Gazete Vatan Logo

EYT'liler çalışmaya devam ederse işverene avantajı 638 lira!

EYT'lileri ilk maaş heyecanı sardı. Düzenleme kapsamında emekli olan EYT'liler bu ay itibarıyla ilk maaşlarını alabilecek. Birçok EYT’li ise hem emekli oldu hem iş yerinde çalışmaya devam edecek. Peki çalışan EYT'lilerin avantajları ne? Merak edilenleri SGK Uzmanı Özgür Kaya CNN Türk'te yanıtladı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar emekli olup maaş alabilmek için uzun süre beklediler. Emeklilik hakkı kazanabilmek için EYT'liler artık emekli olabiliyor. Peki hem EYT'li olup hem emekli olanlar hem de çalışanların avantajları neler?

SGK Uzmanı Özgür Kaya konunun ayrıntılarını şu ifadelerle aktardı;

“31 Mart tarihine kadar başvuru yapanlar artık bu ay ilk aylıklarını almaya başlayacaklar. İşlemlere yetişemeyenler için ise bir sonraki ay toplu olarak alabilecekler.

Örneğin brüt ücreti asgari ücret seviyesinde olduğunu varsayarsak yani bugün asgari ücretimizin brütü 10.008 lira net olarak çalışanımızın eline geçen rakamda 8.500 lira. Şimdi SGK primimiz yani 10.800 lira brüt ücretin SGK primi, işveren işçi payı %15. Bu 1501 liraya tekabül ediyor.

İşverenlere yönelik %5 hazine teşviki getirildi. O hazine teşviki de işverene avantajı 638 lira. EYT'li çalışan bir vatandaşımız ya da çalışanımız 8.500 lira artı 638 lira 9138 liraya denk geliyor. Devletten aldığı %5'lik hazine teşvikine de 8500 asgari ücretle çalıştırdığım çalışanın üzerine ilave olarak 8500’ün 638 lirayı da veriyorum ve 9138 lirayı eline geçsin diyebilir. Ama bunu vermek zorunda mıdır? Hayır vermek zorunda değildir.”

Haberin Devamı