Gazete Vatan Logo

Asgari destek devam etsin

Asgari ücret pazarlığının ilk gününde hükümet kanadından fedakarlık mesajı çıkarken işveren verilen 100 liralık desteğin devamını istedi

Asgari destek devam etsin

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. 2018 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için Aralık ayı boyunca devam edecek toplantılarda işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını da Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Görüşmelerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ndan ilk mesaj “İşçi ve işverenden fedakarlık bekliyoruz” şeklinde olurken işveren asgari ücret için verilen desteğin devam etmesi gerektiğini söyledi. İşçi tarafı da asgari ücret belirlenirken en düşük memur maaşının dikkate alınmasını talep etti. Asgari ücret şu anda net 1.404 lira 6 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücret toplantılarda 2’nci tur 15 Aralık’ta yapılacak.

Fedakarlık gerekiyor

Son 15 yılda asgari ücreti 7.5 kattan fazla artırdıklarını ifade eden Sarıeroğlu, görevlerinin hem işçi hem işveren tarafından meseleye bakarak en doğru sonucun hayata geçirilmesine garantörlük yapmak olduğunu söyledi. Sarıeroğlu şöyle devam etti: “Emekçilerimizin hak kaybına uğramamasını sağlarken, işverenlerimizin de piyasa koşulları karşısında rekabet edebilirliklerini teminat altına almalıyız. Çünkü karşılıklı fedakarlık birlikte kazanmayı getirir. Fedakarlık özellikle altını çizdiğim gibi birbirini hak ve hukukunu gözetmeyi gerektirir. Söz konusu asgari ücret olunca asla popülist bir tavır ve tutum içerisinde olmadık, bundan sonra da olmayacağız.”

Haberin Devamı

Destek kapsamı genişlesin

Hükümetin istihdama verdiği tarihi ve kararlı desteğin güçlü bir temel oluşturduğunu belirten Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, “Gelecek yıl için asgari ücret desteğinin sürdürülmeli. Toplu iş sözleşmeli işyerlerinde uygulanan desteğin kapsamının genişletilmesi ve işsizlik sigortası işveren payının 2018’de sıfır olarak uygulanması gerekiyor” dedi.

En düşük memur maaşı kadar olsun
Asgari ücretin ‘insan onuruna yakışır’ düzeyde belirlenmesi gerektiğini ifade eden Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Mevcut asgari ücrete, hedeflenen enflasyon ya da biraz üzerinde artış yapılması, çalışanların geçim şartlarını karşılamaya yetmeyecektir. Geçen yıl asgari ücret yüzde
7.9 oranında arttı. 2018 Yılı Programı’nda yer aldığı üzere, net asgari ücret aynı yıl itibarıyla reel olarak yüzde 2.5 geriledi” şeklinde konuştu. Koç, ücretlerde adaleti sağlamak için en düşük memur maaşının dikkate alınması gerektiğini aktardı.

Haberin Devamı