Gazete Vatan Logo

Askeri yargı tarih olacak

Türkiye dün halk oylamasında anayasanın değişmesine karar verdi. Kesin seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından 18 madde yürürlüğe girecek. Askeri yargı tarih olacak

Askeri yargı tarih olacak

Türkiye dünkü referandumla yönetim sistemini değiştirme kararı aldı. YSK’ya yapılan itirazların sonuç vermemesi durumunda kesinleşecek seçim sonuçlarıyla 18 maddelik paket yürürlüğe girmiş olacak. Önümüzdeki süreçte yaşanacak gelişmeler ve kulislerde dillendirilen olası senaryolar şöyle:

Askeri yargı tarih oldu:

Hemen yürürlüğe giren hükümler kapsamında Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler tarih oldu. Askeri hakimler 4 ay içinde HSYK’ca adli veya idari yargıda hakim-savcı olarak ya da Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay Başkanlığı’nın hukuki hizmet kadrolarına atanabilecek. İsteyenler emekli olacak.

Hangi maddeler hemen yürürlüğe giriyor?: Paketin mahkemelerin bağımsızlığı, askeri yargı, HSYK, AYM ile yerel ve genel seçimlerin birleştirilme zorunluluğunun kaldırılması gibi yönetim sistemine ilişkin olmayan maddeleri referandumun kesin sonucun Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girecek. Milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülmesine ilişkin değişiklik de hemen yürürlüğe girecek ancak uygulaması ilk seçimde mümkün olabilecek. Sistem değişikliğiyle bağlantılı düzenlemelerden ise, ilk birlikte seçimin 3 Kasım 2019’da yapılacağı, bu tarihten önce Meclis’in erken seçim kararı alması durumunda da da iki seçimin birlikte yapılacağı ile cumhurbaşkanının partili olabilmesine imkan tanıyan değişiklik olmak üzere sadece ikisi hemen uygulamaya geçecek. Başbakan Yıldırım, referandumdan “evet” çıkması durumunda, Erdoğan’a hemen üyelik teklifini götüreceklerini açıklamıştı. Üyelikle birlikte Erdoğan’a genel başkanlık yolu da açılacak.

Haberin Devamı

MİLLİYET