Gazete Vatan Logo

Alternatif yenilik!

Kar yağışıyla işlemez olan Metrobüs'e alternatif geliyor

Alternatif yenilik!

Bir günlük kar yağışıyla insanların mağdur olduğu metrobüs hattıyla ilgili Topbaş, “Bu hattın metroya dönüştürülme çalışması var” dedi. Topbaş’ın dediği, metrobüsün metro formülü şöyle: 25 km’lik Bakırköy-Beylikdüzü metrosu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir günlük kar yağışıyla felç olan megakentin son durumunu düzenlediği

basın toplantısıyla aktardı. AKOM’da düzenlediği toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başkan Topbaş, metrobüs izdihamı ve vatandaşların mağduriyetiyle ilgili soruya, metrobüs hattının kapasitesinin üzerine çıktığı ve hattın metroya dönüştürülme çalışmalarının sürdüğü yanıtını verdi.



Entegre metro sistemi

Başkan Topbaş’ın ifade ettiği metrobüs hattının metroya dönüştürülmesi çalışması yani metrobüsün metro formülü şöyle olacak: Metrobüs güzergahındaki metro çalışması bugünkü, Zincirlikuyu-Beylikdüzü arasındaki mevcut metrobüs yolu şeklinde değil de, entegre metro sistemiyle gerçekleştirilecek. Bu güzergahın esasını Bakırköy-Beylikdüzü metro hattı oluşturacak. 25 km’lik bu metro hattını Ulaştırma Bakanlığı yapacak. Bu hat Bakırköy-Aksaray metrosuyla birleşecek. Aksaray’dan binen vatandaş, yapımı 1998’de başlayan ancak 2013’te tamamlanacak 700 metrelik Aksaray-Yenikapı metrosuyla entegre olacak. Yenikapı’ya gelen vatandaş, buradan da (yapımı devam eden ve 2013’te tamamlanacak) Haliç metro geçiş köprüsüyle Şişhane üzerinden Taksim-Hacıosman hattıyla Taksim, Mecidiyeköy, Levent ve Sarıyer’e kadar uzanacak. Bu kapsamdaki 3,55 km’lik Şişhane-Yenikapı metrosu da 2013 yılında tamamlanacak.

Bakanlığa devredilecek

Metrobüsü rahatlatacak Bakırköy -Beylikdüzü metro hattı 25 km’lik bir hat olacak. Bakırköy-İncirli’den başlayacak olan bu hat, Bakırköy-Küçükçekmece arasında D-100 Karayolu kuzeyindeki yerleşimlerin içerisinden geçecek. Küçükçekmece’den sonra ise D-100 Karayolu koridorunu takip ederek Beylikdüzü’ndeki Tüyap Fuar Merkezi’nin önünde sona erecek. Söz konusu metro hattını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yapacak.

Hat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden bakanlığa devir aşamasında. Toplam 19 istasyondan oluşacak hat kısmen viyadük, yüzde 90 delme tünelden oluşacak. Ağır metro sınıfında yüksek taşıma kapasiteli bir proje olan bu hatta, günde bir milyon 260 bin yolcu taşınabilecek.

300 bin kapasiteli, 800 bin kişi kullanıyor

4 ayrı hattın birleştirilmesiyle oluşan 52 km’lik Beylikdüzü-Söğütlüçeşme metrobüs hattında, saatte 20 bin yolcu taşıma beklenirken, bu rakam pik saatlerde 40 binlere ulaştı. 44 istasyondan oluşan bu hatta ayda 800 bin İstanbullu yolculuk ediyor. Günde 350 araçla 3 bin 300 seferin yapıldığı metrobüs hattı için Başkan Topbaş geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, sıkıntılar oluşmaması için, yan yollardan yeni otobüs seferleri koyulacağı düzenlemesine gideceklerini de ifade etmişti.

Haberin Devamı