Gazete Vatan Logo

Boğaz'da yürüyen adam!

Suyun üzerinde yürümek imkansız mı? O başardı...

Boğaz'da yürüyen adam!

Her İstanbullu gibi bir boğaz sevdalısıydı. Boğazın eşsiz havasını solumayı herkes gibi severdi. Fakat o İstanbul Boğazı’na sevgisini herkesten farklı bir şekilde göstermek istiyordu.

Leonardo Da Vinci‘nin tasarladığı bir ayakkabıdan haberdar olduktan sonra başlamıştı Atilla Hülagü’nün hikayesi… Bu ayakkabı doğru kullanılırsa suyun üzerinde yürümeni sağlayabiliyordu.

Bu ayakkabı Deniz Subayı olan Atilla Hülagü’nün ilgisini fazlasıyla çekmişti.Farklı bir şeyler yapmak isteyen Atilla Hülagü eşini de yanına alarak bir ayakkabı yapımına başlamıştı. Yapacağı şey bir ayakkabıdan çok kayığı andırıyordu. Yapım aşaması bile uzun sürmüştü bu ayakkabının. Tam 2 yıl sürmüştü. Atilla Hülagü ve eşi zorda olsa bu deniz ayakkabısını yapmışlardı.

Atilla Hülagü boğaza ilk adımlarını atıyor




Beylerbeyi Astsubay Okulu’nun önünde deniz ayakkabılarını denemeye başlayan Atilla Hülagü, aylar süren hesaplar ve çizimler sonucunda kendisini başarıya götürecek ayakkabıları yaptığına ikna olmuştur.
Vapurların ve boğazın üzerine köprünün gölgesinin bile düşmediği 1963 yılında İstanbullular su üstünde yürüyen bir adam görürler. Balta Limanı’ndan Anadolu Hisarı’na kadar 56 dakika boyunca yürüdü. O gün, kaç insanın ve kaç martının şaşkınlıktan birbiriyle çarpıştığı bilinmemektedir. Evet İstanbul Boğazı’nı yürüyerek geçen ilk kişidir Atilla Hülagü…

İstanbul Boğazı’na olan sevgisini bizim gibi elimize ne gelirse atarak değil, üzerinde yürüyerek göstermiştir. Ancak Atilla Hülagü ismi tarihin bilinmeyen sayfalarında kalmıştır.


Bu konuyla ilgili araştırma yaparken şöyle bir habere rastladım bunu da ek olarak paylaşmak istedim. Ne kadar üzücü bir durumda olduğumuzu, tarihimize nasıl sahip çıktığımızı çok açık bir şekilde gösteren bir haber bu…


SUDA YÜRÜMEK ARTIK MÜMKÜN



Çinli bir lise öğrencisi olan Wang Wenting’in icadı ayakkabı sayesinde artık su üzerinde yürümek mümkün olacak. Çin’in Chengdu kentinde yaşayan Wenting’in icadıyla İstanbul Boğazı’nı yürüyerek geçmek isteyenlerin hayalleri gerçek oluyor. Hem de yorulmadan, ıslanmadan…
Wenting, icadını mümkün olduğunca az enerji harcayarak su üzerinde kalabilen ördeklerden ilham alarak geliştirdiğini söylüyor.

Dört yılda bitirdi

Wenting’in su üzerinde yürüyüşü sağlayan ayakkabılar için farklı malzemeler denemesi ve geliştirme süreci dört yıldan uzun sürmüş.
180 santimetre uzunluğundaki ayakkabılar bir çift ördek yüzgecine benziyor.
Ayakkabılar yaklaşık 500 yuana (yaklaşık 85 TL) mal oluyor.
Wenting, şimdiden bir firmanın kendisine ürünü daha da geliştirme ve pazarlama için teklifte bulunduğunu söylüyor.

Haberin Devamı