Gazete Vatan Logo

Avrupa’nın unutulmuş Türkleri

Romanya’da azınlık durumunda bulunan Türk halkı Sekeller’in tüm siyasi partileri, Mart ayında özerklik taleplerini yinelemek amacıyla ortak hareket etme kararı aldı. Kendilerini Hunlar’ın torunları olarak gören ay yıldızlı Sekeller Osmanlı’ya yardım için asker bile göndermişti

Avrupa’nın unutulmuş Türkleri

Romanya’da azınlık durumundaki görmezden gelinen Türk halkı Sekeller’in siyasi partileri, seslerini senelerce duyuramayınca ortak hareket etme kararı aldı. Macarca’nın Sekelce lehçesini konuşup yaklaşık 700 bin nüfusa sahip olan Sekeller’in çoğunlukta olduğu bölgelerde üç siyasi parti tarafından imzalanan bir ortak bildiriyle özerklik talebi yinelendi. Sekeller için verdiği özgürlük mücadelesiyle adını duyuran Türk milletleri araştırmacısı kimya mühendisi ve İngilizce öğretmeni Levente Gergelyfi Borbely de Sekel siyasi partilerinden önce bireysel protestosunu yaparak İstanbul, Ankara, Gürcistan-Batum, Azerbaycan, Türkmenistan ve Moğalistan güzergahındaki yolculuğunu 2 yılda tamamlamıştı.

‘Hun Türk boyuyuz’

Borbely, bölgesindeki 700 bin Türk’e uygulanan asimilasyon ve baskı politikasına dikkat çekmek için günde 30 kilometre yürümüş, gecelerini uyku tulumu içinde geçirmişti. Sekellerin Türk kültürünü halen devam ettirdiklerini, Göktürk alfabesine yakın bir alf abeyi kullandıklarını söyleyen öğretmen Levente Gergelyfi Borbely “Sekeller, Attila’nın ölümü ve devamında gelen Hun İmparatorluğu’nun çöküşü sonrasında Karpat havzasındaki 3 bin Hun savaşçının torunlarıdır. Yani bir Türk boyuyuz.” diyor.

Haberin Devamı

Kont Drakula Sekeldi

İngiltere’de 1897 yılında yayımlanan kitaba ismini de veren ünlü vampir romanının kahramanı Kont Drakula da Sekeldi. Kitapta Kont Drakula, avukatıyla yemek yerken atalarından bahseder. Hunların torunları olan Sekellerin soyundan olduğunu ve ailesinin Attila ve Kazıklı Voyvoda’nın soyundan geldiğini açıklayarak Voyvoda’nın katıldığı savaşları tüm detaylarıyla anlatır.

‘Atilla’nın torunlarıyız’

İşte ömrünü Türk araştırmalarına adayan Borbely’nin Sekeller’e dair bulguları:

- Sekeller, kendi inanışlarına göre Attila’nın 453’te ölümü ve Hun İmparatorluğu’nun çöküşü sonrasında Karpat Havzası’na çekilen 3000 Hun savaşçısının torunları.

- Sekeller, bugüne kadar her biri dörder küçük birim olmak üzere altı kabilede örgütlendiler, her kabilede toplamda 24 kişi bulunuyor. Bu sistem ile Oğuzlar ve Sekellerin kabile sistemi benzerliğini anlamak kolaylaşıyor.

Haberin Devamı

- Sekellerin halk türküleri pentatonik (5 sesli) olması nedeniyle Türk halk müziğiyle ilişkilendirilebiliyor. Çünkü İslam’dan önceki Türk müziğinin de pentatonik olduğu biliniyor.

- Onların da milli renkleri mavi. Bayraklarında ise bir tarafında Güneş’i, bir tarafında Ay’ı temsil eden armaları bulunuyor.

- Sekeller Macarca’ya ait Sekel lehçesini konuşmalarına karşın, dillerinde Macarcadakinden katı bir ünlü uyumu söz konusu. Bu, dillerinin Türkçe ile olan ilgisini gösteriyor.

- 1877’de Türk-Rus Savaşı esnasında Sekeller Türk ordusuna yardımcı olmak amacıyla Sekel Lejyonu adıyla bir birlik kurmuşlardı.

- Sekel alfabesinin Orhun alfabesine benzerliği Türklerle ortak köken olduğunu gösteriyor.