Gazete Vatan Logo

Aile bütçeniz için 75 pratik öneri!

Artık aileye yeni biri katıldı. Masraflarınız artıyor. Ama siz hiç endişelenmeyin, çünkü sizi fazla harcama yapmaktan kurtaracak harika önerilerimiz var…

Çocuk sahibi olmak zor bir iş. Onu kucağınıza alır almaz plan, programa başlıyorsunuz bile. Ama öyle anlar oluyor ki evdeki hesap çarşıya uymuyor. Bebek odası, puset, mama sandalyesi derken harcamalar alıp başını gidiyor. Herkes gibi bebeğiniz için en iyi olanı almak istiyorsunuz. Bu da kredi kartı ekstrelerinizin dolup taşması anlamına geliyor. Her ay boyu ve kilosu değişen bebeğinize yaptığınız kıyafet masrafını söylemiyoruz bile! Hele bir de çocuklarınızın istediği her oyuncağı almaya başlarsanız yandınız! Ama artık kafanıza göre alışveriş yapma devri kapandı. Ailenizde ekonomik bir kriz yaşamamak için harcamalarınızı daha uygun bir hale getirin. Dilerseniz aşağıda verdiğimiz önerilerden yararlanabilirsiniz!


1 Bebeğinizi, çocuğunuzu eğlendirmek için pahalı gruplara ödeme yapmayın. İnternette dolaşarak ya da çevrenizdekilere sorarak parasız katılabileceğiniz aktiviteler olup olmadığını araştırın. Uygun fiyatlardaki aktiviteleri deneyin.

2 Birkaç ay içinde küçülecek kıyafetler için tonlarca para harcamayın. Mesela ilk çocuğunuzun giysilerini kardeşi de giyebilir. Kendiniz ve eşiniz için yapacağınız alışverişlerdeyse uygun yerleri tercih edin.

3 Sizin ve bebeğinizin cildini pahalı kremlere alıştırırsanız yandınız! Çünkü biliyorsunuz onların sonu gelmiyor. Miniğinizin cilt temizliği için ihtiyacı olan şey sadece su ve sabun.

4 Bir süpermarkette alışveriş yaparken ucuz ürünlerle pahalı olanları karşılaştırarak alın. Ucuz ürünleri genelde rafların en altına ya da en üstüne koyarlar. Büyük hacimli olan paketler genellikle ucuz ya da önerilen fiyatta olmaz. Kilosuna göre fiyatı uygun mu ona bakın.

5 İkinci çocuğunuza hamileyken ilk çocuğunuz için aldığınız puseti, mama sandalyesini tekrar kullanabileceğinizi unutmayın. Çok eskimiş gibi görünse bile ilk birkaç ay aynı eşyalarla idare edebilirsiniz. İkinci bebeğiniz dünyaya geldiğinde ilk çocuğunuz biraz daha büyümüş olur nasılsa pusete ve mama sandalyesine ihtiyacı kalmaz.

6 Online alışverişlerinizi asla güvenilmeyen sitelerden yapmayın. Yoksa kredi kartınızı riske atmış olursunuz. Temiz, ikinci el ürünlerin satıldığı siteleri de tercih edebilirsiniz.

7 Alışveriş yapmadan önce eşinizle oturup ihtiyaç listesi hazırlayın. Bu sayede süpermarketlerde ya da alışveriş merkezlerinde kendinizi kaybetmenizi engellemiş olur, alışverişinizi elinizdeki listeye göre yaparsınız.

8 Bazı ülkelerde devlet ailelere çocukları için para verir. Ne yazık ki ülkemizde böyle bir şey yok! Ama çocuğunuzun doğumdan itibaren onun için ayrı bir bütçe oluşturmak sizin elinizde. Bir banka hesabı açıp her ay az miktarda da olsa para yatırın. Böylece gereksiz masraftan da kaçınmış olursunuz.

9 Normal bir yemek sandalyesinin üzerine yaptırabileceğiniz ekleme yeni bir mama sandalyesinden daha ucuza gelebilir. Çocuğunuz büyüdüğünde de o eklemeyi yerinden çıkarırsınız. Bu da bir alternatif sonuçta, öyle değil mi?

10 Cep ya da ev telefonu faturalarınız çok yüksek geliyorsa internetten yararlanın. Skype bilgisayarınıza kurabileceğiniz bir program. Bu programla hiç para ödemeden kameralı görüşme yapabilirsiniz. Hem de dünyanın her yeriyle bağlantı kurabilirsiniz. www.skype.com sitesini ziyaret edip programı yüklemeniz yeterli.

