Gazete Vatan Logo

Azınlık okulları nerden nereye!

Araştırmadan çıkan çarpıcı sonuçlar...

Tarih Vakfı’nın yaptığı araştırmanın bulguları çarpıcı: Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında Türkiye’deki azınlık okulu sayası 6 bin 437 idi. Bu rakam şu anda sadece 22.

Tarih Vakfı tarafından 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olan “Geçmişten Günümüze Azınlık Okulları Sorunlar ve Çözümler“ araştırmasının raporu açıklandı. Tarih ve uluslararası insan hakları hukuku uzmanları Yrd. Doç. Dr. Selçuk Akşin Somel ve Nurcan Kaya tarafından 3 cilt kitap olarak hazırlanan raporunun tanıtım toplantısına Yeşilköy Ermeni İlköğretim Okulu Kurucusu Garo Paylan ile Rumca yayın yapan Apoyevmatini gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasiliadis de katıldı. Raporda yer alan bazı veriler şöyle:

- 1894 yılı verilerine göre Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde 6 bin 437 gayrimüslim okulu bulunuyordu. 1914 yılında Osmanlı sınırlarındaki azınlıklara ait okul sayısı 2 bin 580’e düştü. Bu okulların bin 245’i Rum okulu, bin 84’ü Ermeni okulu, 131’i Musevi okulu iken; 6’sı Bulgar, 29’u Süryani, 35’i Maruni, 2’si Protestan, 46’sı Katolik, 1 Keldan’i, 1’i de Samiri okuluydu.

- Cumhuriyetin kurulmasının ardından 1924-1925 eğitim öğretim yılında Türkiye’de 138 azınlık okulu vardı. Günümüz Türkiyesi’nde ise tamamı İstanbul’da 22 azınlık okulu mevcut. Bunların 16’sı Ermenilere, 5’i Rumlara 1’i de Musevilere ait okullar.

- 2012-2013 yılında Türkiye genelindeki Ermeni okullarında eğitim gören öğrenci sayısı 3 bin 137 oldu. Bunlardan 67’si Ermenistan’dan gelen ailelerin çocuklarıydı. Aynı dönemde Rum öğrenci sayısı 230, Musevi öğrenci sayısı ise 688 kişiydi.

‘OKULA KAYIT KOLAY DEĞİL’

Yeşilköy Ermeni İlköğretim Okulu Kurucusu Garo Paylan, çocuğu azınlık okuluna göndermenin kolay olmadığını anlatıyor: “Bugün bir çocuğun azınlık okulunda okuyabilmesi için anne ya da babasının T.C vatandaşı olması ve Ermeni, Rum veya Musevi olduğunu ispatlaması gerekiyor. Geçmişte böyle bir zorunluluk yoktu. Süryaniler de bizim okullarımızda eğitim görebiliyordu. Günümüzde sadece Ermeni olanlar, Ermeni Okulları’nda okuyabiliyor. Ermeni okullarında kimlerin okuyacağına kendi cemaatimizin karar vermesi gerekir.”

Haberin Devamı