Gazete Vatan Logo

Çevre kirliliğine her yıl 12,6 milyon kurban

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 92’si yüksek derecede zararlı madde içeren hava soluyor. Her yıl 6 milyon insan, hava kirliliğinin sebep olduğu hastalıklar nedeniyle ölüyor

Çevre kirliliğine her yıl 12,6 milyon kurban

Artan çevre kirliliğinin insan hayatına ve doğal yaşama etkisi, bu yılki teması “yeniden doğayla buluşmak” olarak belirlenen 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde bir kez daha gündeme geldi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2016 verilerine göre, çevre kirliliğinin yol açtığı hastalıklar her yıl 12,6 milyon insanın ölümüne neden oluyor. Çevre kirliliği, hava, su, toprak kirliliği ve iklim değişikliğini kapsayan geniş bir kavram olarak karşıya çıkıyor. İklim değişikliğinin etkileri görece daha yavaş hissedilse de hava ve su kirliliğinin etkileri daha hızlı görülüyor. DSÖ’nün 2016’da yayımladığı rapora göre, hava kirliliği ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 92’si yüksek derecede zararlı madde içeren hava soluyor. Yerküre üzerinde 3 bin konumda ölçümler yapan DSÖ, havada aralarında sülfat, nitrat, mineral tozlar ve siyah karbon gibi maddelerin de bulunduğu ince parçacıklı madde oranını araştırdı. Büyüklükleri bir milimetrenin binde biri kadar olan bu parçacıklar, insanlar tarafından solunduğunda doğrudan ciğerlere ulaşarak akciğer kanseri, kalp krizi ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi hastalıklara sebebiyet veriyor.

Haberin Devamı

En kirli hava S. Arabistan’da

DSÖ verilerine göre, Suudi Arabistan halkı, her metreküp havada 108 mikrogram ince parçacıklı madde ile en kirli havayı soluyor. Suudi Arabistan’ı 103 mikrogram ile Katar, 93 mikrogram ile Mısır, 84 mikrogram ile Bangladeş izliyor. Dünyada en temiz havayı ise her metreküp havasında 5 mikrogram parçacıklı madde bulunduran Solomon Adaları, Yeni Zelanda, Kiribati, Brunei ve Tanzanya soluyor. Bu ülkeleri 6 mikrogram ile Vanuatu, İsveç, Micronezya, Fiji ve Avustralya izliyor.