Gazete Vatan Logo

Arınç soru önergesini yanıtladı!

Devlet İbranice sınavını İsrail Büyükelçiliği’ne yaptırmış

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü yabancı dil sınavı olmayan Kürtçe, Ermenice, İbranice dillerinde kendi yaptığı sınavla tercüman aldı. Genel Müdürlük, Kürtçe ve Ermenice sınavının “uzmanlarca”, İbranice sınavının ise İsrail Büyükelçiliği’nce yapıldığını açıkladı.

CHP’li Turgut Dibek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a “Kürtçe yabancı bir dil midir?“, “Başbakanlığa bağlı bir genel müdürlüğün Kürtçe’yi yabancı dil olarak kabul etmesini nasıl değerlendirmektesiniz?”, “KPDS denkliği olmayan Kürtçe, İbranice ve Ermenice dillerindeki sınavları kimler hazırlayacaktır?” sorularını yöneltti.

Soru önergesine yanıt veren Arınç, genel müdürülüğün söz konusu dillerdeki tercümanların “yabancı basın organlarının çalışmalarını kolaylaştırıcı tedbirleri almak ve uygulamak”, “özellik arz eden durumlarda uluslararası basın merkezleri kurmak” ve “diğer kurumlar tarafından oluşturulmuş basın merkezlerinde mihmandarlık / mütercimlik hizmeti vermek” amacıyla alındığını ifade etti. “Arınç, “İlgili makamların zamanında ve doğru bilgilerle aydınlatılması ve bu faaliyetler için gerekli aydınlatıcı ve tanıtıcı bilgi akımını sağlamak, devlet tanıtma, aydınlatma hizmetleri kapsamındaki iç ve dış her türlü açık enformasyonu sağlamak gibi hizmetler yürütülmektedir” dedi.

Arınç’ın yanıtında, Kürtçe ve Ermenice sınavları “alanlarında uzman mütercimlerin” İbranice sınavını ise İsrail Büyükelçiliği’nde görevli bir personelin yaptı belirtildi. CHP’li Dibek, “Türkiye’de İbranice mütercim mi yok? Resmi bir devlet kurumuna personel alımı için yapılan sınavı başka bir ülkenin müdahil olması anlamına gelmiyor mu?” dedi.

Haberin Devamı