Gazete Vatan Logo

Ayçiçeği elektrik üretiminde de kullanılacak

Türkiye'nin en önemli yağ bitkilerinden olan ayçiçeği, elektrik üretimine de katkıda bulunacak.

Kırklareli'de kurulacak biyokütleye dayalı elektrik üretim santralinde odun ve ayc¸ic¸ek sapları yakılarakelektrik üretilecek.

Zeus Enerji, Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 12 megavat kurulu gu¨cu¨nde biyoku¨tleden elektrik enerjisi üretim santrali kuracak. Proje için hazırlanan tanıtım dosyasına göre, tesiste hammadde olarak kullanılması ve yakılarak enerji elde edilmesi planlanan toplam biyoku¨tle miktarı yıllık yaklaşık 100 bin tonu buluyor. Bu kaynağın 91 bin tonluk kısmı orman u¨ru¨nlerinden, 9 bin tonluk kısmı ise ayc¸ic¸ek sapından sağlanacak. Tesiste, Kırklareli bo¨lgesi ve c¸evre illerde orman u¨ru¨nleri ve tarım u¨ru¨nlerinin is¸lenmesinden ortaya c¸ıkan biyoku¨tle yakacak hammaddesi olarak kullanılacak.

Atıkların yataklı reakto¨rde yakılmasıyla elde edilecek buharın, buhar tribu¨nu¨nden gec¸irilmesiye elektrik enerjisi üretilecek. Elde edilecek elektrik enerjisi, Kırklareli OSB s¸ebekesine verilecek. Projeyle s¸imdiye kadar degˆerlendirilmemis¸, biyoku¨tle olarak tanımlanan orman artıkları ve tarımsal nitelikli artıklar, elektrik enerjisine c¸evrilecek ve enerji piyasasına katma degˆer sagˆlanacak. Bo¨lgedeki orman yogˆunlugˆunun fazla olması, orman u¨ru¨nlerinin is¸lenmesinden kaynaklanan biyoku¨tle atıklarının fazlalıgˆı ve mevcut sistemde degˆerlendirilmemesi bu bo¨lgenin proje alanı olarak belirlenmesinde etkin rol oynadı.

Proje kapsamında, ins¸aat as¸amasında 15, is¸letme as¸amasında ise 45 kis¸inin c¸alıs¸tırılması planlanıyor.

Haberin Devamı