Gazete Vatan Logo

Ahmedinejad’a Hamaney vetosu

İran’ın dini lideri Hamaney, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın başkanlık seçimlerinde bir kez daha aday olmasına izin vermedi

Ahmedinejad’a Hamaney vetosu

İran’da önümüzdeki yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmaya hazırlanan eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’den veto geldi. İran’ın yarı resmi haber ajansı İRNA’nın geçtiği habere göre Hamaney, ‘fıkıh dersleri’ başlığı altında yaptığı konuşmada, eski bir yetkiliyi seçimlere katılmaktan men ettiğine dair çıkan haberlere açıklık getirdi.

İsim vermeden Ahmedinejad’ın yanına geldiğini aktaran Hamaney, “Bir bey benim yanıma geldi, ben de bu beyin hem kendi hem de ülkenin iyiliği için söyledikleri konuya iştirak etmemelerini belirttim. ‘Katılmayın’ demedim, ‘Sizin katılmanızın iyi olmadığını düşünüyorum’ dedim” diye konuştu. Hamaney, Ahmedinejad’ın seçimlere neden katılmamasını istediğine gerekçe olarak, “Kendisine bu konuya girdiğiniz takdirde ülkede kutuplaşma olacağını ve bunun ülke için zararlı olacağını söylüyoruz” dedi.

Süleymani olabilir

İran’da mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin popülaritesi geçen yıl Batı’yla yapılan nükleer anlaşmanın ardından yükselişe geçmişti. Ruhani’ye en büyük rakip olarak İran’ın Ortadoğu’daki en önemli aktörü, Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani olarak gösteriliyor. Ancak Süleymani, seçimde aday olmayacağını açıkladı. Her konuda olduğu gibi Süleymani’nin seçimde aday olup olmayacağına da dini lider Hamaney karar verecek.

Haberin Devamı