Gazete Vatan Logo

Beş günde Türkiye'yi solladı!

Apple, iPhone 5S ve iPhone 5C ile 5 günde 7.4 milyar dolarlık satış yaptı

Apple, iPhone 5S ve iPhone 5C ile 5 günde 7.4 milyar dolarlık satış yaptı. ‘Sihirli elma’ bu rakamla Türkiye’nin 8 aylık toplam elektrik-elektronik sektörü ihracatını solladı.

ABD’li teknoloji devi Apple, iki yeni akıllı telefonu iPhone 5S ve iPhone 5C ile yine rekor kırdı. Şirket, yeni telefonlardan 5 günde 11 milyon adet (7.8 milyon iPhone 5S+3.2 milyon iPhone 5C) sattı. Bu rakamla fiyatları 549-849 dolar arasında değişen modeller, Apple’ın kasasına 7.4 milyar dolar bıraktı.

Ay sonunda 15 milyon

Apple’ın yeni göz bebekleri iPhone 5C ve 5S, 20 Eylül’de ABD’de tanıtılarak satışa çıkmıştı. Apple’ın Eylül ayı sonuna kadar 10 günde 15 milyona yakın telefon satması bekleniyor.

Şirketin teknoloji dünyasına kazandırdığı yeni gelir rekoru, yükte hafif olan ‘akıllı telefonların’ pahada ne kadar büyük gelir sağladığını ortaya koydu. Apple’ın 7.4 milyar dolarlık geliri Türkiye’nin toplam elektrik-elektronik sektörü ihracatını geçiyor. Beyaz eşyadan televizyona, kablodan elektrikli alet ve makinelere kadar pek çok farklı ürün gruplarında ihracatçıları bünyesinde bulunduran ve Türkiye ihracatında 5’inci sırada yer alan elektrik-elektronik sektörünün 8 aylık ihracatı 7.3 milyar dolar olmuştu.

Yazılım rekoru

Apple, 5S’e olan talebin inanılmaz olduğunu belirttiği açıklamada, kapasitenin talebi karşılamakta zorlandığını ifade ederek, şu anda internet üzerinden yapılan satışların ancak birkaç hafta içinde hazır olacağını vurgulamıştı. Markanın iOS 7 isimli yazılımı da 200 milyon kişi tarafından indirilerek yazılım dünyasının rekorunu kırdı.

iPhone 5S: 191 $ iPhone 5C: 166 $

Apple’ın yeni nesil iPhone’larının maliyeti ortaya çıktı. IHS isimli araştırma şirketi iPhone 5S ve iPhone 5C’yi parçalarına ayırarak toplam maliyetini hesapladı. Buna göre fiyatı 649 dolar olan iPhone 5S’in 16 GB’lik versiyonunun maliyeti 191 dolar olarak açıklandı. Fiyatı 549 dolardan başlayan iPhone 5C’nin 16 GB’lik modelinde maliyet 161

dolar olarak hesaplandı. Araştırma iki modelde de son kullanıcı fiyatının 3.3 kat arttığını gösteriyor.

Şirketin belirlediği maliyet bedelinin içinde; montaj, imalat, dağıtım, reklam, paketleme, Ar-Ge gibi etkenler bulunmuyor. IHS’ye göre Apple’ın iPhone’lara ekstra bir flaş eklemesinin maliyeti yalnızca 19 dolar. 4 inçlik bir retina ekranın tüm maliyeti 41 dolar.

Türkiye’ye 3.199 liradan geldi

Dün itibariyle elektronik market zinciri Darty’nin iPhone 5S’i ön siparişe sunmasıyla birlikte

iPhone 5S’in ülkemizdeki fiyatına dair ilk bilgi de gelmiş oldu. iPhone 5S’in Darty tarafından belirlenen ön sipariş fiyatı tam 3.199 TL. Bu fiyat 16 GB‘lık başlangıç modeli için geçerli. 2 yıl garantili 16 GB’lık iPhone 5S modeli 2 Ekim’de dağıtılmaya başlanacak.

Haberin Devamı