Gazete Vatan Logo

Belçika’nın ‘Kral madalyalı’ Dr. Öz’ü

Geliştirdiği ve kendi adını taşıyan pankreas kanseri ameliyatı tekniği ile Belçika Kralı tarafından üstün liyakat madalyasına layık görülen ilk Türk olan Cerrah Prof. Dr. Baki Topal, ‘Belçika’nın Mehmet Öz’ü olarak görülüyor’

Türkler’in Belçika’ya göçünün 50’nci yılında ilk kez bir Türk kökenli vatandaşa verilmeye layık görülen ‘Üstün Liyakat’ madalyasını alan Prof. Dr. Baki Topal, ülkenin gündeminde kalmaya devam ediyor. Öyle ki, pankreas kanseri tedavisinde, geliştirdiği ve kendi adı ile anılan ameliyat tekniği ile gündemde olmaya devam eden, Avrupa’nın aydınlanma sürecinde etkin araştırmalara imza atmış olan dünyaca ünlü Leuven Üniversitesi’nde kürsü başkanı olan Prof. Dr. Baki Topal’ın ameliyatları TV’de yayınlanıyor; talk- show’ların vazgeçilmez konuğu oluyor. Topal’a geçtiğimiz kasım ayında Kral Philippe tarafından verilen üstün liyakat madalyasından sonra adeta ülkenin ‘Mehmet Öz’ü haline gelmesinin ardından ülkenin gözbebeği haline geldi.

1 trilyon hücremiz var ve sürekli değişiyor

“Genel olarak kanserin neden olduğunu biliyoruz. İnsan vücudunda 1 trilyondan fazla hücre var. Bu hücreler sürekli olarak değişiyor. Bunlar nerede ihtiyaç varsa çiftleniyor ve çiftlendiği an biri ölüyor, diğeri kalıyor. Bu devam eden bir sistem. Bazen çiftlendiği sırada, kromozom dediğimiz genetik maddenin de çiftlenmesi lazım. Onlar çiftleşti mi normal oluyor ve bir sorun yok demektir. Bu kromozomlarda 40 bin civarında gen var. Bu genlerden bir tanesi değişti mi bu sefer bunlarda kansere neden olabilecek sorunlar çıkıyor. Normalde bir hücre öldüğü zaman sistemde biri ölmüyor, çiftleşiyor, o da çiftleşti mi bütün bu genetik materyal büyümeye başlıyor. Devamlı olarak büyüyor ve bir tümör oluyor, tümörde kanser oluşuyor. Bunu biliyoruz fakat neden olduğunu henüz tıp dünyası bilmiyor. Pankreas en zor kanser ve en çabuk öldürücü kanser. Ne yaparsanız yapın, stres, üzüntü gibi şeyler akılcı şeyler değil. Bazı riziko faktörleri var. Sigara, alkol pankreas kanserini tetikliyor. En büyük düşman sigara ve alkol. Fakat eninde sonunda hepimizin gideceği yer aynı. Önemli olan yaşamın süresi değil, kalitesi.”

Haberin Devamı

‘Maçkaliyum’

Gotik mimari en özel binaları ile süslenmiş Leuven’de buluştuğumuz Topal’a ‘Nerelisiniz?’ diye sorduğumuzda, güleç bir yüzle “Maçkaliyum” diyor. Henüz 5 yaşında iken Maçkalı bir ailenin çocuğu olarak Belçika’ya gelen Prof. Dr. Topal, yabancı kökenli olmasını sorun haline getirmeden ilk kez duyduğu bir dil ile öğrenimine Belçika’da başladı. Ailesinden büyük destek alan Topal, hiç yıl kaybetmeden Limburg Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Ardından dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan Leuven Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Cerrah olabilmek için üzerine 6 yıl daha okudu. 40 öğrenci arasından ilk 12’ye girerek Leuven Üniversitesi’nde öğretim üyeliğine başladı. Ardından gelen 4 yıllık bir doktoradan sonra da Leuven Üniversitesi’nde kalarak, İç Hastalıkları ve Pankreas Kanseri Ana Bilim Dalı’nda profesörlük unvanını aldı.

Haberin Devamı

Tekniği dünyaya yayıldı

Belçika’da pankreas kanseri tedavisi ve geliştirmiş olduğu ameliyat tekniği ile tıp dünyasında yankı yaratan Prof. Dr. Baki Topal, “Özellikle Belçika’da pankreas kanseri alanında köklü değişikler yarattım. Bu çalışmalarım dünya çapında tanındı ve benimsendi. Bu sebepten dolayı bana ödül verdiler. Hastalığın sebeplerini oluşturan hücreler konusunda çalışmalar yaptım. Vücutta nasıl hareket ettiği ve yayılma sürecini izledim. Adım ile anılan yeni bir ameliyat tekniği yarattım. Çünkü pankreas kanseri epey zor bir ameliyat olduğu için yeni bir ameliyat tekniği gerekiyordu. Onu Belçika’da başlattım. Bu teknik tüm dünyada yavaş yavaş uygulanmaya başladı. Şimdi bu karmaşık hale gelen pankreas ameliyatlarını Belçika’da bir merkezde toplamak istiyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı