Gazete Vatan Logo

BM’ye ‘katil robot’ uyarısı

Bilim insanları ve teknoloji şirketlerinin yöneticileri, Birleşmiş Milletler’den silahlı robot üretiminin yasaklanmasını talep etti

BM’ye ‘katil robot’ uyarısı

Dünyanın önce gelen robot ve yapay zeka uzmanları, Birleşmiş Milletler’e (BM)bir mektup yazarak, öldürme yeteneği olan robotların geliştirilmesinin ve kullanılmasının yasaklanmasını talep etti. Tesla’nın kurucusu Elon Musk ve Google’ın satın aldığı yapay zeka şirketi DeepMind’ın kurucusu Mustafa Süleyman’ın da aralarında olduğu 26 ülkeden 116 uzmanın imzaladığı mektupta, yapay zeka ile hedeflerini otonom olarak belirleyip öldürebilen robotların geliştirilmesinin engellenmesi isteniyor. Mektupta, bahsi geçen robotların teröristler ya da otoriter devletlerce siviller üzerinde kullanılabileceği, ayrıca hackerlar tarafından da ele geçirilebileceği uyarısı yapılıyor. Mektupta, “Harekete geçmek için çok zamanımız yok. Pandora’nın kutusu bir kere açıldıktan sonra onu kapatması zor olacak” ifadeleri yer aldı.

Bazı uzmanlar savaşlarda yapay zekanın kullanılmasının cephelerdeki askerlerin güvenliğini artırabileceğini savunsa da buna karşı çıkanlar yapay zekanın vereceği kararlarla savaşların daha kolay çıkabileceğinden endişeleniyor. Birleşmiş Milletler kısa süre önce otonom silahlar üzerine bir oturum yapma kararı almıştı.

Haberin Devamı