Gazete Vatan Logo

Artık çocukları da 11 saat Trump oyalar

Trump yönetimi Türkiye dahil sekiz ülkeden ABD’ye yapılan uçuşlarda; yolcuların, boyutu cep telefonundan büyük elektronik cihazları ve oyun konsollarını yanlarına almalarını yasakladı

Artık çocukları da 11 saat Trump oyalar

ABD’li bir yetkili, telefon ve medikal cihazlar hariç elektronik cihaz yasağının dünya genelindeki 10 uluslararası havalimanından ABD’ye yapılan direkt uçuşları kapsadığını söyledi. Yetkiliye göre, bu kentlerden biri İstanbul. THY’den yapılan açıklamada, “ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda ilgili otoritelerce karar alınmıştır. Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir” denildi.

Amerikan medyasında yer alan ve ABD’li yetkililere dayandırılan haberlerde, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden ABD’ye seyahat eden yolcuların dizüstü ve tablet bilgisayarların yanı sıra kamera ve DVD oynatıcı gibi elektronik cihazları kabine almalarının yasaklanacağı ve bagaja verilmesi koşulunun getirileceği belirtildi. Direktifin bir güvenlik tehdidi sonucu verildiği belirtilerek, uygulamanın bugünden itibaren başlamasının beklendiği iddiasında bulunuldu. Yasağın ne kadar süreceği ise belirtilmedi.

Haberin Devamı

Adı açıklanmayan bir yetkili, CNN’e yaptığı açıklamada, yasağın Arap Yarımadası El Kaidesi ve kısa süre önce Yemen’de Amerikan özel kuvvetlerince yapılan bir baskında elde edilen istihbaratla ilişkili olduğunu öne sürdü.

İngiltere de yasakladı

ABD’nin ardından İngiltere de aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 6 ülkeden İngiltere’ye doğrudan uçuş yapacak uçakların yolcu kabinine dizüstü bilgisayar ve tabletlerin sokulmasını yasakladı.

Somut gerekçe yok, ortak yaklaşım, terör tehdidi

Yetkililer, yasaktan ABD’li havayolu şirketlerinin etkilenmeyeceğini, uçak personellerinin de yasağın dışında tutulacağını kaydetti. CNN televizyonuna konuşan bir kaynak, Ulusal Güvenlik Ajansı’nın yasağa gerekçe olarak, Başkan Donald Trump’ın göreve gelmesinin ardından onayladığı ilk yurt dışı operasyonda ele geçirilen bazı belgeleri gösterdiği öne sürdü. İddiaya göre Ocak ayında Yemen’de El Kaide terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda bulunan bazı belgelerde, teröristlerin, bahsi geçen elektronik cihazlarla ABD’ye giden yolcu uçaklarına saldırı düzenlemeyi planladığı bilgisi yer alıyordu. New York Times gazetesine konuşan Ulusal Güvenlik yetkilileri ise, şu an için yakın bir saldırı tehdidi bulunmadığını, uygulamanın yabancı havalimanlarındaki güvenlik açıklarının kapatılması için yürürlüğe koyulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

‘ABD ile geri adımı ve hafifletmeyi konuşuyoruz’

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ABD’nin, Türkiye’nin de dahil olduğu sekiz ülkede yolcuların cep telefonundan büyük elektronik cihazları kabinde yanlarına almalarını yasaklayan kararı için “Amerikan makamlarıyla görüşüyoruz” dedi, ekledi: “Türkiye açısından da ABD açısından da doğru bir şey değil. Kimse keyfi için oraya gitmiyor veya kimse keyfi için oradan buraya gelmiyor. İstanbul Atatürk Havalimanı’nın başka ülkelerdeki havalimanlarıyla karıştırılmaması gerekiyor. Biz, her türlü güvenliği, tedbiri alıyoruz. Bundan geri adım atmalarını veya daha hafifletilmesi gerektiğini konuşuyoruz.”

Haberin Devamı