Gazete Vatan Logo

Asgari ücret dopingi

Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi Ocak’ta % 5.6 artışla 5 ayın zirvesine çıktı. Sürpriz veride 1.300 TL’lik asgari ücret etkili oldu. Yeni maaşını alan ihtiyaçlarını karşıladı, tüketim malı üretimi zıpladı

Asgari ücret dopingi

Ekonominin temel göstergeleri 2016’ya ümit vererek başlangıç yaptı. Merkezi bütçenin Ocak’ta 4.2 milyar lira fazla vermesinden sonra büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretimi beklentileri aştı. Yılbaşında asgari ücretin yüzde 30 zamlanarak 1.300 liraya çıkması tüketimi tetikledi ve sanayi üretimine adeta doping oldu.

TÜİK’in verilerine göre, sanayi üretimi Ocak’ta arındırılmamış olarak yüzde 3.64, takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 5.6 ile güçlü artış kaydetti. Sanayi üretimi böylelikle 5 ayın en yüksek artışına imza attı. Sanayi üretimi en son Ağustos 2015’te yüzde 6.9 artış göstermişti.

Ekonomistler, Ocak’ta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yüzde 4.45 artacağını, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin Aralık 2105’e oranla yüzde 1.03 düşeceğini tahmin ediyordu. Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, güçlü sanayi verisinin tek bir açıklaması olduğunu ve bunun asgari ücret artışı olduğunu açıkladı.

Kanlı, mevsimsellikten arındırılmış veriye bakıldığında Aralık’a kıyasla sermaye malı üretiminin ve enerji üretiminin zayıfladığını, dayanıklı tüketim malı üretiminin gerilediğini dile getirdi. Kanlı, buna karşılık dayanıksız tüketim malı üretiminin yüzde 4.3 gibi aylık bazda yüksek oranda arttığını belirtti.

Haberin Devamı

Sırada TV, buzdolabı var

Aylık bazdaki yüzde 1’lik artışın tamamının bu kalemden geldiğini ifade eden Burak Kanlı, şunları söyledi: “Dayanıksız tüketim malı üretimine bağlı olarak da ara malı gereksinimi arttığı için ara malı üretimi bir miktar artıyor. Asgari ücret artışı ile alt gelir grubu, eline geçen parayı ilk olarak temel tüketim malı ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmış. Gıda ve giysi almış, evinin eksiklerini tamamlamış. Bu eğilim bir süre devam eder. Ardından dayanıklı ve yarı dayanıklı tüketim malı talebine yansıyabilir.”

2016 büyüme beklentisi iyileşebilir

Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, verinin yıla başlangıç olarak olumlu olduğunu söyleyerek, “Tekstil ve konfeksiyonda bir kımıldanma var gibi, esas katkı ecza sektöründen gelmiş. Otomotiv sektörünün eksiye döndüğünü görüyoruz, ilaç sanayinde de yüzde 40’lık yıllık artış var” dedi. Besimoğlu, şöyle devam etti: “Henüz erken olmakla birlikte, bu ivme kalıcı şekilde sürerse bu yılki büyüme beklentilerini iyileştirebilir. GSYH’nin 2016’da yüzde 3 büyümesini bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Hedef % 4.5’lik büyüme

OVP’ye göre 2016’da yüzde 4.5 büyüme bekleniyor. 2017 yılı hedefi yüzde 5. 2015’e ait GSYH verileri de 31 Mart’ta açıklanacak.

Otoda keskin düşüş yaşandı

Takvimden arındırılmamış sanayi üretiminde alt sektörlerde aramalı imalatında yüzde 2.2, dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 7.1, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 5.9 ve enerjide yüzde 6.8 artış görüldü. Madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 4.1, imalat sanayi yüzde 3.3 artış kaydederken, otomotivde yüzde 7.3’lük düşüş dikkati çekti.

1.300 liralık maaşın etkisi

Büyüme: 1 puan

Maliyetler: % 2.8

Enflasyon: % 2.2