Gazete Vatan Logo

Bingazi rezaleti

2012’de Libya’da ABD elçisinin hayatını kaybettiği baskını anlatan ‘13 Saat: Bingazi’nin Gizli Askerleri’ filminde en önde yer alan teröristlerden birine Türk bayraklı tişört giydirildi. Türk bayraklı terörist elinde silahla defalarca gözüküyor

Bingazi rezaleti

11 Eylül 2012 gecesi ABD en karanlık gecelerinden birini yaşadı. Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından Libya’ya giden ABD’nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens’ın Bingazi’de isyancılar tarafından öldürüldüğü gecenin hikayesi anlatan ‘13 Saat: Bingazi’nin Gizli Askerleri’ (13 Hours: Secret Soldier of Benghazi) adlı filmde ön plandaki teröristlerden birine Türk bayraklı tişört giydirildi.

Amerikalılara hareket çekiyor

Bingazi’de ABD’ye ait elçilik binası ve CIA istasyonunun bulunduğu ek binaya yapılan saldırıda koruma ekibinde yer alan 6 eski askerden oluşan özel güvenlik takımının hikayesinin anlatıldığı filmde yer alan Türk bayraklı terörist neredeyse her kritik sahnede yer alıyor. Türk bayraklı tişörtü giyen terörist filmin başında teröristlerin yuvalandığı binanın önünde Amerikalılara hareket çekerken görülüyor. Filmin 36’ncı dakikasında ise elçilik binasını kontrol eden kişilerden biri yine Türk bayrağını üstünde taşıyan terörist oluyor.

O gece ne yaşanmıştı?

ABD’de yaşayan Mısır kökenli Amerikalı Nakoula Basseley Nakoula’nın çektiği ve Hz. Muhammed’e hakaretler yağdırıp İslam’ı ‘kanser’ olarak tanımlayan ‘Müslümanların masumiyeti’ (Innocence of Muslims) adlı filme tepki olarak, 11 Eylül 2012’de akşam saatlerinde ABD’nin Kahire Büyükelçiliğine saldırıldı. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise bazı görüşmeler için Bingazi’ye geçen ABD Libya Büyükelçisi Chris Stevens’ın kaldığı elçiliğe ait binanın önünde protesto gösterisi başladı. Kısa süre içinde kontrolden çıkan gösteri devam ederken silahlı gruplar elçilik binasına el bombaları ve RPG-7 roketatarlarla saldırdı. Büyükelçiyi bulamayan El Kaide yanlısı Ensaruş Şeria grubuna mensup saldırganlar binayı ateşe verdi. Bu sırada Büyükelçi Stevens ve bilgi işlem sorumlusu Sean Smith duman içinde kaldı.

Haberin Devamı

4 ABD’li öldü

Büyükelçi Chris Stevens’ın dumandan boğulmuş halde bulundu ve kaldırıldığı Bingazi Tıp Merkezi’nde 1.5 saat hayata döndürümeye çalışıldı ama kurtarılamadı. Bu olayın ardından CIA istasyonunda bulundu ek binaya saldırıldı. Sabaha kadar süren çatışmaların ardından Büyükelçi Stevens ile 3 büyükelçilik çalışanının (toplamda 4 Amerikalı’nın) hayatını kaybettiği açıklandı. 26 CIA ajanı ve 5 elçilik görevlisi kurtarıldı. Saldırıdan 10 gün sonra Büyükelçi Stevens için yüz bin Libyalı’nın katıldığı bir anma töreni düzenlendi. Libya, ABD tarafından resmen ‘Başarısız Devlet’ ilan edildi.

Haberin Devamı

En önde yemin ediyor

Ancak en kötü görüntü filmin 41’inci dakikasında yer alıyor. Elçilik binasına saldırmadan önce toplanan teröristler silahlarını kaldırarak intikam yemini ediyor. Bu grubun en önünde yer alan ay-yıldızlı bayrağı üzerinde taşıyan sakallı terörist haykırarak ettiği yeminle karanlık sahnenin en renkli unsuru olarak adeta gözümüzün içine giriyor. Türk bayraklı teröristin rolü bu kadar da değil. Bir kaç dakika sonra neredeyse bir kovboy gibi etrafa kurşun sıka sıka elçiliğe ilk girenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Elçiliği yakanların arasında bulunuyor

Türk bayraklı terörist, mazot bidonlarıyla Büyükelçi Stevens’ın dumandan boğulmasına neden olan yangını çıkartan ekipte biraz arka planda olsa da yine en önemli sahnenin içinde yer alıyor. Aynı kişi, filmde bir sonraki sahne olan elçilik binasına yardım getirmeye giden özel güvenlik ekibinin yolda karşılaştığı ‘kötü bakışlı’ adamlar arasında en net haliyle görünüyor. Bundan bir süre sonra ise elçilikten kaçarak kutulan ilk zırhlı aracın yanlışlıkla girdiği yolda karşısına çıkan teröristlerin arasında yine ‘o’ var. Türk bayraklı teröristi canını kurtarmak için kaçan Amerikalılara ‘hunharca’ ateş ederken izliyoruz. Son olarak öldürülen teröristin başında bir kadın ve takkeli bir çocuğu ağlarken görüyoruz.

Haberin Devamı

“Tamamen gerçek dışı”

Filmin yapım aşamasında CIA senaryoda yanlışlıklar olduğunu açıkladı. Hatta CIA’in hikayeye müdahale bile ettiği iddia edildi. Saldırının düzenlendiği 11 Eylül 2012’de Bingazi’de bulunan CIA istasyonunun şefi ‘Bob’ kod adıyla Washington Post’a verdiği röportajda, “Filmde anlatılan hikaye tamamen gerçek dışı” dedi.

Haberin Devamı

‘Türkiye para teklif etti’

Filmde Türkiye’ye özel ilgi gösterildildiği belli oluyor. Öldürülen Büyükelçi Christopher Stevens Libya’ya ilk geldiğinde yaptığı ‘merhaba’ konuşmasında özellikle Türkiye’den bahsediyor: “Amerika sizin için burada. Bir çok ülke saklandığı yerden çıkıyor ve para teklif ediyor. En son Türkiye.”

Türkiye’de gösterim yok

Armageddon, Pearl Harbor ve Transformers gibi büyük bütçeli filmleri yöneten Michael Bay’in çektiği ve John Krasinki’nin başrolde oynadığı filmin bütçesi 50 milyon dolar olarak açıklandı. Film ABD’den sonra Avrupa’da geçtiğimiz hafta gösterilmeye başlandı. Filmin senaryosu Mitchell Zuckoff’un filmle aynı ismi taşıyan kitabından ve 6 kişilik güvenlik timinin hayatta kalan 4 üyesiyle yapılan röportajlarla yazıldı.

Haberleri yokmuş

Filmin yapımcısı UIP’in Türkiye ofisi, sosyal medyada filmle ilgili duyurular yapmasına rağmen filmin Türkiye’de gösterilmeyeceği ortaya çıktı. VATAN’ın ulaştığı UIP Türkiye yetkilisi, “Yapılan analizlerde Türkiye’de ticari potansiyeli olduğu düşünülmediği için vizyona çıkmıyor. Ancak yakında videosu yayınlanacak. Filmi izlemediğimiz için böyle bir görüntüden haberimiz yok. İnceleyip ABD’deki merkeze ileteceğiz” dedi.