Gazete Vatan Logo

Başarının sırrı psikiyatrik analiz

Başbakan Yardımcısı Atalay, seçim başarısının perde arkasını anlatırken ‘Bir psikiyatri profesörü Kılıçdaroğlu ve Başbakan’ın 8 mitingini izleyerek içerik analizi yaptı’ dedi. Atalay, kritik illere özel program uyguladıklarını da belirtti.

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Tahmin ettiğimizin üzerinde yüksek bir oy aldık” dediği 30 Mart seçimlerine ilişkin yürüttükleri kampanya ve stratejilerin perde arkasını anlatırken, bir psikiyatri profesörünün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 mitingini izleyerek içerik analizi yaptığını açıkladı. Seçim öncesi yaşanan gelişmeler ve seçim sonuçlarını değerlendiren Atalay’ın açıklamaları özetle şöyle:

PSİKİYATRİ PROF. İZLEDİ: Bir psikiyatri profesörü Kılıçdaroğlu ve Başbakan Erdoğan’ın 8 mitingini izleyerek içerik analizi yaptı. Hangisi ne kadar pozitif ifadeler kullanıyor, plan, proje, vizyon kavramı hangisinde ne kadar geçiyor, genel olarak söylemin iyi bir analizi. Mesela Başbakanımızın konuşmasının yüzde 65’i pozitif. Ama Kılıçdaroğlu’nun söyleminin sadece yüzde 17’si pozitif. Diğerleri sadece eleştiri. Yani muhalefetinki bir anlamda negatif kampanya, sadece iktidar eleştirisi. Buna siyaset sosyolojisinde kara kampanya denir. Yani kendi yaptığını ve yapacaklarını değil sadece iktidarın veya yönetimin yürüttüklerinin eleştirisini yaparsanız bunun adı negatif kampanya olur. Biz televizyon reklamlarında ilk 10 güne şunu koyduk. ‘Lafa değil icraata bakarım.’ O çok önemlidir vatandaş için. Siyaset, seçim dönemi çok laf üretir ama esas olan icraattır.

İTTİFAKLARDAN ZARAR GÖRMEDİK: Genel olarak baktığımızda bu ittifaklardan zarar görmedik aksine biraz fayda da gördük. Normal yerel seçim ortamında belki yüzde 45’in üzerine çıkmakta zorlanabilirdik. Ama hepsinin ittifakı, partimizle, Genel Başkanımızla ilgili üretilen yalan beyanlar, montajlar, şunlar bunlar, vatandaşımızı çok etkiledi. AK Parti’ye sahip çıkalım duygusu çok gelişti.

HER İL İÇİN 2 ARAŞTIRMA: Her il’e şubat ve mart ortasında olmak üzere 2 kez araştırma yaptırdık. O araştırmalardan sonra illeri 3’e ayırdık. Rahat olduğumuz, mutlaka kazanıyor göründüğümüz iller, ne kadar çalışsak da alamayacağımızı anladığımız iller, ortada ise kritik iller, yani ‘Bunlarda yeni bazı tedbirler almalıyız’ dedik.

ARTVİN’İ O MİTİNGLE ALDIK: Artvin, gidip geliyordu adeta, Başbakanımıza dedik ki ‘Bir miting de oraya koyacağız.’ Bir miting koyduk, oraya gitti ve o mitingle biz Artvin’i aldık..

Strateji ekibi nasıl çalıştı?

Beşir Atalay, strateji ekibinin çalışma sistemine elişkin şu bilgileri verdi: “Haftada 2 defa toplanırız. Herkese daha önce verilmiş görevler vardır. Kimileri muhalefet mitingini izler, kimimiz kendi mitingimizi izleriz, basın takip edilir, her hafta bir kamuoyu yoklaması gelir. Biz gece boyu nerelerde sorun var, nerelerde iyiyiz, kampanya nasıl gidiyor, muhalefet ne yapıyor, biz ne yapıyoruz, çok ince eleyip sık dokuyan bir strateji yürütürüz. Strateji ekibi olarak Sayın Başbakan’a her şeyi çok açık söyleriz. ‘Mitingde şu konulara şu kadar yer veriyorsunuz, onun dozunu biraz azaltalım, şunu biraz artıralım’, ‘Şu konulara yeniden etkili şekilde değinelim’ gibi tekliflerde bulunuruz.”

Atalay kritik illere özel program uyguladıklarını da anlattı: “Ankara’ya gece mitingleri koyduk Başbakanımıza. Keçiören ile ilgili sorunlarımız vardı. O mitingler yanında Ankara’ya özel programlar uyguladık. Çünkü Ankara’yı biz başından beri kritik gördük. Veya Antalya’yı veya Balıkesir’i veya Ordu’yu. Yine bu şekilde uğraştığımız Adana, Mersin, Van gibi büyük şehirler. Kritik illerden yarısını aldık, yarısını alamadık. 20 kadar kritik il tespit etmiştik.”

Haberin Devamı