Gazete Vatan Logo

Başbakan Erdoğan'ı üzen tablo!

Başbakan Erdoğan'ı üzen tablo!

30 Mart seçimlerinde usulsüzlükler tespit edildiği için seçimlerin iptal edildiği yerlerde yenileme seçimleri yapıldı. Ağrı ve Yalova merkezin yanı sıra, 12 seçim çevresinde belediye başkanlığı için oy kullanıldı.

30 Mart yerel seçimlerinin ardından dün 14 seçim çevresinde belediye başkanlığı, üç seçim çevresinde belediye meclis üyeliği ve iki seçim çevresinde il genel meclis üyeliği için seçmenler sandık başına gitti. Seçimin iptal edildiği ve yenilendiği yerlerde 30 Mart seçimlerine benzer bir tablo yaşandı. Yalova’da CHP adayı Vefa Salman, Ağrı’da BDP adayı Sırrı Sakık seçimleri kazandı. Her iki ilde de seçimleri kazanan adaylar, 30 Mart’taki sonuçlara oranla Ak Parti ile aradaki farkı açarak ipi göğüsledi. 14 yerde yapılan seçimlerde Ak Parti 5, CHP 3, MHP 3, BDP 2 ve Saadet Partisi bir seçim çevresinde ipi göğüslemiş oldu ancak Ak Parti adayları seçimin yenilendiği iki kentte de galip gelemeyerek Başbakan Erdoğan’ı üzdü.

Kazanan adaylar şöyle:

Ağrı: Sırrı Sakık, BDP
Yalova: Vefa Salman, CHP
Buharkent: Mehmet Erol, AKP
Aydıntepe: Haşim Şentürk, MHP
Güroymak: Mehmet Emin Özkan, BDP
Şabanözü: Mustafa Karakaya, MHP
Mahmudiye: İshak Gündoğan, CHP
Çatalzeytin: Musa İhsan Uğuz, AKP
Yeşilyurt: Kazım Misafir, AKP
Aştavul: Dursun Uzunca, CHP
Çadırkaya: İshak Birol, SP
Bağlama: Murat Karakuzu, MHP
Eymir: Çetin Mertoğlu, AKP
Gömü: Hakkı Tekin, AKP



30 Mart günü yapılan seçimlerde 13 belediyede seçimlerin yenilenmesi kararı alınmış, tüzel kişiliği yeni oluşturulan Afyon’un emirdağ ilçesine bağlı Gömü beldesinde yapılacak seçimlerle birlikte bu seçimlerin 1 Haziran günü gerçekleştirilmesine karar verilmişti. Resmi olmayan sonuçlara göre gözlerin çevrildiği Yalova’da CHP adayı Salman yüzde 47,9 oy alarak seçimi kazandı. Ak Parti adayı Koçal yüzde 47,6 oyda kaldı. Yalova’da MHP yüzde 1,4, HDP yüzde 1,1 oy aldı. 30 Mart’ta seçimlerin iptalinden önce 6 oy farkla seçimi kazandığı açıklanan CHP; dün 200’ün üstünde oy farkıyla seçimden birinci çıktı. 30 Mart günü yüzde 5,4 oy alan MHP ile yüzde 3,4 oy alan HDP’nin oylarında da büyük bir azalış yaşandı. 30 Mart gününe kıyasla CHP yaklaşık 500 oy, Ak Parti ise yaklaşık 300 oy daha fazla aldı.



Sakık %50.9 aldı

Ağrı’da ise seçimleri BDP adayı Sırrı Sakık yüzde 50,9 oy ile galip geldi. Ak Parti adayı Hasan Arslan ise oyların yüzde 45,4’ünü alabildi. Saadet Partisi yüzde 1,1, MHP yüzde 0,3 ve CHP yüzde 0,2 oy aldı. İptal edilen 30 Mart seçimlerinde 10 oy farkla kazandığı açıklanan BDP, seçimleri 2 bin 500’ün üzerinde oy farkıyla kazanmış oldu. 30 Mart seçimlerine göre oy oranını yüzde 6’ya yakın bir biçimde artıran BDP, 30 Mart’a kıyasla 2 bin 600 oy daha fazla aldı. Oy oranı yüzde 0,1 oranında düşüren Ak Parti ise, toplamda 340 oy daha fazla aldı.