11 Kitap, CD, ikinci el bebek giysileri, anne, çocuk ve hamilelere yönelik türlü ürünlerin satışını yapan siteler var. Beğendiğiniz bir ürünü mağazadakilere oranla daha ucuza alabilirsiniz. Biz www.e-bebek.com sitesini bir ziyaret edin deriz.

12 Bazı markalar ürünlerinde kampanya yapar. Bir alana ikincisi bedava gibi… Eminiz bu tür sloganlara hepiniz aşinasınız. Büyük marketlerde alışveriş yaparken mutlaka haftalık ya da aylık verilen ürün tanıtım broşürlerini alın. Kampanyaları takip edin. Sonuçta tek fiyata iki paket bebek bezi almak hiç de fena olmaz!

13 Doğum günleri ya da yılbaşı gibi özel günler için tanıdıklarınıza uygun fiyatlı mekanları sorun. Tabii ki her zaman evde yemek yemek sıkıcı olur. Ama mutlaka özel zamanları da evde geçireceğiz derseniz mum ışığında bir masa ve süslenmiş bir salon işinizi görür.

14 Bebeğiniz için otomobil güvenlik koltuğu ya da kanguru seçerken ilk 9 ay için olanlardan değil de 0-1 yaş ya da 4 yaşa kadar kullanılanlardan alın. 4 yaşa kadar olanları taşıması daha zor olabilir. Ama hiç değilse dört yıllık bir masraftan kurtulmuş olursunuz.

15 Toptan alışveriş yapabileceğiniz yerleri tercih edin.

16 Üye olduğunuz sitelerin size yolladığı e-mail’leri takip edin. İçerisinde mutlaka mağazaların yaptığı kampanyalar hakkında bilgi veren mailler de olur. Ya da siteye üye olan diğer kişilerin kendilerine ait az kullanılmış ya da hiç kullanılmamış eşyalarının satışı hakkında bilgi alabilirsiniz.

17 Bulaşık makineniz iyice dolmadan yıkamayın. Su ve elektirği daha az harcayarak küresel dengeye de katkı sağlamış olursunuz.

18 Sürekli alışveriş yaptığınız süpermarketlerin indirim kartlarından alın. Böylece marketin özel indirimli ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Alışverişten önce isterseniz kasiyerlerden sizi bilgilendirmesini isteyin.

19 Yeni doğan bebeğinize aldığınız kıyafetleri solmayan renklerden seçin. Böylece aldığınız her şeyi gelecekte doğacak bebeğinize saklayabilirsiniz. Tabii kız çocuklarının kıyafetlerini doğacak erkek bebeğinize saklamanız anlamsız olur!

20 Çocuğunuza aldığınız kıyafetleri bir beden büyük almanız iyi olur. Ayakkabılarını da bir numara büyük seçin. Eskilerin dediği “Seneye de giyer” sözü bir bakıma doğru aslında. Çünkü yavrularınız göz açıp kapayana kadar büyürler. Siz de her ay alışveriş yapmaktan kurtulursunuz.

21 Aile arasında çocuklarınız için kıyafet alışverişi yapabilirsiniz. Kuzenlerinize, yakın dostlarınıza çocuklarının kıyafetlerini, oyuncaklarını sizin için saklamalarını rica etmeniz hiç de ayıp olmaz. Ne de olsa yıpranmasına bile fırsat olmadan küçülüyor!

22 Çocuğunuzun canı sıkıldığında onu evinize en yakın parka götürün. Lunaparklara, alışveriş merkezlerindeki oyun alanlarına para vermeden de onu eğlendirebilirsiniz. Ya da yakın arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde zaten çocuklarınız kendi oyun gruplarını oluşturur.

23 Artık ıslak mendil kullanmak çok revaçta. Hem de çok pratik. Ama ıslak mendilleri sadece çocuğunuzla dışarıdayken kullanın. Evde nasılsa her zaman su ve sabun olur. Böylece ıslak mendilleri de boş yere harcamamış olursunuz. Evdeyken pamuk ve su da işinizi görür.

24 Oturduğunuz evin kirasını ödemek sizi zorlayabilir. Daha ufak bir eve geçerek çocuğunuzun masraflarından kısmamış olursunuz. Tabii taşınmak da kolay değil. Hesabınızı yapın, büyük bir evde oturmak mı taşınmak mı daha pahalıya gelecek? Hangisi daha ekonomikse onu seçebilirsiniz.

25 Bakıcıya para vermek yerine çocuklarınızı aile büyüklerinize, yakın arkadaşlarınıza emanet edin. Bunu her zaman değil gerekli zamanlarda yapabilirsiniz. Böylece aile bütçenize katkı sağlamış olursunuz.

