Gazete Vatan Logo

Avusturya'da şaşırtan Türkiye kararı

Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, tasarının kabul edilmesi halinde Türkiye'nin Avusturya'ya imam gönderemeyeceğini söyledi.

Kurz, Avusturya Kültür Bakanı Josef Mayer Paskalya ile başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, dinlerarası diyalog süreci kapsamında hazırlanan İslam Yasa Tasarısı'nı tanıttı.

Paskalya ve Kurz, Avusturya'nın 1912 yılında Avrupa'nın ilk İslam Yasası'nı kabul eden ülke olduğunu, zaman ve şartların farklılaşması nedeniyle bu yasasının değiştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, yasanın Müslümanlara "hak ve sorumluluklar" getirdiğini söyledi.

Basın mensuplarıyla paylaşılan tasarıda, Avusturya'da yaşayan Müslümanları, Avusturya İslam Cemaati, Avusturya Alevi İslam İnanç Toplumu ve Avusturya İslam Şii İnanç Topluluğu'nun temsil ettiği belirtildi.

Avusturya yasalarına göre 17 bin imza toplayan dini topluluk, cemaat kurabiliyor.

Dini bayramlar tatil olacak

Tasarıda, Müslümanlara verilen haklar, "Dini bayramlar tatil olacak, Müslümanlara mezarlık hakkı verilecek, askerde, hastanede ve hapishanelerde din adamlarıyla görüşme hakkı, helal kesim ve erkek çocukların sünnetine izin, dini terimlerin ve isim haklarının korunması, teolojik çalışmaların desteklenmesi ve dini topluluk içindeki geleneklerin dikkate alınması" olarak sıralanıyor.

Haberin Devamı

Hakların yanında sorumlulukta getiren yasa tasarısına göre "Her cemaatin kendi dini kaynaklarını sunması, dini topluluklara bağlı organların seçiminde şeffaflık, resmi kurumlarla işbirliği ve bilgi alışverişi, görevi kötüye kullananların görevden alınması ve yurt dışından gelen finansmanın denetlenmesi ve engellenmesi" öngörülüyor.

Türkiye imam gönderemeyecek

Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, tasarıdaki "Yurt dışından gelen finansmanın denetlenmesi" ile ilgili bir soru üzerine, maddenin cemaatlerin yurt dışından finanse edilmesini engellemeye yönelik olduğunu söyledi. Bu değişikliğin, Türkiye tarafından finanse edilen ve Avusturya'da çalışan imamları olumsuz etkileyeceğini söyleyen Kurz, tasarının yurt dışından ülkeye yönelik etkilerin sınırlandırılmasını amaçladığını kaydetti.

Avusturya genelinde 300 imam bulunduğunu ve bunların 65'inin Türkiye tarafından gönderildiğini belirten Kurz, yeni yasanın bu imamların artık bu ülkede çalışamayacağı anlamına geldiğini söyledi. Buna göre yasa tasarısı kabul edildikten sonra önümüzdeki yıldan itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı, Avusturya'ya yeni imam gönderemeyecek.

Haberin Devamı

Resmi rakamlara göre Avusturya'da 510 bin Müslüman, 300 bin Türk yaşıyor. Meclise sunulan İslam Yasa Tasarısı, ilgili komisyonlarda görüşüldükten sonra Meclis Genel Kurulu'na sevk edilecek. Tasarının 5 hafta içerisinde Mecliste kabul edilmesi bekleniyor.