Gazete Vatan Logo

Çanakkale zaferini hazmedemediler! Türkiye karşıtı küstah yorumlar!

İsviçre'de bir okulda, Türkiye'nin yedi düvele karşı verdiği savaş olan Çanakkale zaferini canlandıran çocuklar İsviçre medyasının küstah yorumlarına hedef oldu.

Çanakkale zaferini hazmedemediler! Türkiye karşıtı küstah yorumlar!

İsviçre'nin en büyük gazetelerinden Blick haberde, "İsviçreli çocuklar savaş oynadı" şeklinde yorumlayarak hazımsızlığını dışa vurdu.

1915’teki Çanakkale Zaferi temsili, İsviçre’de kriz yarattı. Türkiye karşıtı tutumuyla bilinen İsviçre’nin Thurgau kantonundaki Uttwil’deki bir okulda öğrencilerin sahnede Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misali olan Çanakkale Zaferi’ni canlandırması büyük bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Okuldaki sahnede yüzlerce seyircinin önünde öğrenciler birbirleriyle mücadele ederken gelişmeyi haberleştiren tabloid gazetesi SonntagsBlick, durumu hazmedemeyince suçu Türkiye’nin İsviçre Büyükelçiliği’ne attı.

25 Mart’ta yapılan temsilde yaşları 6 yaşlarında olan çocukların asker üniformasıyla yürüdüğü ve selam verdikten sonra sloganlar attığı ifade edildi. Gazete, hoparlörde tüfek sesi duyulunca çocukların oyuncak silahlarla birbirlerini vurdukları ifade edilirken, sahnede “ölen” çocukların üzerine Türk bayrağı örtüldüğü gibi haddini aşan ifadelere yer verdi.

Haberin Devamı

Gazete, temsil organizasyonunun Türkiye Büyükelçiliği tarafından İsviçre’deki Türkler arasında milliyetçiliği artırmak amacıyla yapıldığını iddia ederken salonda diplomatların olduğu belirtildi. Konuyla ilgili yetkililer bir açıklama yapmadı.