26 Son zamanlarda anneler organik mamaları tercih eder oldu. Ama her zaman bu tür hazır ürünleri alamayabilirsiniz. Çocuğunuza kendi ellerinizle hazırladığınız pratik yiyecekler hazırlamanız daha hesaplı olabilir.

27 Aile içinde kutlayacağınız doğum günleri için tebrik kartlarınızı, hediyelerinizi kendiniz yapın. Örneğin çocuğunuzla renkli tebrik kartları yapabilirsiniz. Onun da bu sayede yaratıcılığı gelişmiş olur.

28 Yeni doğum yaptınız ve göğüs pompasına mı ihtiyacınız var. Belki yakınlarınızdan bir süreliğine göğüs pompası ödünç alabilirsiniz. Ama dezenfekte etmeden kullanmayın!

29 Mutlaka kredi kartı mı kullanmak istiyorsunuz? O zaman kredi kartınızı faiz oranları düşük olan bir bankadan temin edin. Aylık ekstrelerinizi hem e-posta hem de SMS yoluyla göndermelerini isteyin. Böylece faturalarınız gözden kaçmamış olur.

30 Haftalık yemek menünüzü belirleyin. Alışveriş listenizi de ona göre hazırlayın. Bu size hem zaman kazandırır hem de bütçenizi ona göre ayarlamış olursunuz.

31 İnternet alışverişlerinizde www.eBay.com’dan yararlanabilirsiniz. Bu sitede her türlü ürünün satışını bulmak mümkün. Ayrıca, seçtiğiniz ürünler için teklif verip fiyatlarını düşürebilirsiniz.

32 Doğum günü, yılbaşı gibi özel günlerde gelen hediye paketlerini saklayın. Evinizde yaptığınız süslemeleri de atmayın. Büyük kolileri de fazla eşyalarınızı saklamak için kullanabilirsiniz.

33 www.hepsicocuk.com sitesinden çocuklarınıza uygun fiyata kitap, CD, VCD, DVD, kırtasiye malzemeleri alabilirsiniz. Sitede ilköğretim ve ortaöğretim kitapları için çalışma kitapları da bulunuyor.

34 Marketlerde satılan hazır mezeler ve soslar çok pahalı. Davetlerinizde konuklarınız için eşsiz tatları siz hazırlayabilirsiniz.

35 Son zamanlarda sosyete pazarları pek bir moda oldu! Dilerseniz semt pazarlarından kendinize çok şık giysiler alabilirsiniz. Ucuz alışverişin diğer adresleriyse İstiklal Caddesi’ndeki Beyoğlu İş Merkezi ve Terkos Pasajı diyebiliriz.

36 Yaz tatili yapmak hepimizin hakkı. Yaza doğru bir çok gazete uygun tatil mekanlarının reklamlarını yayınlar. Sizler de bunları takip edin. Grupça gidilen tatillerde indirim şansı tanıyan oteller var. Ayrıca belli kişi miktarını doldurduğunuzda çocuklar için hiçbir ücret vermenize gerek kalmayabilir.

37 Diyelim ki çocuğunuzun doğum günü yaklaşıyor. Bütün aile bireyleri ona ayrı ayrı hediye almak yerine birleşip ortak bir hediye alabilirler. Doğum günü pastasını ve yiyeceklerini kendiniz hazırlayabilirsiniz..

38 Bulaşık, çamaşır deterjanlarını, temizlik malzemelerini kiloyla satan açık deterjancılar var. Sizler de bütçenize uygun olarak temizlik ürünlerini buralardan alabilirsiniz.

39 Çocuğunuzla beraber dışarıya çıkarken yanınıza evde hazırladığınız sandviçlerden alın. Meyve suyu ya da içme suyunu da ufak şişelere doldurun. Böylece çocuğunuz karnı acıktığında her gördüğünü istemez. Ona yanınıza aldığınız besinleri yedirirsiniz.

40 Enerji tasarrufu yapmak için akıllı sayaçlardan alabilirsiniz. Bu sayaçlar gece belli bir saatten sonra daha az elektrik yakmanızı sağlar. Ayrıca evinizdeki her odaya az enerji tasarrufu yapan ampullerden takın.

41 Çocuğunuz playstation türü oyunları çok seviyor olabilir. Ama playstation almak bütçenizi zorluyorsa onu, internetten indirilen oyunlarla oyalayabilirsiniz.

