdaroğlu da partisinden bazı milletvekillerini AKP ya da MHP’nin elindeki kendi seçim bölgelerinde yarışa sokuyor. Örneğin Manisa, Trabzon ve Bartın’da CHP’li vekiller aday olacak. Ancak seçimi kazanmak için AKP’nin elindeki bir ya da iki büyük metropolü kazanmak zorunda olduğunu biliyor CHP lideri. CHP seçmeninin oylarının yetmeyeceğini de bildiğinden, kritik birkaç ilde CHP’nin kendi adayları yerine merkez sağdan oy getirecek “dışarıdan” isimlerle seçimlere girme eğiliminde.
Mansur Yavaş oldu gibi

En çarpıcı örnek Ankara: Grup başkanvekili Muharrem İnce ve milletvekili Aylin Nazlıaka’nın aday adaylıklarına karşın Kılıçdaroğlu, anketlerde açık ara önde gözüken MHP’li eski Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı aday göstermeye kararlı.

İstanbul’da da bir genel başkan yardımcısı ve bir eski parti yöneticisinin adaylık beklentilerine rağmen CHP lideri yine merkez sağ tabandan oy alabileceği düşüncesinde olduğu eski CHP’li Mustafa Sarıgül’e partinin kapılarını açtı. Adana’da partiden gelen tüm tepkilere rağmen Aytaç Durak ile dirsek teması hâlâ korunuyor.

AKP’li başkana çengel

Benzer taktiği Hatay’da da uygulayacak. CHP’nin kendi oyları seçimi kazanmaya yetmeyeceği için önce geçmişte DYP ve MHP çizgisinde siyaset yapan Mete Aslan ile temas kuruldu. CHP teşkilatından bu isme gelen yoğun tepki üzerine ise bu kez AKP’den, şu andaki Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile temasa geçildi. Kılıçdaroğlu’nun buradaki tek kriteri ise yine anketler. Erdoğan’ın bir kez daha aday göstermediği Savaş’ın, AKP’nin yeni adayı Sadullah Ergin’den daha fazla beğeni alması üzerine CHP’de ibre bu isme dönmüş durumda.



Haberin Devamı