Gazete Vatan Logo

Başbuğ'un duvarında Zaman'ın kapağı asılı!

Başbuğ'un duvarında Zaman'ın kapağı asılı!

TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Cezaevi Alt Komisyonu Silivri Cezaevi’nde incelemelerde bulundu. Ziyarete Alt Komisyon Başkanı AKP’li Ayşe Türkmenoğlu ile AKP’li vekiller Kerim Yıldız, Mehmet Metiner, BDP’li Murat Bozlak ve CHP’li Veli Ağbaba katıldı. Komisyon, İlker Başbuğ, Hurşit Tolon, Tuncer Kılınç, Doğu Perinçek, Tuncay Özkan, Sedat Peker, Levenet Göktaş, Fatih Hilmioğlu ile KCK’dan tutuklu bulunan sanıklarla görüştü.

Silivri Cezaevi’nde inceleme yapan Meclis heyeti ilginç gözlemlerle döndü. Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ ile diğer emekli orgenerallerin kaldığı koğuşun duvarında asılı olan Gırgır’ın kapağı milletvekillerinin dikkatini çekti.



AK Parti Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu başkanlığında geçen hafta inceleme yapan Alt Komisyon’da yer alan CHP Milletvekili Veli Ağbaba, cezaevi gözlemlerini şöyle anlattı: “Çiçek yetiştirmek için bile toprak bulundurmaya izin verilmiyor. Pamuk içine sarımsak koyan mahpuslar bunların alındığını söylediler. Doğu Perinçek ve akadaşlarının kaldığı koğuşta duvarda Türk Bayrağı ve andımız asılı, bolca kitap bulunuyor, eski bir TV var. Su bidonlarına sopa eklenerek halter yapılmış. Cezaevinde güneş, toprak olmadığı için mahpuslarda demir eksikliği sorunu mevcut. Bu nedenle mahpusların kan değerleri bozuluyor. 55 yaş üstü herkeste aynı değerler çıkıyor. Kanser olma riskleri artıyor. Akustik çok ciddi sorun. Örneğin bir koğuşta ses yalıtımı sağlamak için duvarlara yumurta kapları yapıştırılmıştı.”



“İlker Başbuğ, Tuncer Kılınç ve Hurşit Tolon’un yaşadığı koğuşta Atatürk portresi, andımız, İstiklal Marşı bulunuyor. Gırgır ve Zaman gazetesinin fotoğrafını asmışlar. (Gırgır) Orduevine giren mollalar ve arkalarında bunu denetleyen askerler çizilmiş. Zaman’da ise ‘Darbe savcılarına tenzili rütbe’ yazıyor. Darbe davalarını yürüten savcıların sürgün haberi bu. 3 masa 2 kitaplık, bir küçük plastik kap içinde plastik çiçek var. Paşaların koğuşuna girdiğimizde iki semaverde yemek pişiriyorlardı. Komisyonu görünce semaveri kapattılar. İlker Başbuğ The Rise of Islamic Capitalism ve Arend Lijphart’ın Demokrasi Modelleri 36 Ülkede Yönetim Biçimleri ve Performansları isimli kitapları okuyor. Simetri konusunda çok hassas olan Sedat Peker’in odası oldukça düzenli. Fayansların derzleri bile aynı renklere boyanmış. ”