Gazete Vatan Logo

Çeyiz hesabı nedir? Çeyiz hesabından faydalanma koşulları nelerdir?

Yeni evlenen vatandaşlar, bütçelerine katkı yapabilmek için devletin yeni evlilere verdiği destekleri araştırıyor. Bunlardan birisi de çeyiz hesabı ya da çeyiz yardımı olarak bilinen ve devletin belli koşulları sağlayan hesap sahiplerine verdiği katkı ödeesi. İşte çeyiz yardımı konusunda tüm merak edilenler.

Çeyiz hesabı nedir? Çeyiz hesabından faydalanma koşulları nelerdir?

Kamuoyunda Çeyiz Hesabı olarak bilinen “Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik” 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Ek 2. maddesi kapsamında hazırlanmış, 16.12.2015 tarihli ve 29564 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanmıştır. 18.04.2016 tarihi itibariyle bankalar ilk başvuruları almaya başlamıştır.

NASIL DEVLET KATKISI ALINIR?

Katılımcının Devlet katkısına hak kazanması için;

-Türk vatandaşı olması veya 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamına girmesi,

-Yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında çeyiz hesabı açması (18 yaşından küçükler adına veli veya yasal vasi tarafından çeyiz hesabı açılabilir.)

-Evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca hesaba düzenli ödeme yapması,

-27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapması gerekir.

KATKI PAYI NE ZAMAN ALINIR?

Devlet katkısının ödenme süreci şöyle işleyecektir:

Katılımcı: Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde bankaya müracaat eder.

Banka: Ay içerisinde yapılan devlet katkısı ödeme başvurularını takip eden ayın ilk 10 işgünü içerisinde Bakanlığa iletir.

Haberin Devamı

Bakanlık: Bankalar tarafından gönderilen belgelerin tarafına ulaşmasını takip eden 10 işgünü içerisinde, ilgili bilgi ve belgeleri kontrol eder ve Devlet katkısı ödemesinin hesabın bulunduğu bankaya aktarılmasını sağlar.

Banka: Aynı gün hesap sahiplerine ödemesini yapar.

KATKI PAYI NE KADAR?

-Devlet katkısının hesaplanmasında, evlilik tarihindeki birikim esas alınır. Devlet katkısı ödemesi evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20’sini ve azami 5.000 Türk Lirasını geçemez.

-Katılımcı çeyiz hesabın açılış tarihinde, bir defaya mahsus olmak üzere, hesabına üst sınırı aşan bir tutar yatırabilir. Bu tutar 15.000 Türk Lirasını geçemez.

-Devlet katkısı katılımcı tarafından çeyiz hesabına yapılan düzenli ödeme sürelerine göre aşağıdaki şekilde hesaplanır.

-Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 10’udur. Ancak, ödenecek tutar 4.000 Türk Lirasını geçemez.

-Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 15’idir. Ancak, ödenecek tutar 4.500 Türk Lirasını geçemez.

Haberin Devamı

-Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 20’sidir. Ancak, ödenecek tutar 5.000 Türk Lirasını geçemez.

-Belirtilen tutarlar her yıl yeniden değerleme oranında artırılmaktadır.