Gazete Vatan Logo

Ahmedinecad meydan okudu

‘İran’ın nükleer dosyası kapandı, bize karşı tetiğe giden eli kırarız’

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili Batılı ülkelerin takındıkları tavırları eleştirdi ve ortada nükleer bir İran gerçeği olduğunu söyledi. İran’ın nükleer teknoloji elde etmesine karşı olanlara seslendiğini belirten Ahmedinecad, “İran’ın nükleer dosyası kapanmıştır. Haklarımız konusunda kimseyle müzakerede bulunmayız. Hakkımızı istiyoruz, fazladan bir şey değil. Batılı ülkeler, istedikleri kadar gürültü yapsınlar” dedi.

Nükleer yakıtı kendimiz üreteceğiz

Ahmedinecad, kendilerinin nükleer yakıt temini önerisinde bulunduklarını hatırlattı ve Batılı ülkelerle genel çerçevede hemfikir olduklarını ancak ayrıntıda farklı düşündüklerini kaydetti. Nükleer yakıt sağlanması konusunda Batı ile İran arasındaki güven sorununa da değinen Ahmedinecad, Batılı bazı ülkelerin İran’a karşı yükümlülüklerini yerine getirmediğini, hakkı olan yakıtı vermediğini belirtti. Ahmedinecad “Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) nükleer yakıt temini konusunda şart koşamaz, bu yakıtı sağlamakla yükümlü. Olmazsa, kendimiz bunu üreteceğiz, bu teknolojiye sahibiz” dedi.

Zorla bir şey kabul ettiremezler

İran Cumhurbaşkanı “Fordo uranyum zenginleştirme tesisinin varlığını zamanından bir yıl önce UAEK’ya bildirdik. Kendi ülkemizde çalışıyoruz. Zorla bir şey kabul ettiremezler. Biz haber verdikten sonra keşfettik diye ortaya çıktılar” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, ülkesine yönelik ABD ve İsrail’in askeri saldırı tehditlerine ilişkin olarak da “Askeri saldırıda bulunacak kadar büyük değiller. Tetiğe giden her eli kırarız. Bunu kendileri de biliyor. Kim bunu yapacak kapasiteleri yok. Nereyi bombalayacaklar?” dedi.

Haberin Devamı