Gazete Vatan Logo

Basra konsolosluğumuz tamamen tahliye edildi

IŞİD tehdidine karşı Irak’ın güneyindeki Basra kentinde bulunan başkonsolosluğumuz tamamen tahliye edildi. Konsolosluktaki 15 özel harekatçı ile 3 diplomat, Kuveyt’e götürüldü...

Musul’daki başkonsolosluğumuzun IŞİD tarafından basılıp 49 Türk vatandaşının rehin alınması, neden zamanında tahliye edilmedi eleştirilerine neden olmuştu. Basra’da bu kez erken davranıldı. 15 özel harekat askeri ve 3 diplomatın bulunduğu Basra Başkonsolosluğu dün tamamen tahliye edildi.

Kuveyt’e geçtiler

Tahliye haberi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun twitter hesabından şöyle duyuruldu: “Irak’taki gelişmeler çerçevesinde Basra bölgesinde güvenlik riskinin artması sonucu Basra Başkonsolosluğumuz bugün (dün) tahliye edilmiştir. Başkonsolosluğumuz personeli Kuveyt’e geçmiş bulunuyor. Vatandaşlarımızın Irak’taki riskli bölgelerden tahliyesi için kriz merkezimiz ve Bağdat büyükelçiliğimiz 24 saat görevde. Iraklı kardeşlerimizin normal düzenlerine dönmesi için Türkiye her platformda her türlü katkıyı vermeye hazırdır.”

7 kent için uyarı

Dışişleri Bakanlığı; Türk vatandaşlarının Irak’ın 7 önemli kentinden ayrılmaları konusundaki duyurusunu dün de yineledi. Dışişleri Bakanlığı Irak Kriz Masası’ndan dün yapılan açıklamada, “ Musul, Kerkük, Selahattin, Diyala, Anbar, Bağdat ve Basra’da bulunan vatandaşlarımızın can güvenlikleri mümkün olan en kısa sürede ayrılmaları tavsiye edilmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Basra’da 5 binden fazla Türk çalışıyor

Yaklaşık 3.5 milyon nüfuslu Basra’da Türkiye’nin ekonomik hacmi bir hayli yüksek. Basra Bölgesi’nde iş yapan Türk firması 90’ın üzerinde. Türk firmalarında 5 binden fazla Türk ve 10 binden fazla Iraklı çalışıyor. Bu firmaların 2012 yılında üstlendiği taahhütlerin tutarı ise yaklaşık 2.5 milyar ABD doları. Türk firmaları konut, hastane ve altyapı işlerinin yanı sıra, taşımacılık, batık çıkarma ve jeneratör gemilerden elektrik üretimi gibi değişik alanlarda faaliyetler gösteriyor.

Basra bölgesinde Türk müteahhitlik firmalarına ait ekipmanın değeri ise 150 milyon dolar.

Bağdat ve Erbil hâlâ faaliyette

Türkiye’nin Irak’ta Musul, Basra ve Erbil olmak üzere 3 başkonsolosluğu Birde Bağdat’ta büyükelçiliği vardı. Musul’un ardından Basra da kapanınca sadece Erbil’deki başkonsolosluğumuz ile Bağdat’taki elçiliğimiz açık kaldı.

Haberin Devamı

İnfazlar hız kesmiyor

Musul’u ele geçirmelerinden bu yana 2 bine yakın Irak askerini öldürdüklerini öne süren IŞİD militanları, yeni infaz görüntüleri yayınladı. Görüntülerde elleri ve gözleri bağlı askerler, militanlarca kurşuna diziliyor.