Gazete Vatan Logo

Biz fiber omurga için ortaklığa hazırız

Bugüne kadar 20 milyar TL yatırım yapan Vodafone’un İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel “Fiberle donatılmış mobil omurgayı oluşturmak adına yatırımları hızlandıracak ortak çözümlere sıcak bakıyoruz” dedi

Biz fiber omurga için ortaklığa hazırız

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, “Fiberle donatılmış mobil omurgayı oluşturmak adına ortak altyapı paylaşımına, yatırımları hızlandıracak ve bunun sayesinde daha yaygın ve daha iyi bir hizmet sağlayacak çözümlere sıcak bakıyoruz” dedi.

Süel, birçok ülkede operatörlerin 2020 yılında 5G ile kullanıcılarını tanıştırmayı planladığını ifade etti. 5G’nin hayata farklı bir bakış açısı getiren, hayatı iyileştiren, tüm endüstrilere dokunarak verimlilik, güvenlik ve rekabetçilik sağlayan yepyeni bir teknolojinin altyapısı olduğunu aktaran Süel, “Mesela karla yolları kapanmış bir köy düşünün ve orada bir insanın cerrahi müdahaleye ihtiyacı var. Bu cerrahi müdahalenin 5G teknolojisiyle Ankara’daki bir doktor tarafından robotik teknolojisiyle o köyde gerçekleştirilmesi mümkün. İşte gerçekten tüyleri ürperten ve hayal edemediğimiz bir şey ama mümkün” diye konuştu.

Altyapı geliştirilmeli

Süel, sadece bir cerrahi operasyonda değil, aynı zamanda sürücüsüz arabanın alacağı aksiyonlarda da önem arz eden 5G’nin çok düşük bekleme süresine, yüksek kapasiteye, güvenilirliğe ve kaliteye sahip yeni bir teknoloji altyapısı getireceğini vurgulayarak, “Nesnelerin nesnelerle çok hızlı ve etkin bir şekilde haberleştiği ve bunu yaparken de fiber altyapıyı kullandığı bir teknolojiden bahsediyoruz. Hepsini bir araya getirdiğimizde de 5G oluyor” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

5G’nin biran evvel hayata geçmesi için atılması gereken adımlara işaret eden Süel, şunları kaydetti: Bu altyapıyı kaldıracak baz istasyonu teknolojisinin, bunu sağlayacak platformların ve uygulamaların geliştirilmesi gerekiyor. 5G’nin hayata geçeceği frekansların belirlenmekle kalmayıp temizlenmesi ve operatörlere verilmek üzere hazır hale getirilmesi ve bunun ihale edilmesi süreci var.

Fiber ve bakır haritası olmalı

Süel, ortak fiber yatırımlarının teşvik kapsamına alınmasını, fiber şebekelerin en ücra köşelere kadar hizmet sağlamasını ve bilgi toplumu olma yolunda herkesin fiberden yararlanmasını sağlayacağını dile getirerek, şunları kaydetti: “Rekabet gücümüzü koruyabilmek için hızlı geniş bant ve eve kadar fiber konusunda lig atlamamız önem taşıyor. Bu yüzden, fiber meselesi memleket meselesi diyoruz. Mevcutta kurulu olan altyapı tesisleri de etkin bir şekilde kullanılamıyor. Süreçler basitleşmeli, maliyetler düşürülmeli. Birçok ülkede yapıldığı gibi Türkiye’de de nerede fiber, nerede bakır sabit altyapı olduğuna dair bir dijital haritanın oluşturulmasıyla, nereye nasıl yatırım yapabileceğimizi çok daha iyi görebiliriz. Hatta su, elektrik ve doğalgaz gibi diğer altyapılar da bu haritaya entegre edilerek sektörler arası da büyük bir sinerji yaratılabilir. Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı’nda da bizleri yeni nesil teknolojilere taşıyacak altyapıyı inşa etmek için iş birliğinin önemine ve mevcut regülasyonların yatırımı teşvik eden bir yapıda değiştirilmesine değinilmesini son derece önemsiyoruz.”

Haberin Devamı

Fiber ağlar örelim

Ulu önder Atatürk nasıl 1930’lu, 40’lı yıllarda ‘ülkeyi demir ağlarla ördük’ dediyse aynı vizyondan hareketle biz de ülkenin fiber ağlarla örülmesi, gerektiğini düşünüyoruz” diyen Süel, “Teknoloji herkese aynı fırsat eşitliğini sağlasın ve ülkemizin her karış toprağındaki insanın aynı teknolojiye erişimi olabilsin. Ucuz ve yaygın mobil geniş bantı herkese götürebilelim. 5G teknolojisine dünyayla eş zamanlı ve tam kapasite ile geçebilmek için sektör paydaşlarının atması gereken adımlar var. Baz istasyonlarının kendi aralarındaki transmisyonu sağlayacak yüksek kapasiteli ve fiberle donatılmış bir altyapının oluşması gerekiyor. Ortak altyapı paylaşımı, yatırımları hızlandıracak ve daha iyi bir hizmet sağlayacak” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı