Gazete Vatan Logo

Cehenneme geri yollanıyorlar!

Bangladeş ve Myanmar anlaştı, katliamdan kaçarak canlarını kaybetme pahasına Bangladeş’e sığınan 620 bin Arakanlı Müslüman’ın Myanmar’a geri gönderilmesine karar verildi

Cehenneme geri yollanıyorlar!

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ve Bangladeş Dışişleri Bakanı Mahmud Ali, dün sabah Myanmar’da 45 dakika süren görüşme yaptı. Görüşmenin ardından Bangladeşli Bakan Ali, Myanmar Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri U Kyaw Tint Swe ile “Arakan Eyaletinden Yerinden Edilmiş Kişilerin Geri Dönüşü Konusunda Uzlaşma” başlıklı anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Anlaşmaya ilişkin herhangi bir detay açıklanmazken, Arakanlı Müslümanların ne zaman döneceğine dair tarih de belirtilmedi.

Fişleyecekler

Oysa ki daha düne kadar BM dahil birçok uluslararası kuruluş Myanmar Ordusu’nun Arakanlılara karşı etnik temizlik yaptığını ilan etmişti. Reuters’a konuşan Myanmar İş, Göç ve Nüfus Bakanlığı Müsteşarı Myint Kyaing “Bangladeş formları bize gönderdikten sonra mümkün olduğunca çabuk şekilde onları (Arakanlı Müslümanlar) geri almaya hazırız” ifadelerini kullandı. Kyaing’in sözünü ettiği formlar, Arakanlı Müslüman sığınmacıların Myanmar’ın Arakan vilayetindeki evlerine geri gönderilmeleri öncesinde kişisel bilgilerini belirtmek zorunda.

Haberin Devamı

ABD: Etnik temizlik

Önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Arakan’da yaşananların ‘etnik temizlik’ olarak sayılabileceğini belirtmişti. Tillerson açıklamasında “Ulaşılabilir olgular üzerinde dikkatlice yapılan incelemelerin ardından Kuzey Arakan’da yaşanan durumun Arakanlılara yönelik bir etnik temizlik olduğu açık” demişti.

Ne olmuştu?

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan’da sivillere düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos’tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti, 300’e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş’e kaçtı. On binlercesi de halen Bangladeş’e kaçmanın yolunu arıyor.

Yaktılar, yıktılar tecavüz ettiler!

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Myanmar’da Arakanlı Müslüman kadınlara yönelik cinsel saldırılara odaklanan bir rapor yayımladı. Raporda bu eylemlerin neredeyse tamamından Myanmar askerlerinin sorumlu olduğu kaydedildi. ‘Tüm Bedenim Acı İçinde: Myanmar’da Kadın ve Kız Çocuklarına Yönelik Cinsel Şiddet’ başlıklı 37 sayfalık raporda, tecavüzlerin sanılandan yaygın ve sistematik olduğu da belirtildi. Rapor, 19 farklı köyden Bangladeş’e sığınan, 3’ü 18 yaş altı 29 tecavüz mağdurunu içeren 52 Arakanlı kadın ve kız çocuğu ile yapılan röportajlara dayanıyor.

Haberin Devamı

Aşağıladılar

Tecavüz mağduru Hala Sadak’ın ifadeleri ise kan donduruyor. 15 yaşındaki Sadak, askerlerin kendisini çıplak halde evinden sürükleyerek çıkardığını ve 10 kişinin tecavüzüne uğradığını, askerlerin kendisini bıraktığını daha sonra kardeşleri tarafından bulunduğunu ve onların kendisinin öldüğünü zannettiklerini anlatıyor. Raporda mağdurların “Myanmar güvenlik güçlerinin küçük çocukları kafalarını ağaçlara vurarak katlettiği, yaşlıları ateşin içine atarak yaktığı ve kadınların eşlerini vurarak öldürdüğünü” anlattığına da yer veriliyor. Myanmarlı yetkililerin suçlamaları reddettiği, hatta Arakan eyaleti sınır güvenliğinden sorumlu bir yetkilinin “Kanıtlar nerede? Kim bunlara tecavüz etmek ister?” diyerek Arakanlı kadınları aşağıladığı da raporda yer alıyor.

Haberin Devamı