42 Anne sütü bebeğiniz için en mükemmel besin kaynağı. Hem de bedava!

43 Evcil hayvan besliyorsanız ona açık mamalardan yedirebilirsiniz. Birçok pet shop’ta açık mama bulmanız mümkün!

44 Aslında çocuklar için en güzel oyuncaklar el yapımı olanları. Çocuğunuzla beraber boş karton kutudan çok güzel evler, otomobiller yapabilirsiniz. Plastik şişeye doldurduğunuz pirinçlerse onun için süper bir enstrüman olacaktır. Hiçbir çocuk yok ki kesip biçip bir şeyler yaratmayı sevmesin!

45 Evinizde tekrar şarj edilebilen pillerden ve şarj aletinden bulundurun. Yoksa çocuklarınızın bol bol ses çıkaran elektronik oyuncaklarına pil dayanmaz.

46 Bebeğinizi hazır mamaya başlattığınızda süt formülü yerine inek sütünü tercih edin. Bu bütçeniz için de uygun olur. Tabii doktorunuza danışarak.

47 Ev temizliği için tekrar kullanılabilen temizlik bezlerini tercih edin. Çamaşır makinesinde yıkamanız temizlenmeleri için yeterli olacaktır.

48 En önemlisi aylık bütçenizi hesaplayıp ona göre alışveriş yapmanız. Yiyecek için ne kadar para ayırabilirsiniz? Ya da kıyafet alışverişi için? Bunların hesabını yapmadan yola çıkarsanız baştan hata yaparsınız.

49 Mağaza ya da market alışverişlerinizde mutlaka alacağınız ürünün fiyatını, kalitesini, defosu olup olmadığını kontrol edin. Bazı markalar iadeyi kabul etmeyebilir. Paranız boşa gitmesin!

50 Alışveriş yaparken mantıklı olun. ‘Çocuğumun buna da ihtiyacı var.’ dediğiniz şey geçen seneden beri gardırobunda duruyor olabilir. Mağazaların renkli vitrinleri gözünüzü kamaştırmasın!

51 Hamileyseniz bebeğiniz için gerekli her şeyi önceden yavaş yavaş alın. Çocuğunuz olduktan sonra masraflarınız ister istemez artacak. O zaman da her şey gözünüzde büyüyecek. Strese girmenizi istemeyiz.

52 Çevrenizdeki yerel bir kütüphaneye üye olun. Oradan hem kendiniz hem de çocuklarınız için kitap ödünç alabilirsiniz. Her zaman bir yenisiyle değiştirme şansınız olur.

53 Mağazaların sezon sonu indirimlerini takip edin. Böylece önümüzdeki yaza uygun kıyafetlerinizi bir önceki seneden yapmış olursunuz.

54 Bazı markaların fabrika satış mağazaları olur. Bu mağazalarda her şeyi daha ucuza bulabilirsiniz. Outlet alışveriş merkezlerini mutlaka ziyaret edin. Ayakkabıdan, çantaya, abiye kıyafete, çocuk kıyafetlerine kadar her şeyi uygun fiyata bulmak mümkün.

55 Mobilya, mutfak, nevresim türü alışverişlerinizi hepsini bir arada bulabileceğiniz büyük mağazalardan yapın. Burada en ufak evden en büyüğüne kadar her mekan için uygun fiyata eşya bulabilirsiniz. Bahçe mobilyaları, çocuk ve genç odaları çok farklı tasarımlarıyla ilginizi çekebilir. Hem hesaplı hem de oldukça şık.

56 Bebeğinizin küçülen kıyafetlerini bir yardım kuruluşuna bağışlayabilirsiniz. Tabii ki onları giymeyi bekleyen ikinci bir çocuğunuz yoksa! Böylece yavrunuzun gardırobunda yer açılmış olur. Hem de başkalarının ihtiyacını karşılamanın mutluluğunu yaşarsınız.

57 Gazetelerin verdiği kuponları biriktirerek ihtiyacınız olan bazı şeyleri alabilirsiniz. Ansiklopediler, teknolojik ürünler, tencere takımları gibi… Biraz sabırlı olursanız çok uygun fiyatlara bunlara sahip olabilirsiniz. Kupon kesmek için gazeteleri düzenli takip etmeniz yeterli.

58 Mevsim değişikliklerinde sizin, eşinizin ve çocuğunuzun gardırobunu yeniden düzenleyin. Bazen eşyalarınız gözünüzün önünde olmadan neye ihtiyacınız olduğunu bilemezsiniz. Atılacakları, birisine verilecekleri ve tamir gerektirenleri tek tek gruplandırın. Sonra alışverişlerinizi buna göre yapın.

