Gazete Vatan Logo

Ay üzerinde dünyayı şaşırtan deney!

Hindistan'ın Ay'a iniş yapan aracı Vikram birbiri ardına başarılara imza atmaya devam ediyor. İniş aracı, Ay yüzeyinden havalanma ve ikinci kez başarılı bir şekilde iniş yapma becerisiyle dünyanın dört bir yanındaki uzmanları şaşırttı.

Ay üzerinde dünyayı şaşırtan deney!

Tarihi inişten yaklaşık iki hafta sonra, aracın motorlarının çalıştırılmasını içeren bir test kapsamında Vikram yerden 40 cm yükseldi ve gezgine yaklaşık 30 ila 40 cm daha yaklaşarak tekrar yere indi. Bu manevrayı daha önce sadece bir uzay aracı gerçekleştirmişti.

Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu'ndan (ISRO) yapılan açıklamada, aracın başarılı sıçrayışının, gelecekteki olası bir numune geri getirme görevinin önünü açabileceği belirtildi. Testin videosunu aşağıdaki X/Twitter gönderisinde izleyebilirsiniz.

Bu uygulama, iniş aracının planlı bir uykuya yatmak üzere gücünü kesmesinden hemen önce gerçekleşti. Hindistan'ın Chandrayaan-3'ü bir Ay gününe eşit olan iki haftalık bir görev olarak tasarlanmıştı.

İniş aracının ve gezgini Pragyan'ın uyanıp uyanmayacağını zaman gösterecek. Uzay ajansına göre, araçların güneş panelleri beklenen bir sonraki gün doğumunda (22 Eylül) ışık alacak şekilde yönlendirilmiş durumda.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