Gazete Vatan Logo

Banka kârlılığı mevduat faizinin altına geriledi

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankacılıkta özkaynak kârlılığının mevduat faizinin altında olduğunu belirterek, “Sermaye yeterlilik rasyosu ve aracılık maliyetleri gibi alanlarda tedbirler kritik önemde” dedi.

Banka kârlılığı mevduat faizinin altına geriledi

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankacılığın savunma, enerji, haberleşme gibi stratejik olduğunu belirterek, sektörün kendi fonksiyonunu sağlıklı bir şekilde görmeye devam etmesi için sermaye yeterlilik rasyosu ve aracılık maliyetleri gibi alanlarda tedbirler alınmasının kritik önemde olduğunu söyledi.

İş Bankası’nın düzenlediği ‘Karneni Göster Kitabını Al’ toplantısında sektöre dair değerlendirmelerde bulunan Bali, bankacılıkta alınması gereken tedbirlerle ilgili olarak, “Sermaye yeterlilik rasyonusunu olumsuz etkileyen bize özgü farkların giderilmesi anlamındaki çalışmaların kritik olduğunu düşünüyorum. Aracılık maliyetleri anlamında üzerimizdeki birçok şeyin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Faiz marjı % 3.5’in altında

Bali, bu kapsamda kriz şartlarında sektöre getirilen şube harçlarının kalıcı olduğuna dikkat çekerek, “Teşvikli bölgelerde dahi hâlâ harç ödemeye devam ediyorsunuz. Bu istihdamla da iş yapma kapasitesiyle de çelişiyor. Birçok piyasada bizim kira giderimizin üzerinde giderdir bu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bankacılıkta özkaynak kârlılığının mevduat faizinin altında olduğunu belirten Adnan Bali, şu noktaların altını çizdi:

“Bankaların sermayedarları mevduat müşterisi olalım deseler 2-3 puan daha fazla getiri elde edebilecekler. Yüzde 3.5 ve altına inmiş net faiz marjı ile bankacılık sistemi verdiği ilave kredilerle yeni iş yapma kapasitesi yaratamıyor. Bu bankacılık sisteminin matematiğinin çalışmıyor olması demek.” Adnan Bali, 2010’da yüzde 5.8-6 arasında olan net faiz marjının bugün yüzde 3.5’in altında geldiğine ve yüzde 18-19 olan özkaynak kârlılığının da yüzde 10-11’e gerilediğini belirtti.

Şöhretim bilim için çocuklara ilham versin

İş Bankası’nın 2007-2008 eğitim öğretim yılında başlattığı “Karneni Göster, Kitabını Al” kampanyasının bu yılki kitabı Genel Müdür Adnan Bali’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıla tanıtıldı. İş Bankası’nın bu yılki karne hediyesi “Mars’a Nasıl Giderim? Bilim yolunda eğlenceli adımlar” isimli kitap oldu. Toplantı Nobel ödüllü bilim adamı Aziz Sancar’ın katılımıyla gerçekleşti. Sancar, Atatürk’ün kurduğu, Cumhuriyet tarihinde çok büyük rol oynamış İş Bankası’nın eğitim alanındaki bu sosyal girişimine katılmaktan gerçekten mutlu olduğunu ifade etti. Sancar, “Şu anki durumumun ‘şöhretim’in diyelim, çocuklarımıza her şeyden ziyade bilim ile uğraşma yolunda ilham vermesini diliyorum” dedi.

Haberin Devamı