Gazete Vatan Logo
Magazin Bir kendini arama hikayesi: ‘Hadi Ben Kaçtım’

Bir kendini arama hikayesi: ‘Hadi Ben Kaçtım’

‘Dizi Doktoru’ köşe yazıları ile tanınan Oya Doğan, ‘Hadi Ben Kaçtım’ kitabı ile kitapseverlerin karşısına çıktı. Doğan’ın ilk kitabı ‘Boşan da Gel’in devamı niteliğinde olan kitap, Lara’nın boşandıktan sonra değişen hayatını anlatıyor. Doğan ile kitabı yazmasını sağlayan anekdotları konuştuk

Bir kendini arama hikayesi: ‘Hadi Ben Kaçtım’

Boşan da Gel’den sonra ikinci kitap Hadi Ben Kaçtım’ı yazmaya nasıl karar verdiniz?

İlk kitapta bir kadının boşandıktan sonra yeni hayatına adapte olmaya çalışırken bocalamasını ve hayatın içinde sürüklenmesini mizahi bir dille anlatmıştım. Yalnız finale giden yolda bir anda hızlanıp kitabı bitirmiştim. Çünkü Boşan da Gel’in devamını yazmayı zaten en başta kurgulamıştım. Bu bir ikileme olacaktı. Boşan da Gel’de Lara’nın başına öyle bir şey geldi ki, içsel yolculuğu başladı. Ama tam olarak yaşadığı neydi, sonrasında neler oldu bilinmiyordu. İşte o benim ikinci kitabım olan Hadi Ben Kaçtım’da anlatacağım hikayeydi. Etrafımda kimi görsem “Hadi Ben Kaçtım” diyordu. Peki, biz nereye kaçabiliyorduk? Nereye gidersek gidelim sonuç hep aynı yere çıkıyordu; kendimize... O nedenle Hadi Ben Kaçtım’da bir kadının kendi içine kaçma ve kendini tedavi etme yöntemlerini dramatik bir yapıya oturtarak yazdım. İçine de aşk ektim.

Lara aslında birçok kadının iç sesi gibi... Siz Lara’yı ortaya çıkartırken kendinizden parçalar eklediniz mi?

Haberin Devamı

Lara aslında hepimiziz. Zaten kendisi de kim olduğunu bulamıyor. Bu kitap biraz da kendisini arama hikayesi... İçinde konuşan kadınlar var, onlara isimler takmış... Tabii ki Lara’nın pek çok tavrında ben varım. Kendimden çok şey kattım. Hatta karakter olarak Lara’nın yüzde 45’i benim diyebilirim.

İnsan olmaya odaklanıyorum

Aslında ‘dizi doktoru’ olarak çok fazla senaryo ve hikaye okuyorsunuz. Sizce şu zamana kadar bu kitapta değinilmemiş nasıl bir kadın öyküsü var?

Hayatta anlatılmamış hiçbir şey yoktur. O nedenle hepimizin anlattığı hikaye klişedir. Mesele klişeyi nasıl farklı bir tarzla yansıttığındır. Ben bir kadının gerçek aşkı ve kendisini arayış öyküsünü içine umut ekerek, sorununun çözümünün geçmişte olduğunu hatırlatarak, duygularımıza özgürlük isteyerek anlatma yolunu seçtim. Bu kitabın farkı; kadınlığını yücelten değil insan olmaya odaklanan bir tavırda olan Lara karakterini anlatması...

Kitapta çok fazla 90’lar şarkısı var. Kitap ve müziği bir arada tutma fikri nasıl oluştu?

Haberin Devamı

Bunu ilk kitapta da yapmıştım. Sezen Aksu şarkılarıyla evliliğine veda etmişti Lara... Türk toplumunun şarkı sözlerine çok önem verdiğine inanırım. Eskiden kaset doldurmak diye bir şey vardı. Hala duygularımızı şarkılarla anlatıyoruz. Geçmişine şarkılarla veda etti Lara. Bu playlisti Spotify’da Hadi Ben Kaçtım olarak bulabilirler.

Şimdi yeni maceralara yelken açacağız

Hadi Ben Kaçtım bir devam kitabı... Lara’nın hayatı başka bir kitapla devam edecek mi?

Boşan da Gel ve Hadi Ben Kaçtım bir ikilemeydi. Lara’nın hikayesi bitti. Şimdi yeni maceralara yelken açmak zamanı. Ben üçüncü kitap için çalışmaya başladım bile... Fakat şundan eminim yine aşkı anlatacağım. Aşkın bambaşka bir halini...

Okuyuculardan nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Her iki kitapta iyi bir okur kitlesine ulaştı. Çok ilginç şu ana kadar olumsuz bir eleştiriye maruz kalmadım. Çoğunlukla ‘hayatım değişti’ diyenlerden mail alıyorum. Çünkü ben o kitapları yazarken insanların en çok ihtiyaç duydukları duyguları hikayelerin içine ekiyorum. Bu benim yazar olarak okurumla oyunum. Duymak istediğim cümleleri biliyorum.

Haberin Devamı

Kitap çıktıktan sonra o cümleleri duyduğumda da çok mutlu oluyorum. Her iki kitapta da tek derdim insanlara kendinize gelin demekti. Siz değerlisiniz, hiçbir şeyden korkmayın, çünkü korkarsanız ölürsünüz. Hayatta sizi aşağıya çeken her şeyden kurtulduğunuzda mutluluğa ulaşacaksınız. Çünkü umut etmezseniz başaramazsınız. Siz yeter ki, kalbinizi temiz tutun ve isteyin.

Kitabın lansmanında Hazal Kaya ve Mine Tugay gibi oyuncular Oya Doğan’ı yalnız bırakmamıştı.