Gazete Vatan Logo

Mini seçim nefes kesti

Yalova’da kıl payı farkla CHP kazandı... BDP, Ağrı’da 10 oyluk farkı bu kez 2.6 bine çıkardı

Mini seçim nefes kesti

30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde sonuçları iptal edilen Yalova ile Ağrı illeri ile yedi ilçe ve beş beldede vatandaşlar dün sandık başına gitti. Yalova’da CHP ile AK Parti arasındaki seçim yine kıran kırana geçti. Ancak seçimi resmi olmayan sonuçlara göre CHP adayı Vefa Salman, 30 Mart’ta 6 oy farkla kazandığı seçimi bu kez 206 oy farkla yüzde 47,9 oyla kazandı. AK Parti adayı Yakup Koçal oyların yüzde 47.6’sını aldı. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Muhammet Gül, Yalova’da 800-900 oyla ilgili seçim sonuçlarına itiraz edeceklerini açıkladı. Ağrı’da ise AK Parti adayı Sırrı Sakık, 10 oy farkla kazandığı seçimi bu kez ile yüzde 51,1 oy oranı ve 2 bin 579 oy farkla önde bitirdi. AK Parti adayı Hasan Arslan ise yüzde 45.3’te kaldı.



‘Sadece CHP’lilerin oylarıyla kazanmadık’

YALOVA’da 30 Mart’ta yapılan ancak itiraz üzerine Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilen Belediye Başkanlığı seçimini resmi olmayan sonuçlara CHP adayı Vefa Salman kazandı. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, seçimi 206 oy farkla kazandıklarını açıklayarak, “Bu bir hakkın geri verilmesi oldu. Bir mağduriyetin giderilmesi oldu” dedi. İnce daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda CHP’lilere “Bu seçimi sadece CHP’lilerin oylarıyla almadık. Başka partilere mensup kardeşlerimiz de partimize oy verdi. Onlara teşekkür ediyorum, gözlerinden, ellerinden öpüyorum. Asla bunu inkar etmiyoruz” diyerek teşekkür etti.

AK Partililere ‘Üzülmeyin’ dedi...

Başkan Salman’la meydanda toplananları parti otobüsünden selamlayan İnce sözlerine şöyle devam etti: “Sizlere değil ama AKP’ye oy vermiş vatandaşlarımıza bir şey söylemek istiyorum ve söyleyeceğim; üzülmeyin” diyen İnce, seçimin demokratik bir yarış olduğunu söyledi. Resmi olmayan sonuçlara göre, partisinin adayı Vefa Salman’ın seçimi kazandığını hatırlatan İnce, onun adaletli bir şekilde görev yapacağını ve herkesin belediye başkanı olacağını anlattı. İnce, şöyle devam etti:

Gül: İtiraz ediyoruz

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül de, Yalova halkının verdiği karara saygılı olduklarını belirterek, “Şu anda ilgili avukat arkadaşlarımız seçim kurulunda gerekli itirazları yapıyorlar. 800-900 civarında oyla ilgili itirazımız var. Gerek sandık esnasında gerekse seçim kurulunda baki olan itirazlarımız var. Kesin sonuçları Seçim Kurulu paylaşacak” dedi.

‘Bugün bu topraklarda kazanan tek şey barış’

Ağrı Belediye Başkanı seçilen BDP’li Sırrı Sakık, “Bugün bu topraklarda kazanan tek şey barış olmuştur. Onun için bu barış sürecini çok çok önemsiyoruz” dedi. Oy sayımının yapıldığı 15 Nisan Spor Salonu’na gelen Sakık, burada yaptığı açıklamada, açılmayan birkaç sandık kaldığını, o sandıkların seçimin sonucunu etkileme şansı olmadığını söyledi.

‘30 yıldır acı yaşandı’

AK Parti ile aralarında 5 bin oy farkının bulunduğunu ifade eden Sakık, “Tabii aslında bu seçimi kazanan Türkiye’deki barış sürecidir. Ağrı halkı barışı çok çok önemsiyor. Kürt halkı barışı çok çok önemsiyor. 30 yıldır bu topraklarda çok acı yaşandı. Bu topraklar acının coğrafyası. Biz geldik bu acının coğrafyasını hep birlikte barışın coğrafyasına nasıl dönüştürebiliriz, halkımızla bunları konuştuk ve tartıştık. Ben ilk geldiğim gün de bunu söyledim. Ben buraya salt bir belediye başkanlığı için gelmiyorum. Barışı önemsediğim için partimiz barışı önemsediği için partimiz Ağrı’yı önemsediği için bu kente geliyoruz. Bu kentte barışın hayat bulması için ülkeye mesaj verilmesi gerektiğini söyledik” dedi.

Huzurlu seçime teşekkür...

Sakık, kendilerini sevindiren tek şeyin kentte huzurlu bir seçimin yaşanması olduğunu ancak bazı kuşkularının da bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Bizi sevindiren tek şey kentte huzurlu bir seçimin olması. Kuşkularımız, endişelerimiz vardı ama kazısız belasız bir seçim yaşadık. Bunda emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum..”