59 Sezon ne olursa olsun bazı kıyafetler vazgeçilmezdir. Siyah bir elbise, etek ya da pantolon gibi. Çalışan bir anneyseniz zaten belli bir çizginin dışına çıkmıyorsunuzdur. Bu eşiniz için de geçerli. Her yerde giyebileceğiniz mevsimlik bir çift ayakkabınız, bir jean pantolonunuz ya da eteğiniz olsun. Ama bunların dışındaki giysileri daha uygun yerlerden alın.

60 ‘Kıyafete çok fazla para harcamam.’ diyorsanız onları aksesuarla renklendirebilirsiniz. Hatta takılarınızı kendiniz bile yapabilirsiniz. Artık pek çok kız çocuğu bile bunu yapabiliyor. Şimdi her yerde incik, boncuk satan dükkanlar var.’

61 Bazı markaların fırsat reyonları olur. O reyonlarda genellikle her şey tek fiyata satılır. Siz de buralardan alışveriş yapıp karlı çıkabilirsiniz. Tabii tek fiyat diye de her beğendiğiniz ürünü satın almaya kalkmayın!

62 İstanbul’da Güneşli, Bayrampaşa, Merter gibi semtlerde birçok markanın outlet’i bulunuyor. Outlet mağazaları her şehirde bulunur. Yaşadığınız şehirlerdeki mağazaları kontrol edin. Bir hafta sonu ailecek buraları ziyaret edebilirsiniz.

63 Kadınlar genellikle depresyona girdiklerinde saçlarında değişiklik yaparlar. Ya da kendilerini alışverişe verirler. İkincisi bütçenizi daha fazla sarsacağa benziyor. Alışveriş derken kendinizi kaybedip asıl ihtiyaçlarınızı unutmayın!

64 Bize sorarsanız eşinizle alışverişe çıkmayın! Kadınlar eşlerini yanlarında bulunca daha pahallı ürünleri seçiyorlar. Faturaları gördüğünde eşinizin yüzündeki ifadeyi tahmin ediyor gibiyiz. Sonuçlarına katlanabilecek misiniz?

65 Alışverişe çıkarken kredi kartlarınızı evde bırakın. Ya da limitlerini düşük tutun. Böylece bir mağazaya ya da süpermarkete girdiğinizde gözünüz dönmez. Ödemesi daha kolay olur.

66 Sık sık alışverişe çıkmayın. Çıkarken de yanınıza fazla miktarda nakit para almayın. Kredi kartınız yetmezmiş gibi bir de nakit alışveriş yaparsanız sonucuna katlanırsınız.

67 Çocuğunuzun her istediğini almayın. Biliyorsunuz onlar çocuk, ne görseler almak ister. Ağlamalarına, sevimli suratlarına kanıp da bilinçsizce alışveriş etmeyin.

68 Boş vakitlerinizi ailenizle veya arkadaşlarınızla alışveriş merkezlerinde geçirmeyin. Güzel havalarda açık alanlarda oturmayı tercih edin. Böylece gereksiz masraftan kaçınmış olursunuz.

69 Mağazalarda şirin şirin konuşan, sizi alışverişe davet eden satış elemanlarına kanmayın! Bazıları o kadar sevimli oluyor ki kendinizi çanta dolusu kıyafetle mağazadan çıkarken buluyorsunuz. Sonra o kıyafetler ay sonunu size zehir edebiliyor.

70 Hem sudan hem elektrikten kazanmak istiyorsanız bulaşıklarınızı bulaşık makinesinde yıkayın. Ayrıca zamandan da kazanmış olursunuz.

71 Elektrik faturalarınızı azaltmak için boş odalarda ışıkları açık bırakmayın!

72 Klasik banyo bataryası yerine termostatik banyo bataryası kullanabilirsiniz. Hem faturanız az gelir hem de yılda 40 ton su tasarrufu sağlarsınız.

73 Biliyoruz onu memnun etmeye çalışıyorsunuz. Haklısınız, çocuğunuz sizin için her şeyden önemli. Ama onun her istediğini almaya kalkarsanız bir süre sonra almanız gerekenleri alamayabilirsiniz. Alışveriş listenizi ona göre değil, mantıklı bir yetişkin olarak kendinize göre yapın.

74 Diyelim ki sadece bir bulaşık deterjanına ihtiyacınız var. Biz bunun için süpermarkete gitmeyin deriz. Çünkü orada bir sürü ürünü bir arada gördüğünüz için daha fazlasını almak isteyebilirsiniz.

75 Abur cubur almayın. Hem sağlığı için zararlı hem de cebiniz için. Arada tabii ufak tefek çikolatalar gofretler alabilirsiniz ama bizim gözlemlediğimiz bazı çocuklar ne yazık ki sadece cips ve çikolatayla besleniyor!


Haberin Devamı