Gazete Vatan Logo

Başkentte çift koldan soruşturma başladı

Ankara Başsavcılığı’nın Fethullah Gülen hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi. Gölbaşı Savcılığı da TİB’deki belgelerin sızdırıldığı iddiasıyla casusluk soruşturması açtığını duyurdu.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “İadesi için hukuki süreç başlayacak” dediği Fethullah Gülen hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı. Ayrıca, Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, Telekominikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) bulunan önemli ve hassas bilgilerinin yabancı ülkelere aktarıldığı, sonrasında bu bilgi ve verilerin silindiği ve yabancı ülkeler lehine casusluk yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturma başlattı.

Gülen hakkında Ankara Başsavcılığı’nca açılan soruşturmanın, 17 Aralık sonrasında kaldırılmadan önce Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesiyle yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne yapılan suç duyuruları üzerine başlatıldığı kaydedildi. TMK’ların kaldırılmasının ardından, dosyalar yeni oluşturulan “Anayasaya Karşı İşlenen Suçlar” biriminde görevli savcılığa verildi. Genelkurmay Başkanlığı’nın “Orduya kumpas kuruldu” ve “Yargıtay İmamı” suç duyurularının yanı sıra, çok sayıda e-posta, ihbar mektubu ile kişisel dilekçeye işlem numarası verilerek soruşturma açıldığı belirtildi. Gülen ve “paralel yapı” iddiasıyla suçlanan kişilere yönelik soruşturmada suçlamanın, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” ile “Örgüt kurmak ve yönetmek” olduğu belirtildi.

Haberler hatırlatıldı

Dün ikinci soruşturma haberi ise Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan geldi. Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında, TİB’in arşivinin tamamen silindiği, bununla irtibatlı söz konusu arşiv silinmeden önce tamamen kopyalanarak kurum dışına çıkarılıp, başka kişilere verildiği ve depolandığı, 2012’den öncesine ait tüm dijital hafızanın ve log kayıtlarının da silindiği haberlerinin yer aldığı hatırlatıldı.

Haberin devamında, bu işlem öncesinde, TİB binasında yüksek kapasitede veri aktarıldığı tespit edilen birçok uydu internet çanak anteninin tespit edildiği ve bunların yabancı uydulara dönük olduğunun anlaşıldığı ve bu internet çanak antenden, TİB‘in verilerinin yabancı uydular aracılığıyla yabancı uydulara aktarıldığı, sonrasında da bu antenlerin çalışmaz hale getirilerek bırakıldığı, daha sonrasında da TİB’in belirtilen kayıtlarının tümüyle kopyalanıp başka bir yere aktarıldıktan sonra silindiği iddialarının bulunduğuna yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Basın organlarında bu şekilde haberler yayınlanmış olması sebebiyle, bu ve benzeri haberlerde belirtilen konularla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır.”

Gülen MGK’nın da gündeminde

Milli Güvenlik Kurulu’nun dünkü toplantısı ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili hukuki sürecin başlatılması ve hakkında savcılık tarafından soruşturma başlatılması çerçevesinde farklı bir boyut kazandı. Hükümet kanadının MGK toplantısına Gülen cemaati ve paralel yapılanmayla ilgili bir dosya sunduğu öğrenildi. MGK öncesi, ilgili kurumların yanı sıra özellikle Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları arasında bir dizi görüşme yapıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gülen’in iadesi süreciyle ilgili neler yapılabileceğine dair kurmaylarından bilgileri topladı. Dışişleri Bakanlığı’nın Adalet Bakanlığı’ndan gelecek dosyaların tercümesini ABD’nin Ankara Büyükelçiliği üzerinden Washington yönetimine iletilmesi görevini üstleneceği belirtiliyor.

Azerbaycan’da Gülen okuluna vergi cezası

Azerbaycan Vergiler Bakanlığı, Fethullah Gülen cemaatine ait “Çağ Öğretim İşletmeleri”ne bağlı dershanelerde vergi usulsüzlüğü tespit etti. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, geçen yıl ekim, kasım aylarında Çağ Öğretim İşletmelerine bağlı dershanelerde vergi denetimi gerçekleştirildi ve kurumda birtakım vergi usulsüzlükleri tespit edildi. Çağ Öğretim İşletmelerine, yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle vergi cezası kesilmesi yönünde karar alındı. Karara itiraz eden Çağ Öğretim İşletmelerinin vergi usulsüzlüğüne ilişkin duruşma görülmeye başlanınca olay Azerbaycan basınında yoğun şekilde yer aldı. Çağ Öğretim İşletmelerine bağlı Araz dershanelerinin Azerbaycan’da 13 şubesi bulunuyor.

Haberin Devamı