Gazete Vatan Logo

'İstanbul’u ilk 10’a sokacağız!'

Ağaoğlu, fuarda hedefini açıkladı

Dünyanın en büyük emlak fuarı MIPIM, dün açıldı. Fuara katılan Ali Ağaoğlu, “İstanbul dünya finans merkezleri arasında 56’ncı sırada, hedefimiz ilk 10’a sokabilmek” dedi.

Dünyada 27 trilyon dolarlık gayrimenkul pazarının en önemli buluşma noktalarından olan ve Cannes’da 15 Mart’a kadar sürecek MIPIM Fuarı, dün açıldı. 80’den fazla ülkenin, 20 bini aşkın uluslararası karar vericinin katıldığı dev fuar, 1.850 şirket, 4 bin 300 yatırımcı, 1.650 CEO ve üst düzey yöneticiyi de biraraya getirdi. Türkiye’nin ‘Onur Ülke’ olarak yer aldığı ve Türkiye’den toplam 28 Türk inşaat firmasından 500 civarında katılımın sağlandığı fuarda Türkiye fuara katılan 83 ülke arasında en yüksek katılım gösteren ülke olurken, 1000 metrekarelik alana kurulan Türk çadırında Ağaoğlu Grubu’ndan Varyap-Gap Ortak Girişimi’ne Viatrans’tan Nurol GYO, İş GYO ve Vadi İstanbul’a kadar pek çok şirket fuarda yer aldı. Standıyla çadırın yarısını kiralayan Ağaoğlu Grubu ise, fuarda Maslak 1453 ve finans merkezi projelerini yatırımcılarla buluşturdu.

Türkiye’nin Çin’den sonra dünya inşaat sektöründe ikinci sırada olduğunu ve mütekabiliyet yasasının ardından Türk firmaları için projeleri uluslararası arenada tanıtmanın önemli hale geldiğini dile getiren Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, şöyle konuştu:

“2023’te Türkiye’nin dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olma hedefi var. Bu, ‘finans merkezsiz’ olmaz. İstanbul ise dünya finans merkezleri arasında 56’ncı sırada, bizim hedefimiz ise yaptığımız projelerle ilk etapta ilk 20’ye, daha sonra ilk 10’a sokabilmek. Londra ve Dubai, krizde kan kaybediyor.”

İstanbul’a 4.5 milyar dolarlık yatırım

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile devlet düzeyinde temsil edileceği organizasyonun ilk gününde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yabancıları İstanbul’a yatırıma çağırdı. Türkiye’nin bu yıl onur ülkesi olmasından ötürü gurur duyduğunu söyleyen Topbaş, fuarda pek çok yabancı yatırımcının İstanbul’u sorduğunu ve milyarlarca yatırımın İstanbul’a gelmek için sırada olduğunu gözlemlediğini kaydetti. Topbaş, “Büyükşehir Belediyesi olarak 8 yılda 34 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bu yılki hedefimiz 4.5 milyar dolar” dedi.

Vergisel avantajlar olmalı!

ALİ Ağaoğlu, Ataşehir finans merkezi projesinin inşaatına 2012 sonunda başladıklarını ancak hukuki ve vergisel altyapının olması gerektiğine işaret eti. Ağaoğlu, “Siyasal iradenin kararlılığı kesin ancak bürokratlar ayak diriyor. Hukuki açıdan güven yaratılmalı ve bugünden yarına değişen kanunlar olmamalı. Dünyadaki finans merkezlerine sağlanan vergisel avantajlar da yaratılmalı” diye konuştu. Ağaoğlu, “Türkiye artık kapalı bir ekonomi değil, bizim için fuar bir gövde gösterisi” dedi.

Haberin Devamı