Gazete Vatan Logo

Bütün müdürler görevden alınacak!

Dershane tasarısında şok madde...

Bütün müdürler görevden alınacak!

Hükümetin önceki gece TBMM’ye sunduğu dershanelerin kapatılmasına ilişkin tasarı, Milli Eğitim Bakanlığı’nda büyük bir tasfiyeyi de öngörüyor. Buna göre müsteşar dışındaki tüm bürokratların, il milli eğitim müdürlerinin ve yardımcılarının görevi sona erecek...

Hükümet ile Gülen cemaati arasında krize yol açan “dershanelerin kapatılması” tasarısı önceki gece TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Bakanlık kaynakları tasarının önümüzdeki hafta komisyonda, bir sonraki hafta da TBMM Genel Kurulu’nda ele alınması olasılığına göre hazırlık yaptıklarını belirtirken, grup yöneticileri ise takvimin netleşmediğini, yasalaşmasının seçim sonrasına da kalabileceğini belirtti.

Anket

Dershanelerin kapatılması eğitim sistemini nasıl etkiler?

Olumlu
Olumsuz
Fikrim yok






200 bürokrat Beşevler’e

Ömer Dinçer döneminde görevden alınan yaklaşık 300 bürokrat MEB’in Beşevler’deki kampüsünde hiçbir görev verilmeden 2 yıldır bekletilirken, tasarıyla merkez teşkilatta görevden alınacak 200’e yakın bürokrat da onlara eklenecek. Beşevler’deki “Bakanlık müşavirliği” binasında görev verilmeyen yüzlerce uzman eğitim bürokratı bulunacak. Tasarının yasalaşıp, yürürlüğe girdiği gün Müsteşar dışındaki tüm bürokratlar, müsteşar yardımcıları, Talim Terbiye Kurulu Başkanı ve üyeleri, genel müdürler, Daire başkanları, il milli eğitim müdürlerinin görevleri başkaca bir işleme gerek olmaksızın sona erecek. Bu bürokratlar ve yöneticiler “Bakanlık müşaviri” ve “eğitim uzmanı” kadrolarına atanacak.



Aday öğretmenlere bir yıllık performans

Öğretmenliğe atanabilmek için Bakanlıkça ve/ veya ÖSYM tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranacak. Aday öğretmenler, en az bir yıl fiilen çalışacak. Adaylık döneminde herhangi bir disiplin cezası almamış olmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla, yapılacak yazılı veya sözlü sınava girmeye hak kazanacaklar.


- BİR YIL EK DENEME: Sınavda başarılı olamayanlar bir başka il veya ilçede görevlendirilecek, bu kişilere bir yıl içinde tekrar sınava girme hakkı tanınacak. Sınava girmeye hak kazanamayanlar ile üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybedecek ve memuriyetle ilişiği kesilecek. Öğretmenliğe alımda görev yapacak sınav komisyonu üyeleri, Bakanlık personeli, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel ile öğretim elemanları arasından seçilecek. Bakanlık gerekli gördüğünde illerde veya merkezde birden fazla komisyon oluşturabilecek.

- SÖZLÜ SINAV YAPILACAK: 1 Temmuz 2015 tarihi itibariyle en az 6 yıl olup öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlar, başvurmaları halinde, KPSS şartı aranmaksızın, sözlü sınavda başarılı olmaları kaydıyla öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek. Bu öğretmenler, sağlık özrü hariç 4 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak.

- 30 SAAT SINIRI KALKIYOR: Özel okullarda görev yapan öğretmenlerin haftalık ders saatinin 30’u geçemeyeceği hükmü ile özel okullarda yöneticilik ve eğitim öğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre dengi resmi okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemeyeceği yönündeki hüküm yürürlükten kaldırılacak. Böylece özel okullarda öğretmene 30 saatten fazla da ders verilebilecek.

- SINAVA ÖZEL BİRİM: Mevcut durumda Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne verilen sınav faaliyetlerini yürütme görevi, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bırakılacak. Sınavlara ilişkin değerlendirme ve sonuç belgelerinin düzenlenmesi ile itirazların incelenmesi işlemlerini yürütmek bu birimin görevi olacak.

- DENETİM TEK ELDE: Bakanlık denetim birimi de merkeze bağlanıyor. Birimin başına gelen Efkan Ala’nın kardeşi Atıf Ala da denetimde en yetkili isim olacak. Her derece denetim merkezden “Eğitim denetmenleri” ile yapılacak.

İŞTE TARTIŞILAN DÜZENLEMELER

Derse hazırlık kursu bile açılamayacak!

Düzenleme ile yasadan “dershane” tanımı çıkarılıyor. Taslakta sınavlara hazırlayan kurumlar kapatılırken “sınavda yer alan bir derse yönelik kurs” açılması dahi yasaklanıyor. Bu düzenleme ile örneğin “Sınava hazırlama değil matematik kursu açtım” da denemeyecek.

- ÖZEL OKUL DESTEĞİ: Özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören öğrenciler için, resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre her kademede okulun öğrenim süresini aşmamak üzere, eğitim ve öğretim desteği verilebilecek. Bu kapsamda eğitim ve öğretim desteğinden özel okul öncesi eğitim kurumlarından eğitim alanlar da 48-66 ay arasında olmak şartıyla en fazla bir eğitim öğretim yılı süresince yararlandırılabilecek.

- BÖLGESEL FARKLILIK: Eğitim ve öğretim desteği; yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütler, ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak verilebilecek. Destekten Kürtçe eğitim verecek özel okullar da yararlanacak.

- 2015’TE BİTİYOR: Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte faal olan dershaneler ile bu kanunla yapılan düzenlemelere göre gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetleri, 1 Eylül 2015 tarihine kadar devam edebilecek.

Haberin Devamı