Gazete Vatan Logo

Anayasayı değiştirecek

Seçim kampanyasında suçluları öldürme vaadinde bulunan Filipinler’in yeni Devlet Başkanı Duterte, anayasada büyük değişiklikler yapacağını açıkladı.

Anayasayı değiştirecek

Filipinler’de seçim vaadini suçla mücadeleye yoğunlaştıran ve sert söylemleri nedeniyle ABD’li başkan adayı Donald Trump’a benzetilen eski Davao Belediye Başkanı Rodrigo ‘Digong’ Duterte, devlet başkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından ilk icraat planını açıkladı. Seçim kampanyası boyunca uyuşturucu satıcılarını öldürme vaadinde bulunan 71 yaşındaki siyasetçi, göreve gelmesinin ardından ilk iş anayasayı değiştireceğini belirtti. Ülkeyi merkezi yönetimden daha fedaratif bir yapıya geçirmeyi planladığını kaydeden Duterte, anayasayı neredeyse tamamen değiştirmeyi planladığını söyledi.

Siyasi yorumcular, Duterte’nin Davao’da uyguladığı gece alkol yasağı ve 18 yaş altındakilere yönelik sokağa çıkma yasağı gibi uygulamaların ülke geneline yayılmasını öngörüyor.

‘Uyurken bile’

Duterte taraftarlarına yaptığı zafer konuşmasında, “Size elimden gelenin en iyisini yapacağıma dair söz veriyorum, yalnızca ayakta olduğum zamanlar değil, uyurken bile” diye konuştu.

Duterte’nin seçim kampanyasının odağında ekonomi, altyapı ve Çin ile Güney Çin Denizi’nde yaşanan toprak kavgası vardı. Haftada en az 10 suçluyu öldürme vaadinde bulunan Duterte, öldürdükleri suçluların cesetlerini de Manila Körfezi’ne atacaklarını söylemişti.

Haberin Devamı

Mezarlarında ağladı

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından anne ve babasının Davao kentindeki mezarlarını ziyaret eden Duterte, ziyareti sırasında gözyaşlarını tutamadı.