Okuldaki kavga karakolluk etti

Yalovalılar dün 245 sandıkta oyunu kullandı. Heyecanın doruğa çıktığı Yalova’da Yusuf Ziya İlköğretim Okulu’ndan üzücü haber geldi. 1221 numaralı sandıkta görevli 50 yaşındaki Ahmet Üstün oy verme işlemi başlamadan önce kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Yalova merkez Gaziosmanpaşa Mahallesi’ndeki Yalova Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi’nin bahçesinin dışında AK Partili ve CHP’liler arasında başlayan tartışma ise kısa sürede kavgaya dönüştü. 15-20 kişinin karıştığı kavgaya okulda görevli polisler müdahale etti. Bir kişiyi yere yatırarak kelepçeleyen polis, üç kişiyi gözaltına aldı. CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan da tartıştı.

Ağrı’da uluslararası gözlemci bile vardı

Ağrı merkez ve merkeze bağlı köy ile beldelerde yenilen seçimlerde 310 sandıkta belediye başkanlığı, il genel meclis üyeliği ve belediye meclis üyeliği için oy verildi. 79 bin 498 seçmene sahip Ağrı’da yarış AK Partili Hasan Arslan ile BDP’li Sırrı Sakık arasında geçti. 30 Mart’taki seçimde yeniden sayım yapılırken yırtık oy torbası tespit edilince seçim iptal edilmişti.

‘Sandıkta polis var’

Ağrı’da sandık çevresinde polislerin görev yapmasına BDP’liler tepki gösterdi. Seçmene, seçim günü yasak olduğu halde telefon mesajları gönderildiği öne sürüldü. Gergin bir seçim ortamı yaşanırken, polisle arbede yaşayan iki BDP’li sandık müşahidi gözaltına alındı.

Sırrı Sakık, Şeref Saraçoğlu İlkokulu’ndaki 1133 numaralı sandıkta oy kullandıktan sonra, okulda dolaşırken, görevli polis memurları ile tartıştı. Sakık, “Ne oturmuş tespih çekiyorsunuz” diye tepki gösterdi. Bunun üzerine polis memuru, “Ne yapalım tüm gün ayakta mı kalalım?” diye karşılık verdi. Polislere sinirlenen Sakık “Dikileceksin kardeşim ayıp ya. Terbiyesiz adamlar” diyerek uzaklaştı. Sakık, okul çıkışında yaptığı açıklamada ise Ağrı’da gerginlik çıkarıldığını ve kentin sanki kuşatılmış gibi ’devlet terörü’ uygulandığını ileri sürdü. Sakık, güvenlik güçlerine verilen yetkilere tepki göstererek, YSYK itiraz dilekçesi verdi. Sakık, “Sandık başlarında, sandıklara bu kadar yakın olmamaları gerektiği halde sandık başlarında polisler var” dedi.

Bu kez oy atamadı

YSK’nın Yalova’da 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin iptal olmasına neden olan 7 kısıtlı vatandaştan Hasan Basri Uzuntepe kendisine gelen seçmen kağıdıyla oy kullanmaya gitti ancak seçmen kütüğünde ‘yurtiçi seçmen kaydı yoktur’ ibaresi düşüldüğü için oy kullanamadı. VATAN’a konuşan Hasan Basri Uzuntepe, “Hafta içi oy kullanamayacağımız açıklanmıştı. Ak Parti Yalova Seçim İşleri Başkanlığı’ndan da bana oy kullanamayacağımı ama partinin üyesi olmaya devam edeceğimi söylediler. Annemi oy kullanmaya götürdüm. Ben de elimdeki seçmen bilgi kağıdıyla oy kullanayım dediğimide görevliler bana kağıdı gösterdiler. Seçim sandık listesinde ‘Yunrtiçi seçmen kütüğünde seçmen kaydı yoktur’ diye yazılmış. Onun için anneme oyunu kullandırıp eve döndüm” dedi.

‘Bizi tehdit ettiler’

AK Partinin Belediye Başkan adayı Hasan Arslan, Şehit Hikmet Koman İlkokulundaki 1091 nolu sandıkta oyunu kullandı. Arslan okula eşi Nurgül ve kızı Tuba ile birlikte geldi. Arslan, oyunu kullandıktan sonra şunları söyledi:

“Seçmeni sandık mahallende etkileyip baskı altına alıyorlar. Bu itirazlarımızı biz ilçe seçim kuruluna yaptık. Bizler halkımıza umut, iş ve aş vaat ediyoruz. Bazı kesimler kan ve gözyaşından medet umuyor ve barış sürecini baltalıyor. 15 aydır kardeş kanı dökülmüyor. Bu maalesef içerde ve dışarıdaki odakları rahatsız etmekte. Allah Başbakanımıza zeval vermesin. Her gün yeni bir iddia ve iftira atılıyor. Amaç kirli bir siyasetle bir yerlere varmak. Bizleri bile tehdit ettiler. Sandığa giderseniz çocuğunu kaçırırız, arabanızı yakarız, dediler. Devletin görevi halkının güvenliğini sağlamaktır. BDP’nin bu tür iftiralardan vazgeçmesini istiyoruz.”

Haberin Devamı