Gazete Vatan Logo

Alev Coşkun: Cumhuriyet genlerinden uzaklaştırıldı

Cumhuriyet Vakfı’nın eski başkanvekili Alev Coşkun, usulsüz seçimle Önder Çelik’in yönetim kurulu üyeliğine seçildiğini ve kendisiyle birlikte Şevket Tokuş, Nail İnal, İbrahim Yıldız ve Mustafa Balbay’ın yönetimden uzaklaştırıldıklarını anlattı

Alev Coşkun: Cumhuriyet genlerinden uzaklaştırıldı

İstanbul Başsavcılığı’nca Cumuhuriyet Gazetesi’nin yöneticilerine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında Cumhuriyet Vakfı’nın eski Başkanvekili Alev Coşkun’un tanık olarak ifadesine başvuruldu. Vakfın kurucu yönetim kurulu üyelerinden olduğunu belirten Coşkun, 2013 yılında Aydın Aybay’ın vefatı üzerine vakıf seçimi için toplanıldığını belirtti. Coşkun, “Toplantıya Orhan Erinç, Hikmet Çetinkaya, İbrahim Yıldız, Şükran Soner, Akın Atalay, Şevket Tokuş, Nevzat Tüfekçioğlu, Cüneyt Arcayürek katıldı. Cezaevinde olan Mustafa Balbay ile yurt dışında bulunan İnan Kıraç oylarını kapalı zarfla gönderdi. İnan Kıraç’ın oyu kabul edilmedi. Ben itiraz ettim. Balbay’ın oyu kabul edilirken Kıraç’ın oyunun kabul edilmemesi hukuka aykırıydı. Buna rağmen seçime devam edildi. Önder Çelik yönetim kurulu üyeliğine katıldı. Kapalı zarfta gelen İnan Kıraç oyunu Mustafa Pamukoğlu’na vermişti. Oyu geçerli sayılsaydı Pamukoğlu yönetime girecekti” dedi.

‘Vakfın yapısı değişti’

Yenileme seçiminde ise Şevket Tokuş ile kendisini seçmediklerini belirten Coşkun, “Nail İnal ve Musa Kart yönetime seçildi. 1993 yılında yönetim kuruluna girdiğim Cumhuriyet Vakfı’ndan uzaklaştırıldım. Benimle birlikte Yunus Nadi ile akrabalığı olan Şevket Tokuş’u da yönetimden attılar. Böylece Cumhuriyet Vakfı’nın yapısı değişti. Gazete genlerinden uzaklaştırıldı” dedi.

Haberin Devamı

Hukuka aykırı

Alev Coşkun seçimin hukuksuz olduğuna dair Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne (VGM) ihbar üzerine inceleme yapıldığını ve seçimde İnan Kıraç’ın oyunun sayılmamasının hukuka aykırı bulunarak seçimin tekrarlanmasını istediğini hatırlattı. Bunun üzerine 18 Şubat 2014’te tekrar seçim için davet geldiğini belirten Coşkun, “Bu toplatıya katılmadım. Bu seçimde de gerekli sayıyı toplayarak toplantıya gelmeyen 5 kişiyi ihraç ettiler. Bir süre sonra Nail İnal, İbrahim Yıldız, Mustafa Balbay’ı yönetime tekrar seçmeyerek uzaklaştırdılar. Ancak VGM bu seçimin de tekrar yapılmasını istedi” diye konuştu. Cumhuriyet’in 90 yıldır elde ettiği bütün gayrimenkuller satıldığını ifade eden Coşkun “2016’da biz Şevket Tokuş ve Mustafa Pamukoğlu ile birlikte seçimin iptali için dava açtık” dedi.

Haberin Devamı

Logo üzerine Gülen haberi

Coşkun, Cumhuriyet Gazetesi’nin 23 mayıs ve 24 mayıs 2015 tarihli baskıları çok önemli olduğunu belirterek, gazetenin baş sayfasında Cumhuriyet logosunun üzerine asla haber konmayacağını, dinci tarikatçıların haberlerinin asla ilk sayfadan verilmeyeceğinin ilke olduğunu söyledi. Coşkun “23 Mayıs 2015 tarihli gazetede logonun yanına Fethullah Gülen’in fotoğrafıyla birlikte “Fakirhaneme bunlar Malikane diyor” sözlerinin yazıldığını söyledi.