Gazete Vatan Logo

Kimdir Kim?

Kimdir Kim?

Dosta güven veren, düşmana korku salan lider...

Geçen hafta yeni yaşını kutladı Kuzey Kore lideri Kim Jong-un. Gelin doğum günü haftasında dünyanın en gizemli liderlerinden birini daha yakından tanıyalım.

Tam belli değil. Henüz ya 27 ya da 28 yaşındaydı 2011’de devlet başkanı olduğunda. Bizim bu akşam Asmalımescit’e mi gidelim yoksa Nişantaşı’na mı diye karar vermekte zorlandığımız bir yaşta, o, ‘nükleerleri fırlatan şu kırmızı düğmeye bassam mı basmasam mı’ kararını vermek zorunda kaldı. Koskocaman bir ülkenin başına geçmişti. Kilometre kare değil bahsettiğim. Boyut değil işlev dedikleri... Koskocaman çünkü kağıt üstünde halen Güney Kore’yle savaşta, nükleer gücünü çekinmeden sürekli geliştiren bir ülkeydi onunki. İtiraf etmek gerekir dış haberciler olarak hakkında tereddütlü çok haber yaptık o dönemde. Acaba babası gibi Kuzey Kore’nin sert rejimini devam ettirebilecek mi, Kuzey Kore halkı isyan eder mi, dünyanın en kapalı rejimi şeffaflaşır mı diye... Hepimizi yanılttı.

Amcasını köpeklere yedirttiği iddia edildi

Nükleere sahip olmanın verdiği şanı sonuna kadar kullandı. Güney Kore’ye de ABD’ye de kafa tuttu. Daha göreve geldikten beş ay sonra tüm dünyayı karşısına alıp ilk nükleer füze denemesini yaptı. Başarılı olamadı belki evet, ama yine de korku salmayı başarmıştı. Ardından ülkeden güç yarışıyla ilgili haberler sızmaya başladı. Ülkenin gerçek liderinin aslında amcası olduğu, Kim Jong-un’un ülkede çok da etkili olmadığı konuşuluyordu. Onları da susturdu. Öz amcasını vatana ihanetten yargılattı. İdam ettirdi. Hatta, üç gün aç bırakılan 120 köpeğe yedirterek idam ettirdiği iddia edildi amcasını. Yeni yıl konuşmasında da meydan okudu. Parti içindeki ‘ayrılıkçı pislikleri’ temizlemeye devam edeceğini söyledi.

Amerikan düşmanı (mı acaba?)


Ancak Kuzey Kore’de bazı şeyler de değişmedi değil. İsviçre’de eğitim almıştı Kim Jong-un. O zamanlar kimse kim olduğunu bilmiyordu tabii. Okul arkadaşları ‘öyle Amerikan düşmanı falan değildi’ diye hatırlıyor onu. Onlarca Nike ayakkabısı bile varmış. Herkesin dilindeymiş. Bir de spora olan merakı akıllarda kalan. Tam bir NBA tutkunu o zamanlardan beri. 1990’ların NBA efsanesi Dennis Rodman çok yakın arkadaşı. 8 Ocak’taki doğum günü için de yine Kuzey Kore’deydi Rodman. ABD halkını karşısına alıp, NBA’deki takım arkadaşlarıyla beraber Kuzey Koreli basketçilerle maç bile yaptı hediye olarak.

Adeta bir PR harikası, fotoğraf çektirmeyi çok seviyor

Bir diğer fark da halka ilişkiler. Babasının sadece birkaç kare fotoğrafı vardı medyanın elinde. O ise özel hayatını nispeten daha ortada yaşamaya başladı. Bir popstarla evlendiği açıklandı mesela. Bu Kuzey Kore tarihinde bir ilkti. Hamileliğini de yine kameralar önünde yaşadı eşi. Tabii devlet medyasının izin verdiğince... Güçlü, karizmatik ve eğlenceli lider mesajı verildi Kim Jong-un ile ilgili servis edilen her fotoğrafla. 21’inci yüzyılın en iyi PR çalışmalarından biri yapıldı üzerinde adeta. At üzerinde uzaklara bakarken, onlarca fabrikayı denetlerken, arkasındakiler pür dikkat onu dinlerken fotoğrafları yayınlandı her seferinde. Ve onu görüp de mutluluktan ve heyecandan ağlama krizi geçiren Kuzey Kore halkının fotoğrafları...


O ise dosta güven veren, düşmana korku salan tavrıyla karşımızdaydı hep. Ülkeyle ilgili de görüntü bulunmazdı eskiden. Kuzey Kore’de turist olarak bile gidilse sadece izin verilen yerler fotoğraflanabilirdi zira. Kim Jong-un bunu geleneği değiştirdi. Video paylaşım sitesi YouTube’da resmi bir hesap açıldı ülke adında. Hem Kim ile hem de Kuzey Kore ile ilgili bolca görüntü paylaşılmaya başlandı.

Ve onun hakkında konuşulan dedikodular...

En büyük hayali ülkenin kurucusu olan dedesine benzemek... Bu yüzden estetik operasyon bile geçirdiği söyleniyor. Ciddi bir alkol sorunu yaşadığı da iddialar arasında. Diyabeti ve hipertansiyonu olduğu da konuşuluyor. Çocuklukta yaşadığı bir travma nedeniyle berbere gitmekten korkuyor. Kendi saçını kendi kesiyor. Neredeyse kazıdığı saçlarıyla Kuzey Kore’de tabii ki de bir ikon. Berberlerde (zaten ülkede izin verilen 3-5 saç kesimi modeli var) onun saç modelini isteyenler uzun kuyruklar oluşturuyor.

Haberin Devamı