Gazete Vatan Logo

Büyükelçi'ye yönelik saldırıya ilk tepkiler

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Büyükelçi'ye yönelik saldırıya ilk tepkiler

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Rus büyükelçinin silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin resmi Twitter hesabından açıklamada bulundu.

Açıklamasında Johnson, Rusya'nın Ankara Büyükelçisine yönelik düzenlenen "alçak cinayeti" duymaktan dolayı şok olduğunu belirterek, "Düşüncelerim elçinin ailesiyle birlikte. Bu ödlek saldırıyı kınıyorum." ifadelerini kullandı.

ALMANYA'DAN KINAMA

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği de "Büyükelçi Karlov'un canice öldürülmesinden dolayı derinden şoke olduk. Rus meslektaşlarımızla birlikte yas tutuyoruz. #Ankara" mesajını paylaştı.

KKTC SALDIRIYI KINADI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik silahlı saldırıyı kınadı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rus büyükelçinin silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada; Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'un silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmiş olduğunu büyük bir üzüntü ile öğrendiğini bildirdi.
Açıklamasında, amacı ne olursa olsun her türlü terörü en sert biçimde kınadığını belirten Akıncı, Büyükelçi Karlov'un ailesi ve Rus halkının acısını paylaştığını ifade etti.
İsrail, Avustralya ve AB saldırıya tepki gösterdi
İsrail ve Avustralya Büyükelçilikleri ile AB Türkiye Delegasyonu, olaya sosyal medyadaki Twitter hesaplarından tepki gösterdi.
İsrail'in Türkiye Büyükelçiliği, konuyla ilgili olarak "Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Karlov'un uğradığı korkunç suikastı üzüntüyle öğrenmiştir. Bu hain saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Ailesine ve Rus halkına başsağlığı diliyoruz." mesajını paylaştı.
Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi James Larsen da şahsi Twitter hesabı üzerinden, suikasti bütünüyle kınadığını belirterek, "Ailesine en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum." açıklamasında bulundu.
AB Türkiye Delegasyonu tarafından Twitter'da paylaşılan mesajda "Rus Büyükelçi'ye yapılan suikast nedeniyle derin üzüntü ve şok içindeyiz. Bu terörist saldırıyı en kuvvetli biçimde kınıyoruz. Büyükelçi Andrey Karlov'un ailesi ve iş arkadaşlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz." ifadesine yer verildi.
Arap ülkelerinden kınama
Arap ülkeleri, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini kınadı.
Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırının tüm semavi dinler, insani değerler ve diplomatik temayüllere aykırı olduğu vurgulandı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı ve cumhurbaşkanlığının açıklamasında "Büyükelçinin öldürülmesini şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.
Arap Birliği Konseyi açıklamasında, diplomatik temsilcilerin korunması için uluslararası kurallara tam ve eksiksiz olarak uyulması gerektiği kaydedildi.
Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği taziye mesajında saldırıyı kınadı ve bunun ahlak ilkeleri ve diplomatik örfle çeliştiğini belirtti.
Lübnan'daki Hizbullah da saldırıyı kınadı ve olaydan derin üzüntü duyduğunu ifade etti.

Haberin Devamı