Gazete Vatan Logo

Borç miras kalır mı? 3 kanun maddesine göre cevap değişiyor!

Borç miras kalır mı? sorusu borçlunun ölümünden sonra, kalanların en merak ettiği soruların başında geliyor. Bu sorunun cevabı, 3 farklı kanun maddesine göre değişmektedir.

Borç miras kalır mı? 3 kanun maddesine göre cevap değişiyor!

Ölen gerçek ve tüzel kişiliklerin ardından kalan borçlara ne oluyor, bu borçlar ölen kişinin mirasçılarına miras kalır mı? Borç miras kalır mı? Merak edilen sorunun detayları haberimizde…

BORÇ MİRAS KALIR MI?

SGK'nın prim ve her türlü alacağının tahsilinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uygulanır.

Bu 6183 ve 5510 sayılı Kanunda, borçlunun ölümü halinde idari para cezalarından doğan borçların üstünün çizilip, çizilmeyeceğine yönelik ya da mirasçılardan tahsil edilip, edilemeyeceği yönünde bir hüküm bulunmamaktadır.

Ancak Anayasa’nın 38’inci maddesi ile Türk Ceza Kanunu’nun 20’inci maddesinde ‘’ceza sorumluluğu şahsidir’’ hükmü yer almaktadır. Yani kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz.

Hükümlerden, şahısların işledikleri idari veya adli suçlara istinaden gerek adli, gerekse idari merciler tarafından verilen cezaların yalnızca o kişiye yönelik olarak infaz edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Haberin Devamı

MİRASI RET EDİLMEMİŞLERSE ALACAKLAR TAKİP EDİLİR

Anayasa’nın 38’inci, Türk Ceza Kanunu’nun 20’inci maddeleri ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yer alan hükümlere karşın, 6183 sayılı Kanun hükümlerine yer alan bir madde, borcun hangi durumda miras kaldığını anlatıyor.

Söz konusu maddede yer alan, tüzel kişilere yönelik olarak verilen idari para cezalarının tüzel kişiliğin mal varlığından tahsil edilememiş olması nedeniyle, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takibe geçilen ortaklar ve/ veya kanuni temsilcilerin ölümü halinde, mirası reddetmemiş mirasçılardan bu alacakların takibine devam edilir.

Karısı yahut kocası, kan ve sıhriyet itibariyle usul veya furûundan birisi ölen borçlu hakkındaki takip ölüm günü ile beraber üç gün için geri bırakılır. Borçlunun ölümü halinde terekenin borçlarından dolayı ölüm günü ile beraber üç gün için takip geri bırakılır. Üç günün bitiminde terekenin borçları için takibata devam olunur. Mirasçılar, mirası kabul veya ret etmemişlerse bu hususta Medeni Kanunu’ndaki muayyen müddetler geçinceye kadar takip geri bırakılır.

Haberin Devamı

Bu çerçevede, 5510 sayılı Kanunda idari para cezasının borçlusu olan gerçek kişi işverenin ölümü halinde, idari para cezalarından doğan kurum alacağının mirası reddetmemiş mirasçılarından takip edilip edilmeyeceği yönünde bir düzenleme bulunmamakla birlikte, Anayasa ve Türk Ceza Kanununda yer alan "Cezaların Şahsiliği" ilkesi gereğince, Kurum alacağının (borçlunun mirasçılarından takip edilmeksizin) tahsilinden vazgeçilir. Gerçek kişilerden kalan miras borç ise, ret edilebilmektedir.

MiRAS REDİ NASIL YAPILIR?

Medeni Kanunu’nda belirlenen ayrık durumlar saklı kalmak koşuluyla mirasçılar, miras bırakanın alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Bu taşınmazlarla birlikte mirasçıya miras bırakanın borçları da kalmaktadır. Miras bırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olurlar. Ancak, mirasçılar miras olarak kalan borcu reddedebiliyor. Miras, üç ay içinde ret olunabilir.

Haberin Devamı