Gazete Vatan Logo

Kapak açılmıyor! 'Kapsül açılmıyor başkanım!'

Bir süredir NASA'nın antik asteroit Bennu'dan topladığı parçaların içeriği ve bu parçalar üzerinde yapılacak incelemeler konuşulmakta. Son olarak NASA, parçalarda yaşamın iki temel bileşeni olan karbon ve suyu tespit etmişti. OSIRIS-REx isimli uzay aracının Dünya'ya başarıyla getirdiği kapsül, asteroit parçalarını korumakta.

Kapak açılmıyor! 'Kapsül açılmıyor başkanım!'

İncelemeler NASA'nın aynı zamanda değerli Ay taşlarını da sakladığı Johnson Uzay Merkezi'nde özel bir temiz odada gerçekleşiyor.

Bunun yanında Dünya'dan 81 milyon kilometre uzaklıkta Güneş'in yörüngesinde dönen ve Empire State büyüklüğünde olan Bennu'nun 2182 yılında Dünya'ya tehlikeli bir şekilde yaklaşması bekleniyor. OSIRIS-REx'in çabaları asteroidin saptırılması yönündeki çabalara da katkıda bulunacak.

Parçaların saklandığı kapsüle ilişkin son gelişme ise bir hayli ilginç. Hatırlanacağı üzere Queen grubunun efsanevi gitaristi ve aynı zamanda astrofizikçi Brian May, kapsülün dışına taşmış olan parçaları Claudia Manzoni ile birlikte stereoskopik olarak görüntülemişti.

'Kapsül açılmıyor başkanım!'

Şimdi sıra kapsülü açmakta! Ama kapsül açılmıyor... Şaka değil, gerçekten açılmıyor. Yani eğer kapsülü açmakla sorumlu olan görevli, NASA başkanından “Kapsül açılmıyor başkanım” diyerek bahşiş koparmaya çalışmıyorsa kapsül sahiden açılmıyor!

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