Gazete Vatan Logo

Cadılar Bayramı canavarı

ABD’de New York’ta kamyonetini bisiklet yoluna sürerek 8 kişinin ölümüne neden olan 29 yaşındaki saldırganın, Özbek asıllı Seyfullah Saipov olduğu anlaşıldı. Saldırganın kamyonetinde DEAŞ notu bulundu

Cadılar Bayramı canavarı

Cadılar Bayramı’nı kana bulayan saldırgan, 2010 yılında ABD’ye gelip Yeşil Kart başvurusu kabul edilen Özbekistanlı Sayfullo (Seyfullah) Saipov çıktı. Olay yerinde kamyonette saldırının DEAŞ adına yapıldığını gösteren İngilizce bir not bulundu. Saipov kiraladığı kamyonetle gerçekleştirdiği saldırının ardından, elinde iki silahla araçtan indiği sırada karın bölgesinden vurularak yakalanmıştı. Daha sonra birinin boya topu atan bir silah, diğerinin de havalı tabanca olduğu anlaşıldı. Saipov hastanede tedavi altına alındı. Durumu kritik.

Evli iki çocuklu

Saipov’ın yaşamı hakkındaki ayrıntılar da su yüzüne çıkmaya başladı. 2010 yılında ülkeye gelen DEAŞ’lının Ohio, Florida ve son olarak New Jersey’nin Paterson bölgesinde yaşadığı belirtildi. Guardian’a konuşan ve Ohio’da yaşayan Dilfuza İshakova adlı kadın, Saipov’un Özbekistan’dan geldiği sırada birkaç ay kendisinde kaldığını belirterek “İyi biri gibi gözüküyordu. Ama fazla konuşmazdı. İşe gider gelirdi. Bir depoda çalışıyordu” dedi. İshakova onu tanıdığı sırada Saipov’un Yeşil Kart’a (Green Card) başvurduğunu söyledi. Ohio eyaleti kayıtlarında Saipov’un o dönem 2 işte kayıtlı olduğu yer alıyor. New York Times’taki habere göre, Saipov, Yeşil Kart almaya da hak kazandı. Buna göre ‘Sayf Motors Inc.’deki işinde adres olarak İshakova’nın evini gösterdi, Brigt Auto LLC’deki işinde ise adres olarak Cleveland yakınlarındaki bir adresi kullandı. İshakova son yıllarda ailesinin ve kendisinin Saipov ile irtibatı kaybettiğini, onun önce Florida’ya sonra da eşi ve 2 çocuğuyla birlikte New York bölgesine taşındığını düşündüğünü söyledi.

Haberin Devamı

ABD’yi seviyordu

Ohio’daki kayıtlarına göre Saipov 2013 yılında 19 yaşındaki Nozima Odilova ile evlendi. İkisinin de doğum yeri Özbekistan’ın başkenti Taşkent olarak kayıtlarda yer aldı. İkili adres olarak yine Cleveland’da bir yerin adresini gösterdi. Kayıtlarda Saipov’un meslek hanesine kamyon şoförü olduğu yazıldı. İshakova, Saipov’un dindar biri olup olmadığını bilmediğini de söyledi. Özbek kadın “O benim ülkemden. Babası babamı tanıyordu ve Saipov’u kimseyi tanımadığı için buraya gönderdi” dedi. Daha sonra Florida’da kamyon şoförlüğü yapan Saipov New Jersey’de Uber şirketinde çalışmaya başladı. New York Times’a konuşan Özbek asıllı Kobiljon Matkarov, Saipov ile birkaç yıl önce Florida’da kamyon şoförlüğü yaparken tanıştığını anlatarak “Onu tanıdığında çok iyi bir insandı. ABD’yi sevmişti. Çok şanslı gözüküyordu ve her zaman mutluydu ve her şey iyi gidiyor gibi konuşuyordu. Terörist gibi gözükmüyordu ancak içini bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

UBER’DE ÇALIŞIYORDU

Guardian Saipov’un Uber şirketinin arka plan kontrolünden geçmiş olduğunu da belirtti. Saldırıdan sonra FBI ve polis ile iletişime geçen Uber, Saipov’un çalışma kayıtlarında konuyla ‘ilgili’ duruma rastlanmadığını da belirtti. Uber sözcüsü şirketin ‘anlamsız şiddet eylemi nedeniyle dehşete düştüğünü’ söyledi ve yetkililerle işbirliği yaptıklarını vurguladı.

NEDEN YAPTI?

Yetkililer henüz Saipov’un bu saldırıyı gerçekleştirme nedenini tespit edemedi. Ancak New York Times saldırganın federal yetkililerin radarında olduğunu yazdı. Gazetenin haberine konuşan 3 ABD’li yetkili Saipov’un ilgisiz bir soruşturma neticesinde yetkililer tarafından fark edildiğini söyledi. Diğer ABD medya organları da Saipov’un geçen sene bir trafik cezası nedeniyle duruşmaya katılmaması nedeniyle Missouri eyaletinde gözaltına alındığını yazdı. Mahkeme kayıtlarına göre mayısta duruşmaya katılan Saipov suçunu kabul etti. Özbekistan’dan saldırı sonrası ABD’ye soruşturmada yardım teklifi geldi. Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev açıklamasında “Özbekistan bu terör eylemine yönelik soruşturmaya yardım etmek için tüm kaynaklarını ve gücünü kullanmaya hazırdır” dedi. Mirziyoyev “Aşırılık ve terörizmin her türlüsünü kınıyoruz. Bu merhametsiz ve canice suçun hiçbir gerekçesi olamaz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

5 Arjantinli arkadaş öldü

New York’ta yaşayan arkadaşlarını ziyarete Arjantin’den gelen ve bisiklet kiralayan 5 kafadar, saldırganın kamyonu altında ezilerek can verdi. Ölenlerden birinin de annesi ve kız kardeşiyle New York’a gelen Belçikalı bir turist olduğu açıklandı.

Haberin Devamı