Gazete Vatan Logo

Alakır’a müjdeli haber

Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi, Kumluca’daki Alakır Çayı’nda yapılması planlanan Dereköy HES projesiyle ilgili ’ÇED Olumlu’ raporunu iptal etti.

Alakır’a müjdeli haber

1’inci Derece Doğal SİT Alanı niteliğinde olduğu yargı kararıyla sabit olan Antalya Alakır için mahkemeden müjdeli haber geldi. Alakır Çayı üzerinde HES projesi yapılmasına olanak bulunmadığına dikkat çeken Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi, Dereköy regülatörü ve HES projesi hakkında verilen dava konusu ’ÇED Olumlu’ kararında da hukuka uyarlık bulunmadığına hükmetti. ’ÇED Olumlu’ raporunun iptali için mahkemeye başvuran Antalya Dostları Derneği’nin avukatı Tuğhan Çiftçi, “Daha önce de Dereköy HES projesiyle ilgili dava açmıştık. Ancak yasayla kurulan bir meslek örgütü olmadığımız için reddedilmişti. Bunun üzerine Danıştay’a başvurduk. Danıştay 14’üncü Dairesi, mahkemenin verdiği kararı bozdu ve sonunda ‘ÇED olumlu’ raporu iptal edildi” dedi.

63’üncü maddeye vurgu: Devlet tabiatı korur

Antalya Dostları Derneği’nin avukatı Tuğhan Çiftçi, mahkemenin Anayasa’nın 63’üncü maddesine dikkati çektiğini belirterek şunları söyledi: “Mahkeme, Anayasa’nın 63’üncü maddesindeki ’Devlet tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korumasını sağlar. Bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirler alır’ şeklindeki hükümlere atıfta bulunarak, bir kısmı 1’inci Derece Doğal SİT Alanı olduğu yargı kararıyla sabit olan Alakır Çayı’nda HES yapılmasına olanak bulunmadığına hükmetti.”

Haberin Devamı