Aydın Buharkent’te seçimleri Ak Parti yüzde 47,3 oran ile seçimleri kazandı. MHP adayı yüzde 37,4, CHP ise yüzde 14,3 oy aldı. 30 Mart günü seçimleri 7 oy farkla MHP’nin kazandığı açıklanmıştı. Dün Ak Parti, 673 oy farkla birinci sırayı aldı. Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde ise Ak Parti seçimleri yüzde 51,7 oy ile kazandı. MHP’nin adayı yüzde 46,9 oy aldı. 30 Mart günü 10 oy farkla seçimi kazanan Ak Parti, bu farkı 79’a çıkardı. Tokat’ın Yeşilyurt ilçesinde de yine Ak Parti adayı seçimleri kazandı. Ak Parti’nin yüzde 52,7 oy aldığı ilçede MHP yüzde 44,6 oy aldı. 30 Mart günü 50 oy farkla seçimi kazandığı açıklanan Ak Parti, bu farkı 230’a çıkardı.




Muhalifler kazandı

Bayburt Aydıntepe’de MHP yüzde 54,6 oy ile seçimi kazanırken, Ak Parti yüzde 44,3 oy aldı. Burada seçimleri 30 Mart günü Ak Parti adayı kazanmıştı. Bitlis’in Güroymak ilçesinde ise BDP adayı seçimleri yüzde 55,7 ile kazandı, Ak Parti adayı ise yüzde 42,9 oy aldı. 30 Mart günü seçimleri 32 oy farkla kazanan BDP, aradaki farkı bin 200’ün üzerine çıkarmış oldu. Eskişehir Mahmudiye’de ise seçimleri CHP kazandı.





CHP’nin yüzde 58,7 oy aldığı Mahmudiye’de Ak Parti yüzde yüzde 34,2 oy aldı. 30 Mart seçimlerini 2 oy farkla kazanan CHP; farkı bin 200’ün üzerine çıkarmış oldu. Mahmudiye’de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de Ak Parti adayına destek mitingi yapmıştı. Çankırı’nın Şabanözü ilçesinde MHP yüzde 50,2 ile kazandı. Ak Parti adayı yüzde 46,4 oy aldı. 30 Mart günü 6 oy farkla seçimi kazanan Ak Parti, dün 190 oy farkıyla seçimi MHP’ye kaybetmiş oldu. Burada CHP’nin oyu yüzde 2,8 olarak kayıtlara geçti.
Çorum Ortaköy’ye bağlı Aştavul’da CHP adayı yüzde 49,6, Ak Parti ise yüzde 49,2 oy ile yarışı bitirdi. 30 Mart günü 1 oy farkla seçimi kazandığı açıklanan CHP oy farkını 6’ya yükseltti. Niğde’nin merkez ilçesine bağlı Bağlama beldesinde MHP seçimleri yüzde 49,9 oy oranı ile kazandı. 30 Mart seçimlerini CHP adayının 2 oy gerisinde kapatan MHP, dün 17 oy farkla seçimi kazandı.

Eymir’de fark 77’ye çıktı

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Eymir beldesinde ise yüzde 52,5 oy alan Ak Parti, MHP’nin önünde seçimi kazandı. 30 Mart günü seçimleri 5 oy farkla kazanan Ak Parti, dün bu farkı 77’ye yükseltti. Erzincan’ın Tercan ilçesine bağlı Çadırkaya beldesinde ise Saadet Partisi adayı yüzde 50,9 oy ile seçimi kazandı. 30 Mart günü seçimi iki oy farkla kazandığı açıklanan MHP, dün Saadet Partisi’nden 36 oy daha az aldı. afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesine bağlı Gömü beldesinde ise Ak Parti adayı seçimi kazandı.


(*Gömü’de 30 Mart’ta muhtar seçimi yapılmıştı. Nüfusu 2 bin’in üstüne çıkınca YSK kararıyla belde belediyesi seçimi yapıldı)

Erdoğan evinde Kılıçdaroğlu merkezde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçlarını Üsküdar Kısıklı’daki konutundan izledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk sonuçları, bazı randevuları nedeniyle bulunduğu parti genel merkezinde öğrendi. Kılıçdaroğlu, daha sonra evine geçerek gelişmeleri buradan takip etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de seçim sonuçlarını takip etmek için parti genel merkezine gitti. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Diyarbakır’da, HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü ise parti programı için bulundukları İstanbul’dan seçimleri takip etti. Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak da 23. Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi dolayısıyla bulunduğu İstanbul’da seçimi izledi.

MİLLİYET

Haberin Devamı