Gazete Vatan Logo

Avrupa’daki Türklere vatandaşlık alın mesajı

Saraybosna’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yaşadığınız ülkelerin vatandaşlığını mutlaka alın. Türkiye’deki haklarınızı hiçbir kayıp olmadan kullanabileceğiniz formüller geliştirdik” dedi

Avrupa’daki Türklere vatandaşlık alın mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Saraybosna’yı ziyaret etti, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) 6. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegovic ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunan Erdoğan daha sonra gittiği UETD toplantısında, 24 Haziran seçimleri için destek istedi. Erdoğan özetle şunları söyledi:

1000 yıldır Avrupalıyız

Ecdadımız bin yıldır Avrupalıdır. Anadolu’ya gelen atalarımızın ilk işi, boğazı geçip Avrupa içlerine doğru ilerlemek olmuştur. Özellikle Osmanlı’nın yönü daima Avrupa olmuştur. Osmanlı’nın yıkılışının ardından Trakya’ya kadar geri çekilmiş olmamıza rağmen Avrupa ile ilişkilerimizi hep sürdürdük. İkinci Dünya Savaşı’nda büyük insan veren Avrupa ülkelerinin iş gücünü karşılamak üzere bu defa gurbetçi olarak Avrupa yollarına düştük. 65 yılı aşkın bir süre geçti. Çalışmak için gidenlerin yanında ülkemizde darbeler ve baskılar sebebiyle de Avrupa’ya ayrıca bir yöneliş oldu.

İlk gelenler elde ettikleri kazançla Türkiye’de kendilerine bir gelecek kurmayı hayal ediyorlardı. Bunun için onlara gurbetçi diyorduk. Çünkü bir gün dönüp geleceklerdi. Elbette gelenler oldu ama önemli bir kısmı da Avrupa’ya yerleşti. Onun için bu kıtada yaşanan kardeşlerimize gurbetçi değil Avrupalı diyoruz. Dün acı vatan olan Avrupa bugün artık yeni yurt haline geldi. Bugün 6 milyonu aşkın kardeşimiz Avrupa’da yaşıyor.

Haberin Devamı

‘Dilinize sahip çıkın’

Yaşadığınız ülkelerin vatandaşlığını mutlaka alın. ‘Almam’ demeyin, alın. Veriyorlarsa alın. Çifte vatandaşlığa izin veren ülkeler de zaten bir sorun yok. Bu konuda farklı uygulaması olan ülkeler için mavi kart başta olmak üzere, Türkiye’deki haklarınızı hiçbir kayıp olmadan kullanabileceğiniz formüller geliştirdik. Dininize ve dilinize çok iyi sahip çıkın. Bunları kaybettiğinizde kaybolursunuz. Çocuklarınıza ana dillerini en iyi şekilde öğretmenin yanında, bulunduğu ülkenin en iyi eğitimini almasını çalışın. İyi Türkçe bilmeyen, iyi Almanca İngilizce, diğer dilleri de iyi şekilde öğrenemez, konuşamaz.

Haberin Devamı

‘FETÖ başka bir millet’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nce tevdi edilen fahri doktora töreninde, “Balkanlarla sınırı dahi olmayan ülkeler, Türkiye’yi Balkanlar’da hasım bir güç gibi göstermeye çalışıyorlar. Bzi bunların asıl karın ağrısını iyi biliyoruz. Bunlar balkanları kendi nüfüs alanı olarak görüyor” dedi. Suriye, Irak, Filistin ve Cezayir’de yaşananları hatırlatan Erdoğan, “Bunlar ki insanlık dersi veriyor ama bunaların bizden alacağı çok ders var” dedi. Erdoğan, “Sürekli sırtı sıvazlanan zalimler, dünyayı hepimiz için yaşanılmaz hale getiriyor. Onun için diyoruz ki, ‘Zalimler için yaşasın cehennem” ifadelerini kullandı. FETÖ tehlikesine de dikkat çeken Erdoğan, “FETÖ toplumun her alanına kollarını dolayarak varlığını sürdürmeye çalışıyor. Darbe girişiminde Bosna Hersek’in gösterdiği dayanışmayı asla unutmayacağım. FETÖ’nün Türklükle alakası yok bunlar başka bir millet” dedi.

Dövizle askerlik için yeni adım

“Askerlikten tapuya, pasaport harcından diplomaya kadar pek çok işlemi kolaylaştırdık, basitleştirdik. Bazı müjdeleri paylaşmak istiyorum. Hafta sonu okulları ile çocuklarımızın ana dilleri Türkçeyi ve kültürümüzü öğrenmelerini teşvik edeceğiz. Diasporadaki gençlere ayrılan üniversitelerdeki kontenjanları iki katına çıkartıyoruz. Boşanma kararları, başka bir yere ihtiyaç kalmaksızın başkonsolosluklarda yapılabilecek. Türkiye’de tekrar dava açıp, yıllarca bekleme ve binlerce avro harcanmaya gerek kalmayacak. Döviz ile askerliği 6 bin eurodan bin euroya düşürmekle kalmadık. 38 yaşını aşmış ancak dövizle askerliğe başvurmamış kişilerin sorunlarını da yakında çözüyoruz. Yurt dışındaki Türkçe yerel medyayı güçlendirmek için, Basın İlan Kurumu’nun ilan ve reklam verebilmesinin önünü açacağız. Bir başka önemli müjdemiz, yurt dışından emekli olan vatandaşlarımızın ülkemizde yarı zamanlı çalışabilmesi konusudur.”

Haberin Devamı

‘Suikast haberi bana ulaştığı için buradayım’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegovic ile görüşmesi sonrası yaptıkları ortak basın toplantısında, kendisine yönelik suikast hazırlığı haberiyle ilgili de konuştu. Erdoğan şunları söyledi: Bu haber bana ulaştı. Zaten ulaştığı için de buradayım. Nereden ulaştı? MİT’den ulaştı. Ama ben ulaştığı için de buradayım. Niye? Çünkü bu tür tehditler, operasyonlar şunlar bunlar, bizi bu yoldan alıkoymaz. Biz yola çıktığımız zaman yolumuza devam ederiz. Ve burada Avrupa’nın değişik yerlerinden gelen binlerce insan, burada gelir de görüşmek ve buluşmak istediği lideri göremezse, buluşamazsa bu benim için doğru bir şey olur mu? Olmaz. Onun için biz kendileriyle bu akşam buluşacağız. Bizim planımız çok farklı bir plandır. Yolumuza çıktığımız zaman yılmadan devam ederiz 15 Temmuz’daki gibi.

Haberin Devamı