Gazete Vatan Logo

Almanya'da bir dönem kapanıyor

Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, 2013 yılı itibariyle Almanya’daki yaklaşık 8,1 milyon ailenin sadece yüzde 70’i klasik aile hayatı yaşıyor.

Resmi verilere göre anne, baba ve çocuktan oluşan çekirdek aile oranı,1996 yılında yüzde 81 idi. Aradan geçen zamanda, çocuklarını yalnız büyüten annelerin sayısı arttı ve bir çok evliliğin yerini hayat arkadaşlığı almaya başladı. Mikrozensus verilerine göre,17 yıl önce birlikte yaşama oranı yüzde16 iken, bu oran günümüzde yüzde 20’yi aştı.

Evlilik dışı çocuk sahibi olanlar ile aynı cinslerin evliliklerin oranı ise yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseldi.

ÇEKİRDEK AİLELER EN ÇOK BERLİN’DE YAŞIYOR

Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, evlilik oranı yüzde 78 ile en çok Almanya’nın Bavyera eyaletinde gözlemlenirken, Berlin, Saksonya ve Saksonya Anhalt eyaletlerinde ise bu oran yüzde 51 düzeyine kadar gerilemiş durumda.

Saksonya ve Saksonya Anhalt eyaletlerinde yaklaşık her dört kişiden biri evlilik yerine hayat arkadaşlığını tercih ediyor.

Anne, baba ve çocuktan oluşan klasik aileler ise en çok Berlin’de yaşıyor. Çekirdek aile olarak da tanımlanan 18 yaşından küçük çocuklu aile oranı Berlin’de yüzde 32 düzeyinde. En düşük çocuklu aile oranı ise, yüzde 16 ile (her 6 aileden biri) Bavyera bulunuyor.

Haberin Devamı