Gazete Vatan Logo

Çatıya çıkmak da kurtarmadı

Ukrayna’da muhalefetteki ‘Yeni Güçler Hareketi’nin liderliğini yürüten eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, evini basan güvenlik güçlerinden kurtulmak için çatıya çıktı. Saakaşvili, aşağıya atlama tehdidinde bulunsa da yaka paça gözaltına alındı. Ancak arabanın kapılarını kıran taraftarları Saakaşvili’yi serbest bıraktı

Çatıya çıkmak da kurtarmadı

Ukrayna’da Devlet Başkanı Petro Poroşenko’yla, en büyük muhaliflerinden eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili arasındaki gerilim büyüyor.

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) dün Saakaşvili’nin başkent Kiev’deki evine baskın düzenledi. Güvenlik güçlerine direnen Saakaşvili, gözaltına alınmamak için evin çatısına çıkarak çevresindekilere tehditler savurmaya başladı. Operasyondan Poroşenko’yu sorumlu tutan Saakaşvili, güvenlik güçlerinin kendisine dokunması halinde aşağı atlama tehdidinde bulundu, ardından da ortadan kayboldu.

Saakaşvili kısa süre sonra, yüzü maskeli SBU üyelerince evden yaka paça çıkarılarak bir araca bindirildi. Bu sırada bina önünde toplanan Saakaşvili taraftarlarıyla güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

SBU, Saakaşvili’nin suç örgütü üyelerine destek vermek ve bu kişilerin suçlarını gizlemekten gözaltına alındığını duyurdu. Ancak Saakaşvili’nin içinde bulunduğu arabanın kapılarını kıran taraftarları eski lideri serbest bıraktı. Saakaşvili taraftarlarıyla birlikte Ukrayna Parlamento binasına yürüdü.

Haberin Devamı

Protestoları yönetiyordu

Ukrayna lideri Poroşenko, eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili’ye Mayıs 2015’te Ukrayna vatandaşlığı vermişti. Saakaşvili o dönemde Odessa Valiliği görevine atanmış, ancak 2016’da bu görevden istifa ederek Yeni Güçler Hareketi Partisi’ni kurarak muhalefete geçmişti. Saakaşvili, Temmuz 2017’de ABD’de bulunduğu esnada Poroşenko’nun imzaladığı kararname ile vatandaşlıktan çıkarılmıştı. Muhalefetin de desteğiyle Polonya üzerinden Ukrayna’ya pasaport kontrolü olmadan giren Saakaşvili, taraftarları ile Ukrayna Parlamentosu önünde 17 Ekim’den bu yana devam eden protesto eylemleri başlatmıştı. Bu arada Gürcistan Başsavcılığı, Ukrayna’dan hakkında tutuklama kararı bulunan Saakaşvili’nin gözaltına alınmasını ve iade edilmesini istemişti. Gürcistan vatandaşlığından 4 Aralık 2015’te çıkarılan Saakaşvili, 2013’ten bu yana ülkesine dönemiyor.